Australian Shepherd Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya çoban köpeği veya Aussie, orta uzunlukta tüylere ve çevik, atletik bir yapıya sahip orta büyüklükte bir çoban köpeğidir. Cinsin ataları ABD’ye Avrupa’dan Avustralya yoluyla gelmiştir, dolayısıyla ismi de buradan gelmektedir. Aussies, aktif insanlar ve aileler için mükemmel bir arkadaş olan son derece zeki, sadık ve çalışkan bir ırktır. Sürü gütme, köpek sporları ve arama-kurtarma konularında beceriklidirler; hatta terapi veya hizmet köpeği bile olabilirler.

Evinize kabul etmek için doğru cins olup olmadıklarına karar vermek için Aussie hakkında daha fazla bilgi edinin.

Avustralya Çoban Köpeğinin Özellikleri

Avustralya çoban köpekleri, coşkulu bir mizaca sahip olma eğilimindedir. Yüksek enerjili ve buna uygun zekaya sahip köpeklerdir, bu nedenle çok fazla zihinsel uyarıma ve fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar. İyi haber şu ki çoğu, eğitilebilir kişiliklere sahiptir ve memnun etmeye heveslidir.

Avustralya Çoban Köpeğinin Tarihçesi

Cinsin adına rağmen Avustralya çoban köpeği, Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmiştir. Cins, Pirene Dağları çevresinde yaşayan Avrupalı çoban köpeklerinin soyundan gelmektedir. 1800’lerde yerli Bask halkından bazıları köpeklerini bu bölgeden alıp daha fazla sığır arazisi bulma umuduyla Avustralya’ya gitmiştir.

Bask çoban köpekleri, daha sonra Avustralya’da border collie ve diğer köpeklerle melezlenmiş ve sonunda Kaliforniya’ya ulaşmıştır. ABD’deki çiftçiler bu Bask köpeklerinin Avustralya’ya özgü olduğunu düşünmüş ve onlara Avustralya Çobanı adını vermiştir. Cins, ABD’de bugün Aussie olarak bildiğimiz hale getirilmeye devam ediyor ve özellikle Batı ABD kültüründe bir çiftlik ve rodeo köpeği olarak popüler oldu.

Amerikan Kennel Kulübü, Avustralya çoban köpeği ırkını ilk olarak 1991 yılında tanımıştır. AKC, daha sonra 2015 yılında Aussie’nin daha küçük bir versiyonu olan minyatür Amerikan Çoban Köpeği’ni tanımıştır.

Avustralya Çoban Köpeği Bakımı

Aussie, doğru aile için harika bir arkadaş olabilir. Bu köpek, uygun egzersiz ve eğitimi sağlayabildikleri sürece farklı türdeki aktif evlere iyi uyum sağlama eğilimindedir. Aussie’lerin düzenli olarak tımar edilmeye de ihtiyacı vardır.

Bakım

Aussie, yıl boyunca tüy döken kalın, orta uzunlukta bir çift kürke sahiptir, bu nedenle gevşek tüyleri gidermek ve karışıklıkları önlemek için rutin bakım önemlidir. Haftada en az bir ila iki kez fırçalayın, kürkün keçeleşebileceği kulak arkası da dahil olmak üzere tüm alanları fırçaladığınızdan emin olun. Birçoğunda doğal olarak kısa olan kuyruğu fırçalamayı unutmayın.

Aussie cinsi köpekler, genellikle kalın kış kürklerini ilkbaharda dökerler. Bu dönemde dökülen tüyleri toplamak için muhtemelen daha sık fırçalamanız gerekecektir.

Kürkü hava koşullarına oldukça dayanıklıdır ve genellikle sadece ara sıra banyoya ihtiyaç duyar. Enfeksiyonları önlemek için kulakları temiz tutmak, köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak, sağlıklı ve rahat ayaklar için tırnakları düzenli olarak kesmek de önemlidir.

Egzersiz

Aussie köpeğinizin sık sık egzersiz yapması, hatta çoğu köpekten daha fazla egzersiz yapması çok önemlidir. Bu zeki ve yüksek enerjili köpek, yeterince zihinsel ve fiziksel uyarım almazsa sıkılabilir, sinirlenebilir, yıkıcı ve hiperaktif olabilir.

Avustralyalı köpekler, günde en az bir ila iki saat oldukça yorucu aktiviteler yapmalıdır. Örneğin:

Koşmak

Yürümek

Getir götür veya frizbi oynamak

Çeviklik, flyball ve çobanlık testleri gibi köpek sporlarında eğitim

Bulmaca oyuncakları veya koku çalışmaları gibi zenginleştirme faaliyetleri

Avustralya çoban köpeğini tasmayla gezdirdiğinizden emin olun, çünkü bu cinsin yoldan geçenler, bisikletler, diğer hayvanlar ve hatta arabalar da dahil olmak üzere hareketli nesneleri kovalamak (yani gütmek) gibi doğal bir içgüdüsü vardır. Avustralya çoban köpekleri ayrıca bahçeye çıktıklarında kovalama ve gütme dürtülerini her zaman caydırmayacak elektronik bir çit yerine güvenli ve sağlam bir çite ihtiyaç duyacaktır.

İpucu

Avustralya çoban köpeklerinin yüksek egzersiz gereksinimleri vardır ve zihinsel olarak uyarılmaları gerekir, bu nedenle onlara ihtiyaç duydukları ilgiyi ve aktif yaşam tarzını verecek zamanınız yoksa doğru seçim değildirler.

Eğitim

Yüksek zekaları nedeniyle Aussies, genellikle eğitime açıktır ve çabuk öğrenirler. Doğru ve tutarlı bir eğitimle Aussie’ler, son derece itaatkar olma eğilimindedir. Eğitime, köpekler yavruyken farklı insanlara ve ortamlara sosyalleşmenin yanı sıra otur ve kal gibi temel komutlarla başlayın. Doğru sosyalleşme önemlidir, çünkü Aussie’ler yeni insanların yanında çekingen olma eğilimindedir ve utangaç ya da savunmacı olabilirler.

Bu köpeklerin çalışmak ve çok çalışmak için yetiştirildiğini unutmayın. Çoğu Avustralya köpeği, en çok bir işle mutlu olur ve farklı aktivitelerde eğitim bu iş olabilir. Aussie’nizi köpek sporlarına, terapi çalışmalarına, çobanlık faaliyetlerine veya diğer aktivitelere dahil etmek, enerjilerini yönlendirmek ve aranızdaki bağı güçlendirmek için harika bir yoldur.

Yaygın Sağlık Sorunları

Aussies genel olarak sağlıklı bir köpek ırkıdır ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç sağlık sorununa eğilimlidirler:

Göz Sorunları: Aussie’lerde göz merceğini etkileyerek bulanık veya opak hale getiren katarakt, çubuklara ve konilere zarar veren bir tür ilerleyici retinal atrofi olan ilerleyici çubuk koni dejenerasyonu (PRCD) ve retina dekolmanına neden olan köpek multifokal retinopatisi (CMR) gibi çeşitli göz rahatsızlıkları yaygındır.

Epilepsi: Nöbetlerin en yaygın nedenidir.

Kalça ve Dirsek Displazisi: Bu koşullar bir köpeğin kalça veya dirsek eklemini etkileyerek anormal bir şekilde gelişmesine ve hareketlilik sorunlarına ve ağrıya neden olur.

Körlük ve Sağırlık: Çift merle Aussie’lerde tipik olarak göz kusurları vardır ve ayrıca sağır olma riski daha yüksektir.

Kanser: Lenfoma ve hemanjiosarkom, Aussie’leri etkileyebilen kalıtsal kanserlerdir.

Diyet ve Beslenme

Bir Avustralya çoban köpeği, tipik olarak günde iki öğün beslenme açısından dengeli bir köpek mamasıyla beslenmelidir. Bu miktar, köpeğinizin boyutuna, aktivite seviyesine, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Yetişkin bir Avustralya çoban köpeği, iki öğüne bölünerek günde 5 bardak kadar yiyebilir.

Uygun tavsiyeleri almak için köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarını veterinerinizle görüşün ve köpeğinizin kilosunu sürekli olarak izleyin. Ayrıca, özellikle sıcak havalarda ve yoğun egzersiz dönemlerinde Aussie’niz için her zaman taze su bulunduğundan emin olun.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.