İran Kedisi (Persian) Hakkında Aradığınız Her Şey

İran kedisi, Kuzey Amerika’da en çok saygı gören kedi ırklarından biridir ve kökleri yüzlerce yıl öncesine dayanır. Eğer konuşabilselerdi, onlara bu uzun ve eşsiz tarihlerini sormayı çok isterdik.

İran kedilerinin uzun, ipeksi tüyleri, geniş yuvarlak gözleri ve tatlı mizaçları, bu kedilerin sadık ve sevgi dolu evcil hayvanlar olarak öne çıkmasına yardımcı olur. İran kedileri, ailelerine tüm sevgilerini verirler ancak bazen çekingen görünebilirler.

Bu, sizin daha fazla bağlılığınıza ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Güvenlerini kazanmak zaman alır ancak bir İran kedisiyle en yakın arkadaş statüsüne ulaştığınızda buna tamamen değer.

İran Kedisine Genel Bakış

İran kedisi, tatlı tüyleri, oldukça yuvarlak bir yüzü ve geniş gözlü kısa bir ağzı olan orta ila büyük bir kedi olarak kabul edilir. Ağır kemikli olarak kabul edilirler ve tipik olarak vücut oranlarıyla iyi dengelenmişlerdir. Kısa kalın bacakları, büyük patileri, kalın bir boynu ve geniş bir göğsü vardır.

Ağırlık

İran kedileri, 7-14 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir ve erkeklerin genellikle dişilerden biraz daha büyük olduğu bilinmektedir.

İran kedisi, iyi bir dinlenme salonundan hoşlanan bir kedidir ve düşük aktivite seviyeleri nedeniyle kilo almaları mümkündür. Persian kedinizi uygun bir diyetle beslemek ve ona bol bol oyun oynama fırsatı vermek, kilosunu kontrol altında tutmasını sağlayabilir.

Boy/Uzunluk

İran kedisi, nispeten uzun bir kedidir ancak bir Maine Coon değildir! Burunlarından kuyruklarının ucuna kadar olan uzunlukları genellikle 35-45 cm arasında değişir. Uzunluklarını en iyi, en sevdiğiniz kanepeye uzanıp güneşlenirken anlayabilirsiniz.

Birçok Renkten Oluşan Bir Kürk

Persianların kürkü, kedi dünyasında gerçekten ikoniktir. Uzun, kalın ve ipeksidir; bakması kadar sevmesi de çok güzeldir. En çok düz beyaz-krem kürkleriyle bilinirler ancak desenleri ve renkleri, patiska, tekir, iki renkli veya sivri uçlu ve mavi, siyah, kırmızı (turuncu) ve ötesi dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye sahiptir.

Beklenen Yaşam Süresi

İran kedileri, uygun şekilde bakıldıkları takdirde uzun süre yaşayabilirler. Tipik ömürleri, 10 ila 17 yıl arasındadır.

İran kedinizin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamak için en azından her yıl veterinerinizi ziyaret ettiğinizden emin olun ve fiziksel durumlarında veya davranışlarında bir sorun göründüğünde veterinere gidin.

İran Kedisinin Özellikleri

Persian’ın ana karakteristiği, kısa ve hafif kalkık burunları ve geniş gözleri olabilir. Bu, Persian’a kaçırılması zor, türünün tek örneği bir görünüm kazandırır. Bu yuvarlaklık, onları arkadaş olarak son derece çekici kılar çünkü arkadaş canlısı ve yumuşak hisler yayarlar.

Bu kediler oldukça dayanıklıdır, hatta beklediğinizden biraz daha ağırdır. Çoğu Pers kedisi, sık sık tımar edilmesi gereken uzun tüylere sahiptir.

Kişilik ve Davranış

İran kedileri, büyüleyici mizaçları, rahat kişilikleri ve düşük aktivite ihtiyaçları ile bilinir. Bu kediler, bütün gün etrafta zıplayarak kargaşa çıkarmayacak, bunun yerine dinlenmek ve herkesin ne yaptığını izlemek için güzel bir yer bulacaktır.

Yine de endişelenmeyin. İran kedisi hala oynamayı sever ve kedi ağaçlarına ve oyuncaklarına bolca erişime sahip olmaktan yararlanır. Biraz itilmeye ihtiyaç duyabilirler ancak bir kez oyalanmaya başladıklarında devam etmekten mutluluk duyacaklardır.

İran kedisi, arkadaş canlısı ve uysaldır ancak bu kapıdan içeri giren herkesle bağ kuracakları anlamına gelmez. İran kedinizin güvenini kazanmanız gerekir.

İran kedinizle aranızda güven oluşturmak, bir taahhüt gerektirir ancak sonunda her zaman buna değer. Bu kediler, sizi anladıktan sonra ilgiyi severler ancak bunun için sizi taciz etmezler. Kedinizin ne zaman daha fazla ilgi istediğini anlayacaksınız!

İran Kedisinin Bakımı

Bir İran kedisine bakmayı üstlenmeniz gerekir. Muhtemelen sizi kendine çeken uzun, tatlı kürkü, keçeleşmediğinden veya dolaşmadığından emin olmak için günlük tımar gerektirecektir. İran kedinizi günde bir kez fırçalamalı ve ayda bir kez yıkamalısınız.

Persianların kürkü, doğal olarak kendini kalıntılardan ve kirden temizleyemez, bu nedenle insanlarının onları tımar etmesine güvenirler. Bu, kürkün iyi durumda kalmasına yardımcı olacak ve kürklü bebeğinizin tüylerini acı verici bir şekilde ayırmak zorunda kalmanızı önleyecektir.

İran kedilerinin gözlerinin diğer kedilere göre daha sık yaşardığı da bilinmektedir. Bu göz yaşları, gözlerinin yakınındaki kürklerinde lekelenmeye neden olabilir, bu nedenle gözlerini her gün silmek en iyisidir.

İran kedileri, kum kabı konusunda çok titizdir. Evcil hayvan ebeveynleri, Persian’larının temiz ortamlar istediğini bilir: kirli bir kum kabı bırakmaz.

Sağlıkla İlgili Endişeler

Diğer birçok safkan kedi gibi İran kedisi de estetik açıdan popüler özellikler yaratmak adına seçici yetiştirme yoluyla oluşturulan belirli sağlık risklerine daha yatkındır.

İran kedilerinin sahip olduğu bazı yaygın sağlık sorunları şunlardır:

Düz (brakisefal) yüzleri nedeniyle solunum güçlüğü ve solunum sıkıntısı,

Aşırı göz sulanması,

Göz kapağı anormallikleri veya konjonktivit,

Isıya karşı hassasiyet,

Hipertrofik kardiyomiyopati olarak adlandırılan kalbin kas duvarlarının kalınlaşması.

Persianların bazı risklere karşı daha hassas olabileceğini bildiğimiz için sağlıklarını her zaman göz önünde bulundurmak önemlidir. Şüpheye düştüğünüzde veterinerinizle konuşun.

Bir İran Kedisini Evde Karşılama

İran kedisi, evinizde beslediğiniz için şanslı olacağınız güzel ve görkemli bir ırktır. Sessiz, rahat bir yaşam tarzından, güneşlenmekten, kanepede kitap okumaktan ve dinlenmekten hoşlanan insanlar, İran kedisinde harika bir arkadaşlık bulacaktır.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.