Kedilerin aslında dokuz canı yoktur, bu yüzden onları korumak için elinizden geleni yapmalısınız. Anahtar? Doğru aşılar. Atışlar, kedinizi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklardan korur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilirler.

İster bir yavru kediniz ister yetişkin bir kediniz olsun, veterineriniz hangi aşıların en iyi olduğunu ve kedinizin ne sıklıkla aşı olması gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir. Genellikle yaşına, genel sağlığına ve yaşam tarzına bağlıdır. Veteriner ayrıca, aşıların ne kadar sürmesi gerektiğini ve kedinizin belirli bir hastalıkla ne kadar temasa geçebileceğini de düşünecektir. Ayrıca, birçok yerel ve eyalet hükümeti kuduz gibi aşılarla ilgili yasalara sahiptir.

Aşılar ne zaman yapılmalı? Yavru kediler, yaklaşık 16 haftalık olana kadar 6 ila 8 haftalıkken aşı olmaya başlamalıdır. O zaman bir yıl daha fazla güçlendirilmelidirler .. Çekimler her 3-4 haftada bir dizi halinde gelir. Yetişkin kediler, bir aşının ne kadar süre dayanacak şekilde tasarlandığına bağlı olarak, genellikle her yıl veya 3 yılda bir olmak üzere daha az sıklıkta aşıya ihtiyaç duyar.

Hangi çekimlere ihtiyaçları var. Tüm kediler için bazı aşılar önerilir. Aşağıdakilere karşı korurlar:

  • Kuduz
  • Panlökopeni (kedi hastalığı olarak da bilinir)
  • Kedi kalisivirüsü
  • Kedi viral rinotrakeiti

Kedigil viral rinotrakeit, kalisivirüs ve panlökopeni aşıları genellikle bazen “distemper aşısı” olarak adlandırılan bir kombinasyon aşısı (FVRCP) ile gelir.

Kedinizin dışarıda ne kadar zaman geçirdiğine, diğer kedilerin yanında ne sıklıkta olduğuna ve bölgenizde yaygın olan hastalıklara bağlı olarak ekstra çekimler gerekebilir. İçerirler:

  • Klamidya: Bu bakteri için bir aşı, genellikle FVRCP atışının bir parçasıdır.
  • Kedi lösemi: Bu ciddi viral enfeksiyon tükürük, dışkı, idrar ve süt gibi birçok vücut sıvısı yoluyla yayılır. Aşı, dışarıda vakit geçiren kediler için tavsiye edilir. Kedi lösemisi tedavi edilemez, bu nedenle önleme bir önceliktir.
  • Bordetella: Bakımevine giden veya bir kulübede kalan kedilere, çok sayıda hayvanın bulunduğu alanlarda hızla yayılan bu enfeksiyon için aşı yapılmalıdır. Aşı hastalığı önlemeyecek, ancak kedinizin çok hastalanmasını önleyecektir.

Kediniz her zaman içeride kalırsa, bu tür hastalıklardan otomatik olarak korunduğunu düşünebilirsiniz. Ama yine de bir pencere veya kapıdan girebilecek havadaki mikropları yakalayabilir. Ve en uysal kedicikler bile bazen kaçar. Kediniz dışarı çıkarsa, korunduğundan emin olmak istersiniz. Ev kedileri ayrıca bir kulübede kaldıklarında ve eve yeni bir kedi getirdiğinizde bakteri ve virüsleri de alabilir.

Aşıların hastalıklara karşı tam bir bağışıklık sağlamadığını unutmayın. Evcil hayvanınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için, enfekte hayvanlarla ve hastalıkların daha yaygın olabileceği ortamlarla ilişkisini sınırlayın.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.