Dogo Argentino Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Dogo Argentino, Arjantin’e özgü, kısa beyaz tüylü ve kalın, kaslı bir yapıya sahip heybetli bir iş köpeği ırkıdır. Dövüş köpeği ve büyük oyun avcısı olarak yetiştirilen Dogo, atletik, cesur ve zekidir.

Her gün çok fazla egzersize ihtiyaç duyarlar ancak aynı zamanda ailelerine karşı çok sevecen olma eğiliminde olan dikkatli bekçilerdir. Yine de, bu köpek cinsi genellikle ilk kez köpek sahibi olanlar için ideal değildir, çünkü boyutu ve coşkusu, dikkatli, tutarlı bir eğitim ve sosyalleşme gerektirir.

Dogo Argentino hakkında daha fazla bilgi edinin:

Dogo Argentino’nun Özellikleri

Dogo Argentino, ailesine karşı sevgi dolu ve sadık bir mizaca sahip olma eğilimindedir ve hatta çoğu yabancıya karşı misafirperverdir. Yüksek av güdüsü, onları genellikle diğer ev hayvanları, özellikle de küçük hayvanlar için kötü bir eş yapar. Genel olarak, bu köpek ırkı, çok fazla günlük aktiviteye ihtiyaç duyan akıllı ve atletik bir köpek ırkıdır.

Dogo Argentino’nun Tarihçesi

Dogo Argentino, 1928 yılında Arjantin’de ortaya çıkan nispeten yeni bir köpek ırkıdır. Antonio Nores Martinez adında bir doktor, artık nesli tükenmiş olan Cordoba dövüş köpeğini bulldog, bull terrier, boxer, Danua, İspanyol mastifi, İrlanda kurt köpeği, Pirene mastifi ve pointer ile melezleyerek yeni bir köpek ırkı yaratmayı amaçlamıştır.

Nores Martinez’in ırkı ilk olarak köpek dövüşü için kullanıldı ancak daha sonra bazı köpekleri ava götürdü. Genellikle sürüler halinde olan Dogo Argentinos, Arjantin’in vahşi doğasında pumaları, domuzları ve diğer yırtıcı hayvanları alt etmek için güçlerini, cesaretlerini ve koku alma duyularını kullandı.

Bu cins, Amerika Birleşik Devletleri’ne 1970’lerde gelmiştir ve hala nispeten nadirdir. Amerikan Kennel Kulübü, bu ırkı ilk kez 2020 yılında tanımıştır.

Dogo Argentino Bakımı

Yüksek enerjileri nedeniyle Dogo’ların her gün kuvvetli egzersize ihtiyacı vardır. Ayrıca yavruluk döneminden başlayarak tutarlı bir eğitim ve sosyalleşme almalıdırlar. Bu köpekler için bakım oldukça basittir ancak güneşten korunmaları gerekir.

Egzersiz

Dogo Argentino’nun günde en az 60 dakika egzersize ihtiyacı vardır. Tempolu yürüyüşler iyidir ancak Dogo’nuzu gerçekten yormak için güvenli bir alanda serbestçe koşmasına izin verin. (Bu yüzden en iyi hayatlarını bahçeli evlerde yaşarlar.) Coşkulu bir getir götür oyunu veya çeviklik, itaat veya ağırlık çekme gibi köpek sporlarını deneyin. Bu sadece Dogo’yu fiziksel olarak zorlamakla kalmayacak, aynı zamanda köpeğinizin biraz zihinsel enerji yakmasını da sağlayacaktır.

Dogo’ların yüksek av güdüsü, zapt edilmedikleri takdirde hızla kaçmalarına neden olabileceğinden dışarıdayken köpeğinizi her zaman tasmalı tutun.

Bakım

Dogo Argentino’nun pürüzsüz, kısa kürkü orta miktarda tüy döker. Ayrıca tipik olarak fazla köpek kokusu da yoktur. Gevşek tüyleri almak ve yağları dağıtmak için haftada bir yumuşak kıllı bir fırça veya kauçuk köri fırçası ile fırçalayın. Köpek kirlendiğinde ara sıra banyo yaptırmak, genellikle gerekli olan tek şeydir.

Köpeğinizin kulaklarını en az haftada bir kir, kalıntı, kızarıklık veya diğer anormallikler açısından kontrol edin. Veterineriniz, size kulakların nasıl düzgün bir şekilde temizleneceğini gösterebilir. Ayrıca, köpeğinizin tırnaklarını yaklaşık ayda bir kez kesilmesi gerekip gerekmediğini görmek için kontrol edin. Dişlerini her gün fırçalamayı hedefleyin.

Ayrıca, kısa beyaz kürklü diğer köpekler gibi Dogo Argentino da güneş yanığına karşı hassastır. Köpeğinizin doğrudan güneş ışığı altında ne kadar zaman geçirdiğine dikkat edin ve veterinerinizle güneşten korunma konusunu görüşün.

Eğitim

Bir Dogo Argentino ile eğitime ve sosyalleşmeye mümkün olduğunca genç yaşta başlamayı hedefleyin. Bu köpekler, kötü huylu, büyük ve güçlü yetişkinlerse yönetilmeleri zor olabilir.

Bu cins, pozitif pekiştirme eğitim yöntemlerini kullanma konusunda tutarlı olan kendine güvenen bir sahibine ihtiyaç duyar. Sert düzeltmeler öğrenmeyi engelleyebilir. Köpeğiniz yeterince büyür büyümez bir yavru itaat sınıfına kaydolun.

Rahatlık ve güven oluşturmak için köpeğinizi farklı insanlara, diğer köpeklere ve çeşitli durumlara maruz bırakın. Bir Dogo, yeni insanlar ve köpeklerle ne kadar çok olumlu deneyim yaşarsa onlara karşı savunmacı olmak yerine arkadaşça davranma olasılığı da o kadar artar.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.