Yaşamı sürdürmek için gerekli tüm besinleri içerdiğinden emin olmak için mama taneleri ve ıslak kedi mamalarında vitamin takviyesi kullanılır. Vitamin takviyesi olmadan bir mama, bir kedinizin besin gereksinimlerini karşılamayabilir.
Evcil Hayvan Mamalarındaki Vitaminler Neden Önemlidir?
Vitaminler vücutta çok sayıda farklı rol oynayan temel besinlerdir. Enerji metabolizmasına yardımcı olmaktan hastalıklarla savaşmaya ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemeye kadar her şeye dahil olurlar. Kediniz, yeterli miktarda gerekli vitamin alımı olmadan sağlıklı bir cilde ve parlak tüylere sahip olamaz. Kısacası iki nokta son derece önemlidir; mamanın yeterli miktarda vitamin içerdiğinden ve ayrıca vitaminlerin fazla verilmediğinden emin olmak. İki vitamin kategorisi vardır: yağda çözünen ve suda çözünen.
Yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K vitaminlerini içerir. Bunlar yağlarla birlikte emilir ve vücudun yağ dokularında depolanabilir. Bu nedenle, vücut dokularında seviyeler birikip toksisiteye yol açabileceğinden, yağda çözünen vitaminleri aşırı almamak önemlidir. Suda çözünen vitaminler arasında B vitaminleri ve C vitamini bulunur. Bunlar vücutta depolanmaz ve kediniz tarafından kullanılmayan her şey vücuttan atılır.
Vitaminler Kedi Mamalarına Nasıl Dahil Edilir?
Vitamin takviyeleri genellikle kedi mamalarına bir “premiks” kullanılarak eklenir. Vitamin ön karışımları, tüm temel vitaminlerin bir karışımıdır. Bir ön karışımın kullanılması, vitaminlerin iki kez karıştırılmasına izin verir. Küçük miktarlarda ön karışım kullanılması, vitaminlerin gıda boyunca eşit olarak dağılmasını sağlamaya yardımcı olur, bu da tariflerin besinsel yeterliliğini ve güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.
Amacımız takviye ihtiyacını en aza indirgemek için besin açısından zengin bileşenler kullanmak olsa da beslenme ve gıda bilimi bize optimal beslenmenin her zaman yalnızca doğal gıda kaynaklarıyla sağlanamayacağını ve evcil hayvan maması takviyesini gerekli kıldığını söylemektedir.
Her Bir Vitamin Evcil Hayvanımın Mamasında Hangi Amaca Hizmet Eder?
İşte temel vitaminlerin ve işlevlerinin bir listesi:
Yağda çözünen vitaminler
- A Vitamini (A vitamini takviyesi, beta-karoten): Cilt, tüy, kas ve sinir fonksiyonu için gereklidir. Beta-karoten, görme ve bağışıklıkta önemli bir rol oynayan bir antioksidandır.
- D Vitamini (D3 vitamini takviyesi): Kalsiyum ve fosfor metabolizması için gerekli olduğu için kemik sağlığında hayati bir rol oynar. İnsanlardan farklı olarak, kediler güneş ışığına maruz kaldıklarında yeterli D vitamini üretemezler.
- E Vitamini (E vitamini takviyesi): Antioksidan ve bağışıklık sistemi desteği sağlar. E vitamini selenyum ile sinerjik olarak çalışır.
- K Vitamini: Yapraklı yeşil sebzelerde bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.
Suda Çözünür Vitaminler
- Tiamin (tiamin mononitrat): B1 vitamini olarak da bilinen tiamin, beyin ve diğer organlar için gereklidir.
- Riboflavin: B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin, karbonhidratların, yağların ve proteinin enerji üretmek için metabolizması için gereklidir.
- Niasin: B3 vitamini olarak da bilinen niasin, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasından enerji üretilmesinde rol oynar.
- Pantotenik asit (d-kalsiyum pantotenat): B5 vitamini olarak da bilinen pantotenik asit, kan hücrelerinin yapımı için gereklidir ve karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur.
- Piridoksin (piridoksin hidroklorür): B6 vitamini olarak da bilinen piridoksin, sinirlerin, cildin ve kırmızı kan hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini düzenlemede önemli bir rol oynar.
- Biotin: B7 vitamini olarak da bilinen biotin, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması için gereklidir. Ayrıca sağlıklı cilt, tüy ve tırnakların desteklenmesinde rol oynar.
- Folat (folik asit): B9 vitamini olarak da bilinen folat, yeni hücre üretiminde ve DNA sentezinde kritik bir rol oynar. Ayrıca bağışıklık sisteminde ve kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminde yer alır.
- Kobalamin (B12 vitamini takviyesi): B12 vitamini olarak da bilinen kobalamin, sağlıklı bir sinir sistemi, beyin fonksiyonu, kan hücrelerinin oluşumu ve büyümesi ve bağırsak sağlığı için gereklidir.
- C Vitamini (L-askorbil-2-polifosfat): Vücut dokularının büyümesi, gelişmesi ve onarımı için gereklidir. Ayrıca kolajen oluşumunda rol oynar ve vücutta bir antioksidan görevi görür.
- Kolin (kolin klorür): kolin gerçek bir vitamin değildir, ancak diğer B vitaminleri ile örtüşen işlevlerde yer alan temel bir besindir. Kolin, yağ metabolizmasında rol oynar ve ayrıca hücre yapısı ve sağlıklı cilt oluşturmak ve sürdürmek için gereklidir.