Kedi Miyavlamasının Farklı Anlamları Nelerdir?
Kedinizin ne sıklıkta miyavladığını veya bu miyavlamaların tam olarak neye benzediğini fark etmemiş olabilirsiniz, ancak son zamanlarda her zaman söyleyecek bir şeyleri varmış gibi görünüyor olabilirler. Hatta kediniz tek başına oturduğunda bile miyavlamaya başlayabilir. Peki bu miyavlamalar ne anlama geliyor olabilir?
Yazı İçeriği
- Kedi Miyavlamasının Farklı Anlamları Nelerdir?
- Kedim Neden Sürekli Miyavlıyor?
- Kedim Neden Geceleri Miyavlıyor?
- Kedim Neden Farklı Miyavlıyor?
Kedim Neden Sürekli Miyavlıyor?
Miyavlama, bir kedinin ana iletişim kaynağıdır. Bu nedenle, miyavlamalarının birçok nedeni vardır.
Ancak kediniz normalden çok daha fazla miyavlamaya başlıyorsa, bunun arkasında bir neden vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Ağrı: Rahatsız olan kediler genellikle huzursuz olur ve miyavlar. Bir şey önemli ölçüde acı vericiyse, keskin, kulakları delen bir ağlama olabilir.
İdrar sorunu: Bazı kediler kum kutusunu başarılı bir şekilde kullandıklarını “duyursa da”, diğer kediler sadece idrar yaparken veya dışkılarken rahatsızlarsa kutunun içinde veya çevresinde miyavlarlar.
Böbrek hastalığı: Bu, aşırı miyavlamanın yaygın bir nedeni değildir, ancak böbrek hastalığı olan bazı kediler, özellikle “kötü günlerde” diğer kedilere göre bazen daha huzursuz ve sesli görünürler. Bu kedilerde genellikle iştah azalır ve susuzluk artar.
Hipertiroidizm: Bu yaşlı kedilerde sık görülen bir durumdur. Aşırı aktif tiroidi olan kediler genellikle “yüksek sürüş” halindedir ve tiroid hastalığına ek olarak ikincil hipertansiyona sahip olabilirler. Bu kediler son derece sesli ve huzursuz olabilirler. Genellikle normalden daha fazla yemek yerler ama yine de kilo verirler.
Kedi bilişsel işlev bozukluğu: Kediler yaşlandıkça, Alzheimer hastalığına benzer sendromlar geliştirebilirler. Bu kediler aşırı, çok ısrarlı miyavlama gibi garip davranışlar geliştirebilirler.
Sağırlık/işitme veya görme kaybı: Daha önce iletişim süreçlerinin bir parçası olarak görme veya işitmeye güvenen birçok kedi, bu duyularını kaybettiklerinde giderek daha fazla sesli hale gelecektir. Birçok sağır ve kör kedi yüksek sesle tekrar tekrar miyavlayacaktır.
Açlık: Aç olan (veya aç olduklarını düşünen) kediler miyavlayarak dikkatinizi çekmeye çalışacak, bazen sizi kaselerine veya yiyecek saklama alanlarına “yönlendirmeye” çalışacaklardır.
Yalnız veya sıkılmış: Yalnızken havlayan köpekler kadar yaygın olmasa da bazı kediler yalnız olduklarında veya sıkıldıklarında ve ilgi istediklerinde miyavlarlar.
Stresli veya korkmuş: Stresli veya korkmuş kedilerin, özellikle veteriner hastanesine giderken arabanızdaysa, miyavlaması çok yaygındır. Buna bazen tıslama eşlik eder.
Hipertansiyon: Yüksek tansiyonu olan kediler (genellikle böbrek hastalığına veya tiroid hastalığına ikincildir) sağlıklı kedilere göre daha fazla ve aralıksız miyavlar.
Oynamak istemek: Pek çok genç kedi, oynamak için arkadaşça bir istek olarak mutlu bir miyavlama ile birlikte en sevdikleri kişiye bir oyuncak sunar.
Çiftleşme dönemi: Kızgınlık dönemindeki hayvanlar, özellikle çiftleşme mevsiminde son derece sesli olabilir. Kediler çiftleşirken, genellikle ıslık sesi olarak bilinen kulak delici çığlıklar atabilirler.
Kedim Neden Geceleri Miyavlıyor?
Çoğu kedi sıkıldıkları, hüsrana uğradıkları veya yiyecek, atıştırmalık veya ilgi gibi bir şey istedikleri için geceleri miyavlar. Ne yazık ki, birçok evcil hayvan ebeveyni kalkıp kedilerine sadece onları susturmak için istediklerini verecek ve bu da davranışı ödüllendirmiş olacaktırlar. Böylece kediler, miyavlamanın onlara istediklerini verdiğini öğrenir ve bunu yapmaya devam ederler.
Sağlık nedenleri de kedilerin özellikle geceleri aşırı derecede miyavlamasına neden olabilir. Bunun daha yaygın nedenlerinden bazıları hipertansiyon, aşırı aktif tiroid ve bilişsel işlev bozukluğudur.
Bazı durumlarda, ev sessiz olduğu için kedilerimizin seslerini geceleri daha çok fark ettiğimiz de doğru olabilir.
Kedim Neden Çok Miyavlıyor?
Yavru kediler genellikle yaşlı kedilerden daha fazla miyavlar, çünkü kısmen iletişim becerilerini geliştirmeye devam ederler ve seslendirme onlar için pratik yapmaları gereken önemli bir şeydir.
Çoğu zaman, yavru kediler yemek, ilgi veya oyun zamanı gibi bir ihtiyaç veya isteği iletmeye çalışırlar. Korkmuş veya kızgın bir kedi yavrusu da yetişkin bir kediden daha fazla ses çıkarabilir. Yavru kediniz sıkıntılı görünüyorsa ve mama/su/ilgi/oyun sağlayarak sakinleşmiyorsa, acı çekmediğinden veya hasta olduklarını söylemeye çalışmadığından emin olmak için onu kontrol ettirmeyi düşünün.
Kedim Neden Farklı Miyavlıyor?
Kedinizin miyavlamasının aniden farklı çıktığını ve genellikle boğuk bir ses aldığını fark edebilirsiniz. Bunun olmasının birkaç nedeni vardır, ancak en yaygın neden üst solunum yolu enfeksiyonu olma eğilimindedir.
Tıpkı nezle olduğunuzda olduğu gibi, kedilerin sesi cızırtılı, boğuk gelebilir. Çoğu durumda, bu kedi yavruları göz ve burun akıntısı, hapşırma ve iştahsızlık gibi ek belirtiler gösterecektir. Bazı durumlarda gırtlak iltihaplanarak larenjite veya miyavlama kaybına neden olabilir.