Kediler iyi hissetmedikleri zaman kendilerini doğal olarak şartlandırırak dışarıya belli etmeden bu durumlarını gizlerler. Bu nedenle hastalık belirtilerini hemen tespit etmek zordur. Ancak kediniz hastalandığı zaman davranışlarında belirgin değişiklikler de olabilir.

Genellikle kedi davranışları herhangi bir fiziksel semptom görmeden çok önce değişir. Bu

nedenle kedinizin davranış biçimindeki değişikliklere dikkat etmeli ve alışılmadık bir şey fark

ederseniz de veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Kedinizin hasta olabileceğini gösteren 10 garip kedi davranışı şunlardır;

  1. KEDİNİZİN ANİDEN İŞTAHI ARTMIŞSA

Genellikle birçok insan, kedileri iştahsız olduğunda hastalıktan endişelenir. Ancak iştah artışı da hastalık belirtisi olabilir. İştah artışı, başlıca diyabet ve hipertrodizm gibi endokrin bozukluklardan veya bağırsak kanseri ve yangısal bağırsak hastalığı gibi besin madde emilim sorunlarından kaynaklanabilir.

  1. YAVRU KEDİNİZ HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SU TÜKETİYORSA

Kedilerin bol miktarda tatlı su tüketmesi gerekse de kedinizin su tüketimin artması hastalık belirtisi olabilir. Bu durum böbrek hastalığı, diyabet veya tiroid problemlerini gösterebilir.

  1. ESKİSİ KADAR KENDİNİ TEMİZLEMİYORSA

Kediler birçok nedenden dolayı kendilerini temizlemeyi bırakabilir. Örneğin: Aşırı kilolu kediler fiziksel olarak kendilerini temizlemeyebilir. Ayrıca obezite, kanser, diyabet gibi hastalıklar kedinizin yaşam beklentisi ve yaşam kalitesi gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Kedinizin kendini daha az temizlemesi diş hastalığı, yaralanma veya artrit ağrıları kaynaklı olabilir. Yaşlı kedilerde de görülen bu durum, yaşlılığa atfedilebilir.

  1. KEDİNİZİN MİYAVLAMASI DEĞİŞMİŞSE

Miyavlama, kedilerin insanlarla iletişim kurmasının önemli bir yoludur. Kediler hasta

oldukları zaman daha fazla miyavlayabilirler ve miyavlama sesleri farklı olabilir.

Bazı kediler mizaçlarına göre diğerlerinden daha fazla miyavlayabilir. Bu yüzden kediniz

miyavladığı zaman hasta olarak değerlendirmemek gerekir. Ancak sessiz kediniz normalden daha fazla miyavlıyor ya da miyavlayan kediniz bir anda sessizleşmeye başlıyorsa veteriner hekime götürmeniz gerekir.

  1. KEDİNİZİN AĞZI KOKUYORSA

Kedilerin %85’i 3 yaşına kadar periodontal hastalık yaşıyor ve kötü nefes de bunun işaretidir.

Veteriner hekiminizle her sağlık ziyaretinizde diş temizliği ve diş hastalıklarını önlemek için evde neler yapabileceğiniz hakkında bilgi alın. Diş hastalıkları sadece ağız kokusuna neden olmakla kalmaz aynı zamanda böbrek, karaciğer, kalp problemleri gibi daha ciddi sorunlara da yol açabilir.

Kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedeni diş hastalığı olmakla birlikte başka nedenlerde olabilir. Örneğin: Diyabetli bir kedi artan susuzluk ve idrara çıkma ile birlikte tatlı bir nefese sahip olabilir. Böbrek hastalığı olan bir kedi de ise böbrekler atık ürünleri yeterince

filtrelemediği için amonyak gibi kokan bir nefese sahip olabilir.

  1. KEDİNİZ KUM KABINI UYGUN ŞEKİLDE KULLANMIYORSA

Kediniz kum kabını kullanmayı bıraktığında altta yatan nedenler davranışsal veya tıbbı olabilir. Genellikle davranışsal nedenler evdeki strese bağlı olan değişiklerdir. Örneğin: Bu değişiklikler yeni bir oda arkadaşı (evcil hayvan ya da insan), yeni kedi kumu veya sahibi ile daha az zaman geçirmesi olabilir.Tıbbı nedenler olarak: artrit, kanser, kedi interstisyel sistit, böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar kedinizin kum kabını bırakmasına neden olabilir.

  1. KEDİNİZİN GÖZBEBEKLERİ SAĞLIKLI DEĞİLSE

Kedilerin pupilla büyüklüğü, maruz kaldıkları ışık miktarına bağlı olarak belirgin şekilde değişir. Fakat bu değişim rastgele zamanlarda ve devam ederek oluşursa bu altta yatan tıbbı bir durumun işaretçisi olabilir.

Normalden büyük ve küçük gözbebekleri ya da biri büyük diğeri küçük gözbebekleri hastalık belirtisi olabilir. Bu değişiklikler normal belirtiler olduğundan, uzun süren bir değişiklik fark ederseniz veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Kedinizin gözlerinde akıntı, sarkık gözler veya gözünün bir kısmını kaplayan üçüncü göz kapağı ya da daha genel olarak uyuşukluk ve iştahsızlık gibi semptomlar varsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmeniz önemlidir.

  1. KEDİNİZ HUYSUZSA

Kedilerde sinirlilik durumunun artışı, ağrı ve yaşlılığın göstergesidir. Örneğin: Acı çeken bölgeye dokunursanız, eklem ve sırt ağrısı olan kediler agresif şekilde tepki verebilir. Bunun yanında hipertroidizm varlığı kedinizin hiperaktif olmasına neden olabilir. Size karşı agresif tavırlar göstermesine neden olabilir.

  1. KEDİNİZ OYNAMIYORSA

Bir kedinin oynamaya ilgi eksikliği varsa hasta olabilir. Özellikle oyuncu bir kediniz varsa

oynamamak bir kedinin hasta olduğunun göstergesi olabilir.

Kedinizle alakalı en ufak bir ayrıntıyı düşünmeniz gayet normaldir. Eve misafir gelmesi ya da eve yeni bir evcil hayvan katılması gibi stres yaratabilecek faktörler oynamak istememesine neden olabilir.

  1. KEDİNİZ SÜREKLİ SAKLANIYORSA

Kedilerin hasta olduğunda neden saklandığına dair birçok şey söylenir. Bazı uzmanlar, kedilerin aynı vahşi ortamda olduğu gibi içgüdüsel olarak tehlikelerden korunmak için saklandıklarına inanıyorlar.

Bir başka teoriye göre, kediler kendilerini iyi hissetmediklerinde saklanma eylemi gösterebilirler. Çünkü kediler sadece uyumak ve iyileşmek için yalnız kalmak istiyor olabilir. Saklanmak herhangi bir kedi hastalığının nedeni olabilir.

Bunun yanında saklanması; yaranlama, stres, endişe ve korku belirtisi olabilir. Kediler zaman zaman dinlenmeye ihtiyaç duyar, ancak düzenli olarak kaybolmaya başlarsa ve bunun yanında yeme ve içme farklılıkları görürseniz en kısa zamanda veteriner hekime götürmelisiniz.

Yazar: Veteriner Hekim Tuğçe Merve Berberoğlu

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.