Kangal Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Kangal Çoban Köpeği ya da kısaca Kangal, etkileyici büyüklükte bir sürü bekçi köpeğidir. Köken ülkesi Türkiye’dir. Kangal, nesillerdir Türkiye’nin dağlık bölgelerinde koyun sürülerini koruyan çok eski bir köpek türüdür. Bekçilik ve koruma içgüdüsü genlerine derinlemesine işlemiştir. Bir Kangal’ın, ırkın doğal özellikleriyle nasıl başa çıkacağını bilen, kendine çok güvenen bir sahibinin olması gerekir.

Kangal Köpeğinin Özellikleri

Kangal Çoban Köpeği, Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI) tarafından bir ırk olarak tanınır ve Grup 2’ye (Pinscher ve Schnauzer, Molossian ve İsviçre Dağ ve Sığır Köpekleri) atanır.

Kangal, etkileyici derecede büyük bir köpektir. Yetişkin dişilerin cidago yüksekliği yaklaşık 65-73 cm’dir. Erkeklerin cidago yüksekliği 72-78 cm’dir. Dişiler 40 ila 50 kg, erkekler ise 48 ila 60 kg ağırlığındadır.

İri ve heybetli yapısıyla Kangal, kaslı, çevik ve şaşırtıcı derecede dayanıklıdır. Kürkü yoğun ve astarlıdır. Mevsime ve bakım koşullarına bağlı olarak tüy uzunluğu üç ila yedi santimetre arasındadır. Resmi ırk standardına göre, köpekler tek renklidir, çoğu örnek açık kahverengi ila açık gridir.

Kangalın karakteristik özelliği, kafasındaki maske işaretleridir. Ağız ve kulaklardaki bu siyah işaretler nedeniyle orijinal Türkçe adı “Karabaş”tır.

Bu ırkın bir diğer tipik özelliği de kuyruğunun sırtın üzerine kıvrılmış olmasıdır. Gözleri koyu renkli ve badem şeklindedir.

Karakter olarak Kangal Çoban Köpeği, bağımsız, kendine güvenen, cesur ve tutumludur. Öne çıkan özellikleri arasında güçlü bir koruma içgüdüsü ve belirgin bölgesel davranışlar yer alır. Yabancılara karşı şüpheci olmak için ayrılmıştır.

Bu cinsin temsilcileri sakin ve soğukkanlıdır. Ancak, o zamana kadar uyukluyor gibi görünen köpek sürüsüne yönelik bir tehdit algılarsa bu aniden değişebilir. Asla hemen saldırmazlar ancak kapsamlı bir şekilde tehdit ederler ve yalnızca sözde tehdit geri çekilerek tepki vermezse saldırırlar.

Bir Kangal almaya karar verirseniz iyi bir sosyalleşmeye büyük önem vermelisiniz. Eğitim için, hayvan koruma köpeklerini eğitme konusunda deneyimli profesyonel köpek eğitmenlerine danışmanız tavsiye edilir.

Beslenme ve Gıda

Kangal, beslenme konusunda çok iddiasızdır. Anadolu’nun dağlarında bekçi köpeği olarak görev yapan bu hayvanların besin kaynakları genellikle yetersizdir. Boyutlarına göre şaşırtıcı derecede az yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Uzun bir süre boyunca, bu yetersiz beslenmeye uyum sağlayan ve enerji gereksinimlerini minimum besin kaynağı ile karşılayabilen bir köpek türüne dönüştüler.

Aşırı miktarda hayvansal protein, belirli koşullar altında alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Sağlık ve Bakım

Kangal, orijinal yaşam koşullarına en iyi şekilde adapte olmuştur ve hava koşullarına son derece dayanıklıdır. Orijinal cins, her türlü hava koşulunda dışarıda vakit geçirmeyi sever ve bakımı kolay bir kürke sahiptir. Sadece tüy dökme döneminde kapsamlı bir fırçalama, evin etrafına daha az köpek tüyü yayılmasını sağlayabilir.

Uygun Aksesuarlar

Her şeyden önce, Kangal Çoban Köpeği’nin alana ve mümkünse koruyabileceği bir mülke ihtiyacı vardır. Kangal sıkışık yaşam koşulları için uygun değildir.

Köpeğin boyutu ve gücü nedeniyle, tasma ve tasma kayışının veya koşum takımının köpeğin gücüne göre uyarlandığından emin olmak önemlidir. Tasma kontrolü bu büyüklükteki köpekler için çok önemlidir.

Kökeni ve Tarihçesi

Kangal çoban köpeğinin kökleri, muhtemelen binlerce yıl önce Orta Asya ve Anadolu’da dolaşan ilk göçebelerin sürü bekçi köpeklerine kadar uzanmaktadır. O zamanlar bile köpekler, bugün hala tipik ırk özelliklerini tanımlayan görevler için kullanılıyordu. Göçebelerin hayvanlarını istilacı yırtıcılardan korumak için sürüde onlarla birlikte yaşıyorlardı.

Aslen Karabaş olarak adlandırılan Kangal, adını nüfuzlu bir aristokrat aileye borçludur. Bu aristokratlar, ırkı çok erken bir aşamada profesyonel olarak yetiştirmeye başladılar.

Köpek, kendisine verilen koyun sürülerini koruma görevini tamamen bağımsız olarak yerine getirmiştir. Genellikle uzun süreler boyunca insanlardan ayrı kalırlardı. Bu da onun bağımsız karakterini ortaya çıkarmıştır.

Kangal, tanıdık insanlara karşı sadık ve hassas bir köpektir. Bağımsız davranışlarının bir sorun haline gelmemesi için onları hassas ama tutarlı bir şekilde eğitmek önemlidir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.