Kediler ve Köpekler İçin Zehirli Olan Bitkiler
Kedi ve köpekler için evdeki bitkiler, oyun alanı, rahat bir tuvalet veya bir öğle yemeği görevi görüyor olabilir. Kedi ve köpekler, doğaları gereği bitki yiyebilirler. Fakat bu noktada bazı bitkilerin evcil hayvanınıza vereceği zararı da fark etmeniz gerekiyor. Bitkileri tanımanız ve kedinize/köpeğinize vereceği zararı önceden bilmeniz gerekir.
Bu yazımızda bulunan bitkiler, kedi ve köpek tarafından ağız yoluyla alınırsa orta veya şiddetli derecede zehirlenme belirtisi gözlenir.
Peki bu bitkiler nelerdir?
1. Kuşkonmaz
Köpek ve kediler için toksiktir. Eğer kedi veya köpek, bu bitkinin çekirdeğini ya da meyvesini yerse kusma, ishal veya karın ağrısı oluşur.
2. Mısır Bitkisi
Mısır bitkisi, kedi ve köpekler için zararlıdır. Bitkide toksik olan saponin kimyasal bileşimi bulunur. Bu bitki, ağız yoluyla kedi veya köpek tarafından alınırsa kusma, iştah azalması, depresyon veya salya artışı gözlenir.
3. Difenbahya
Difenbahya, kedi ve köpekler için toksin barındırır. Bu bitki, içerdiği kimyasallar ile hayvanlarda zehirlenmeye neden olabilir.
4. Fil Kulağı
Difenbahya ile aynı toksik olan kimyasalları içerir. Bunun sonucunda benzer semptomlar gösterir. Ağız içi irritasyonu, salya artışı, zor yutkunma ve kusma gibi benzer semptomlar gözlenebilir.
5. Zambaklar, Zambakgiller
Zambak familyasının birçok çeşidi kediler için toksiktir. Tedaviye hızlıca başlanmaz ise genel olarak ilk toksikasyon belirtisi kusma, iştah kaybolması, şiddetli böbrek yetmezliği ve daha sonra da ölüm gerçekleşir.
6. Tavşan Kulağı
Tavşan kulağı veya sıklamen çok güzel çiçekli bir bitkidir. Ancak kedi ve köpeğin ağız yoluyla bu bitkiyi alması toksikasyona neden olur. Ağız yolu alımından sonra salya miktarında artışa, kusma ve ishale neden olur.
7. Cordatum
Cordatum, hızlı büyüyen ve sıklıkla evlerde yetiştirilen ancak kedi ve köpeklerde toksik olabilen bir bitkidir. Bitkide bulunan kimyasallar, kedi veya köpeğin dil, dudak ve tamamen ağız içerisini irrite eder.
8. Sarısabır
Kedi ve köpek için toksik olan bu bitki genellikle sulu bir bitkidir. Bu bitki içerisinde toksik ajan olan alonin bulunur. Aloe bitkisi acı tadı ile birlikte kusma veya kırmızı renkli idrara neden olur.
9. Atos Sarmaşığı
Bu bitki, kedi ve köpekte toksikasyona neden olabilir. Eğer ağız yoluyla alınırsa dil, dudak ve ağızı irrite eder. Ayrıca artan bir salya artışı, kusma veya zor yutkunma gözlenir.
10. Süs Yoncası
Kedi ve köpekleri etkileyen toksik madde ihtiva eder. Bu hayvanlar tarafından fazla miktarda tüketilirse böbrek ile ilgili sorunlara neden olmaktadır.
11. Lale ve Sümbül
Lale ve sümbüller alerjik laktonlar içerirler. Bu bitkilerden evcil hayvanlarınız büyük miktarda yuttuğunda şiddetli klinik bulgular ortaya çıkar. Çiğnendiği zaman ise ağız ve yemek borusunda doku tahrişine neden olmaktadır.
Evinizde bu bitkilerden birini veya birkaçını besliyorsanız evcil hayvanınızı bu bitkilerden uzak tutmanız gerekir. Evcil hayvanınızın yazımızda bahsettiğimiz bitkilerden birini tükettiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.