Kedilerde Burun Akıntısı
Sağlıklı bir kedinin burnu tipik olarak nemli ve serindir, ancak burnunun biraz hissedilebileceği veya göründüğü birçok durum vardır. Burun akıntısı, şiddeti değişen birçok koşuldan kaynaklanabilir. Burun akıntısı özellikle genç yavru kedilerde veya bağışıklık sistemi zayıflamış kedilerde yaygındır.
Kedinizde ne zaman burun akıntısı olursa, altta yatan nedeni belirlemek için bir birinci basamak veteriner hekiminden randevu alın. Kedinizde ayrıca nefes alma güçlüğü, kanlı burun akıntısı, yüksek ateş veya aşırı uyuşukluk varsa, derhal acil tıbbi yardım almalıdır.
Neden Kedimin Burun Akıntısı Var?
Kediler, burun yollarındaki tahrişe veya iltihaplanmaya yanıt olarak burun akıntısı geliştirir. Bu, çeşitli enfeksiyon ve durumlardan veya yabancı maddelerden kaynaklanabilir. Burun akıntısının kıvamı, miktarı ve rengi değişebilir. Çoğu durumda, burun akıntısının nedeni kediler arasında bulaşıcı olabilir. Bu nedenle, burun akıntısı olan bir kediyi teşhis konulana kadar evdeki diğer kedilerden ayırmak en iyisidir.
Yazı İçeriği
Kedinizin Burun Akıntısı Varsa Ne Yapmalısınız?
Kedinizde burun akıntısı varsa, değerlendirme için onu veterinere götürün. Altta yatan nedeni belirlemek önemlidir. Evde, burun akıntısını ve burun deliklerini kapatabilecek kabukları nazikçe silmek için ılık bir havlu kullanılabilir.
Burun akıntısı ince, berrak bir sıvıdan kalın, sarı veya yeşil bir mukusa kadar değişebilir.
Bir nemlendirici, kedinizin sahip olabileceği tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Fark edebileceğiniz ek belirtiler şunları içerir:
- Ateş
- İştah azalması
- Burun tıkanıklığı
- Gürültülü solunum
- Göz akıntısı
Hapşırma, öksürme ve yüze tırmalama da yaygındır. İzlenmesi gereken ciddi belirtiler arasında aşırı uyuşukluk, nefes almada zorluk ve kanlı burun akıntısı bulunur. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, hemen veterineri arayın.
Kedilerde Burun Akıntısının Nedenleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kedilerin burun akıntısı geliştirmesinin çeşitli nedenleri vardır:
Kedi Solunum Hastalığı Kompleksi: Kedi solunum hastalığı kompleksi, virüslerin ve bakterilerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarını ifade eder. En yaygın olarak bunlar, feline herpesvirus ve calicivirus gibi virüslerden kaynaklanır. Üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle yavru kedilerde ve FeLV veya FIV’li olanlar gibi bağışıklığı baskılanmış yetişkin kedilerde yaygındır. Bu kediler genellikle burun akıntısına ek olarak ateş, ağız yaraları, hapşırma, göz iltihabı ve göz akıntısı yaşarlar.
Mantar Enfeksiyonu: Aspergillus ve Cryptococcus gibi birçok mantar türü, kedilerin burun boşluklarını enfekte edebilir. Bu genellikle kediler mantar sporlarını soluduğunda veya doğrudan temas ettiğinde ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar, kedilerin sinir sistemleri üzerindeki zararlı etkilerinden dolayı davranış değişiklikleri de dahil olmak üzere burun akıntısı ile birlikte çeşitli semptomlara neden olabilir.
Alerjik Rinit: Alerjik rinit, alerjene maruz kalma nedeniyle burun boşluğunda iltihaplanmadır. Kepek, polen, çimen ve diğer birçok madde, kedilerde kaşıntılı, sulu gözler ve hapşırma nöbetleri ile birlikte burun akıntısını tetikleyebilir.
Nazal Polip: Nazal polipler en çok yavru kedilerde görülür, ancak her yaştan kediyi etkileyebilir. Polipler, burun pasajlarında gelişen küçük, iyi huylu kitlelerdir. Genellikle burun deliğinin polip içeren tarafında burun akıntısına ve sık hapşırmaya neden olurlar.
Oronazal Fistül: Şiddetli diş hastalığı olan kediler, burun ve ağız boşlukları arasında oronazal fistül adı verilen bir durum olan bir açıklık geliştirebilir. Bu rahatsız edici durum sıklıkla hapşırma ve tek taraflı burun akıntısı ile sonuçlanır.
Cuterebra (botfly larvası): Botfly larvası, bir kedinin burun boşluğunu istila edebilen bir sinek türüdür. Kediler, tavşan ve kemirgen yuvalarının etrafını koklarken botfly larvalarıyla temasa geçebilirler. Larva, kaldığı veya vücudun diğer bölgelerine göç ettiği burun boşluğuna girer. Burun deliklerinden birinde botfly larvası olan kedilerin burun akıntısı, nefes almada zorluk ve hapşırma nöbetleri olabilir.
Aspirasyon pnömonisi: Kediler, örneğin ameliyat sırasında yanlışlıkla mide içeriğini soluduklarında, akciğerler tahriş olabilir ve iltihaplanabilir. Akciğerlerde pnömoni gelişir, bu da sarı veya yeşil burun akıntısı, şiddetli öksürük ve gürültülü nefes alma ile sonuçlanır.
Yabancı Cisim: Bir kedi yanlışlıkla yabancı bir cismi solursa, burun boşluğuna yerleşebilir. Bu, iltihaplanmaya ve ardından burun akıntısına yol açar.
Travma, yüksek tansiyon, toksin alımı, pıhtılaşma bozuklukları, kanser ve kene kaynaklı hastalıklar, kedilerde derhal ele alınması gereken kanlı burun akıntısının potansiyel nedenleridir.
Veteriner Hekimler Kedilerde Burun Akıntısının Nedenini Nasıl Teşhis Eder?
Bir veteriner, kedinin genel sağlığını değerlendirmek için tam bir fizik muayene yapacaktır. Veteriner kalp, akciğerler, gözler, ağız ve buruna özel ilgi gösterecektir. Bu, bariz anormallikler için burun
deliklerine bakmayı içerir. Ateşi kontrol etmek için ateş de ölçülecektir.