Basenji, Orta Afrika kökenli eski bir av köpeğidir ve hem av köpeği hem de koku köpeği olarak kategorize edilir. Omuzda 40 ila 60 cm boyunda ve 22 ila 24 kilo ağırlığındadırlar. Tüyleri, kısa ve pürüzsüzdür ve tipik olarak kırmızı, siyah, brindle veya açık kahverengi renktedir. Basenjiler, sivri bir ağız ve dik kulaklara sahip uzun, dar bir kafaya sahiptir. Derin bir göğsü ve kısa, kaslı bir vücudu vardır. Basenjiler, benzersiz sesler çıkarmalarıyla bilinir. Tiz, biraz müzikal bir ses olan yodel yaparlar. Ayrıca havlarlar ancak diğer köpeklerden çok daha sessizdirler.
Bu köpek, çok fazla egzersiz gerektiren yüksek enerjili bir köpektir. Günde en az 30 dakika, tercihen daha fazla egzersize ihtiyaçları vardır. Basenjiler aynı zamanda zihinsel uyarıma ihtiyaç duyan çok zeki köpeklerdir. Aktif zihinleri nedeniyle, genellikle çeviklik ve itaat eğitiminde iyidirler. Oldukça zeki olmalarına rağmen bağımsızlıkları, inatçı çizgilerine yol açabilir. Bu cins, deneyimli bir evcil hayvan sahibi, sabır ve tutarlı bir eğitim gerektirir. Bu, evlerine bir Basenji yavrusu eklemeyi düşünen ilk kez evcil hayvan sahibi olan ebeveynler için dikkate değer olabilir. Ancak bu cins zaman, özveri ve sabırla sadık bir arkadaş olabilir.
Basenji Kişiliği
Basenji akıllı ve bağımsız bir tazıdır, ancak aynı zamanda sevecen ve uyanıktır. Bir av köpeği olduğu için hareketten etkilenir ve kedilerin, sincapların ve tavşanların peşinden koşabilir. Komutlara hemen itaat eden bir köpek türü değildir; istediğiniz şeyi yapmak, isteyip istemediğini düşündüğü için zaman alır. Bir Basenji ile yaşarken sabır ve mizah duygusu çok önemlidir.
İster çiğneme ister yemek yeme olsun, ulaşabildikleri şeylere girme konusunda ustadırlar ve istediklerini elde etmek için mutfak tezgahlarına ulaşmak veya kilerdeki köpek ödüllerini bulmak gibi planlar yapma konusunda yeteneklidirler. Basenjiler, yabancılara karşı çekingen olabilirler ve onlarla birlikte büyümedikleri ve onları ailenin bir parçası olarak tanımadıkları sürece kedilerin veya küçük hayvanların yanında dikkatli olmak önemlidir. Ancak, bu tanıma dış mekan kedilerini veya küçük hayvanları kapsamaz.
Basenjiler de diğer köpekler gibi erken sosyalleşmeye ve eğitime ihtiyaç duyar. Küçükken uygun sosyalleşme, çeşitli insanlara, manzaralara, seslere ve deneyimlere maruz kalma, iyi ayarlanmış bir şekilde büyümelerini sağlamaya yardımcı olur. Onları yavru köpek anaokuluna kaydetmek, ziyaretçi kabul etmek, köpeklere izin veren kalabalık yerlere gitmek ve komşularla tanışmak için yavaş yürüyüşler yapmak sosyal becerilerine katkıda bulunur. Eğitim nazik ve tutarlı olmalı, yiyecek ödülleri ve övgü gibi olumlu pekiştireçler kullanılmalıdır. Sert muamele onları sadece daha inatçı yapacaktır. Basenjiler, daha heyecan verici bir şey dikkatlerini çektiğinde seçici işitme geliştirebileceğinden eğitimi ilginç tutmak çok önemlidir.
Basenji Besleme
Tavsiye edilen günlük miktar: Yetişkin Basenjiler, iki öğüne bölünmüş olarak günde 3/4 ila 1 bardak yüksek kaliteli kuru mama yemelidir.
Basenji’nizin ihtiyaç duyduğu mama miktarı boyutuna, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlı olarak değişecektir. Basenji’nizi beslediğiniz mamanın kalitesi de önemlidir. Daha kaliteli yiyecekler daha besleyici olacak ve Basenji’nizin daha az yemesi gerekecektir. Basenji’nizi beslemekle ilgili daha fazla bilgi için lütfen doğru mamayı satın alma, yavru köpeğinizi besleme ve yetişkin köpeğinizi besleme kılavuzlarımıza bakın.
Basenji Tüy Rengi ve Bakımı
Basenji köpeği, zengin kestane kırmızısı, siyah, üç renkli (siyah ve kestane) veya brindle (kestane zemin üzerine siyah çizgiler) gibi çarpıcı renklerde kısa, ince bir kürke sahiptir. Bu kürk renkleri, ayaklarda, göğüste, kuyruk ucunda ve muhtemelen bacaklarda beyaz işaretler; yüzde, gözler arasında bir alev veya boynun etrafında beyaz bir yaka ile birlikte gelir. Ana rengi her zaman baskındır ve işaretleri belirgin olup karışık değildir.
Basenji, bakım alışkanlıkları açısından bir kediyi andırır ve kendini tertemiz tutar. Banyoya sadece birkaç ayda bir ihtiyaç duyulur ve (tüm köpekler gibi) tüy dökseler de, tüylerinin kısa ve ince yapısı diğer bazı ırklara göre daha az fark edilmesini sağlar. Ağız sağlığını korumak için, tartar oluşumunu ve bakteri üremesini önlemek amacıyla Basenji’nizin dişlerini haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalıklarının önlenmesi ve ferah bir nefes için günlük fırçalama daha da iyidir.
Tırnakların düzenli olarak kesilmesi çok önemlidir; eğer tırnaklarınızın yere vurduğunu duyuyorsanız tırnakları çok uzamış demektir. Kısa tırnaklar, hevesli Basenji’niz sizi selamlamak için zıpladığında bacaklarınızın çizilmemesini sağlar. Basenji’niz, yavruyken tımar uygulamalarına erken başlayın. Köpekler, ayakları konusunda hassas olabileceğinden, onu fırçalanmaya ve muayene edilmeye, özellikle de patilerine dokunulmasına alıştırın. Tımar işlemini övgü ve ödüllerle dolu olumlu bir deneyim haline getirerek büyüdüğünde kolay veteriner muayeneleri ve bakımı için zemin hazırlayın.
Tımar ederken deride, kulaklarda, burunda, ağızda ve gözlerde ve ayrıca ayaklarda herhangi bir yara, kızarıklık veya enfeksiyon belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Kulaklar, aşırı balmumu olmadan ve gözler kızarıklık veya akıntı olmadan berrak olmalıdır. Haftalık kapsamlı bir muayene, olası sağlık sorunlarını erkenden tespit etmenize yardımcı olacaktır.