Biri kedisinin dişlerini fırçalaması gerektiğini ya da kedisini yıkaması gerektiğini söylediğinde dünyanın sonunun geldiğini düşünüyorsunuz, değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Kediler de belli başlı hijyen uygulamalarına ihtiyaç duyabilmektedirler. Pekiyi kedilere gerçekten banyo yaptırılmalı mıdır? Haydi gelin, detayları hep birlikte öğrenelim.
Kıssadan hisse, bu soruya cevabımız “evet”. Ancak cevabın devamında farklı durum ve şartlar da yok değil. Her şeyden önce bunun mama vermek gibi bir zorunluluk olmadığını belirtelim, ancak zaman zaman bunu yapmanın faydaları olduğu da kesin.
Eğer kedinizin üzerine kömür ya da yağ gibi pis bir şeyler bulaştıysa kedinizi bir an önce yıkamanız şart. Bunun sebebi, bu pisliği kendisi yalayarak temizlemeye çalışacak ve ister istemez midesine zarar verecektir. Bunun dışında ise kedi yıkamak, günlük, hatta ve hatta haftalık rutininize dahil etmeniz gereken bir alışkanlık değil.
Çoğu kedi için onları hiç yıkamamak da gayet normal ve sağlıklı bir süreç. Kişisel hijyen konusunda ellerine su döktürmeyen kediler, kendi kendilerini gayet hijyenik bir şekilde yıkayarak temizleyebilmektedir.
Kedileri Yıkamanın Faydaları Nelerdir?
- Kedinizi yıkamak, onun daha temiz olmasını sağlar: Kedilerin kendi kendilerini yıkadığından az önce de bahsettik, ancak bu durum bazen yanlış anlaşılmalara yol açabiliyor. Kedilerin kendini yıkaması, insanların “yıkanmak”tan anladığı kavramdan biraz farklı. Kendi tüylerini yalamak kedilerin ölü tüylerden, kirden, parazitlerden ve gıda atıklarından kurtulmalarına yaramaktadır. Bu durum, özellikle vahşi yaşamda yaşamlarını sürdürmeleri konusunda onlara büyük avantaj sağlamaktadır. Öte yandan bu yalanma, onları insan standartlarında temiz yapmaktan oldukça uzak bir yerde tutar. Söz konusu kediniz ile birlikte aynı yastıkta uyumak odluğu zaman arada bir kedinize banyo yaptırmak ona hijyen konusunda bariz bir avantaj sağlayacaktır.
- Kedinizi yıkamak, tüylerinin dökülmesini azaltır: Her yerde kedinizin tüyleri ile uyumak, yemek yemek ve yaşamak zorunda kalmak, kedi sahiplerinin en çok şikayet ettiği noktalardan biri haline gelmiş durumda. Kedinizi düzenli aralıklarla duşa sokmak ölü tüylerin ortadan kalkmasına yardımcı olacağı gibi evin içerisinde dağılan tüylerin azalmasını sağlayacaktır. Kedinizin tüylerinin daha az dökülmesini istiyorsanız banyoya alternatif bir diğer yöntem de onu düzenli olarak kedi tarakları kullanarak taramak.
Burada hemen küçük bir dipnot eklemek gerek: Unutmayın ki kedinizi suyun altına soktuğunuz andan itibaren ciddi oranda strese girer ve bu stres, anında daha fazla tüy dökmesini tetikler. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda endişelenmeyin; stres azaldıkça tüy dökme oranı da doğrudan azalmaya başlayacaktır.
- Kedinizi yıkamak, tüylerini daha parlak ve daha sağlıklı yapar: Eğer doğal maddelerden elde edilmiş kedi şampuanı ve kremi kullanırsanız, kedinizin tüylerinde gözle görünür bir parlaklık gözlemleyebileceğiniz gibi daha sağlıklı tüylere sahip olmasına önayak olursunuz.
- Kedinizi yıkamak, pirelenmesini önleyecektir: Eğer kedinizi yıkadığınız esnada özellikle pire önleyici kedi şampuanı kullanırsanız, kedinizin pire kapma ihtimalini büyük ölçüde önlemiş olursunuz. Aynı şekilde kedinizde hali hazırda pirelenme varsa, pire şampuanı ile onu yıkamak, pirelerden kurtulmanın en etkili yöntemleri arasında bilinir.
Kedimi Ne Sıklıkla Yıkamalıyım?
Elbette kedilere banyo yaptırma söz konusu olduğunda akla ilk gelen sorularda biri, banyonun ne kadar sıklıkla yapılması gerektiği oluyor. Genel olarak bakacak olursak ortalama bir evcil kedi yılda 1 ya da 2 kere yıkanmalıdır. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi kedinizi hiç yıkamasanız bile asla bir günah işlemiş olmazsınız. Kediler, insanların ihtiyaç duyduğu ekstra hijyenik ortamlara ihtiyaç duymazlar. Uzun tüylü kediler, standart tüylü kedilere oranla daha sık yıkanma ihtiyacı hisseder ve daha fazla taranma gereksinimi duyarlar.
Bununla birlikte belirtmek gerekir ki kedinizi yıkayıp yıkamadığınız büyük oranda kedinizin karakterine ve suya karşı bakış açısına bağlıdır. Bazı kediler, bir damla suyu bile tolere edemeyecek kadar sudan hoşlanmazlar ve yıkanacaklarını anladıkları anda ciddi oranda strese girerek saldırganlaşırlar. Bu tip durumlarda kedinizi yıkamamak en iyi opsiyon olacaktır. Öte yandan bazı kediler de şaşırtıcı derecede suyu tolere edebilmekle birlikte suyun altında tutuldukları süre boyunca sakin ve normal davranmaktadırlar. Başka bir deyişle kedinizi yıkayıp yıkamamanız gerektiğini kendisi ile birlikte karar vermeniz gerekir.