İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de iki tip diyabet vardır. Kedilerde tip I diyabet, pankreasın yeterli insülin üretmemesi nedeniyle glikoz konsantrasyonlarının yükselmesi anlamına gelir. Bu, insülin üreten hücreleri yok etmek için bir oto-bağışıklık tepkisinden kaynaklanır. Tip II diyabette, vücuttaki hücreler insüline gerektiği gibi yanıt vermediği için glikoz seviyeleri yükselir.
Köpeklerin aksine, kediler Tip II diyabet hastalığına çok daha yatkındır ve Tip I kedigillerde çok nadir görülür.
Peki Kedi diyabetine ne sebep olur?
Kediniz fazla kiloluysa, çok az egzersiz yapıyorsa veya hiç yapmıyorsa, yüksek karbonhidrat/düşük protein diyeti yapıyorsa, Tip II diyabet geliştirmeye çok daha yatkındır.
Bunun yanında Tip II diyabette görülen insülin direnci basitçe genetik de olabilir. Kısaca sadece yaşam tarzının diyabete yol açacağını söylemek de doğru olmaz.
Diyabet, kedilerde ikincil bir hastalık olarak veya bazı ilaçlara bağlı yan etki olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin, Astım, alerji ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıklar için prednizon ve prednizolon gibi glukokortikoid ilaçların kullanımı, uzun süreler boyunca yüksek dozlarda kullanıldığında diyabet riskini artırabilir.
Kedi Diyabeti Belirtiler
- Artan İdrara Çıkma ve Susuzluk
Kandaki artan glikoz seviyeleri nedeniyle kedinizin böbrekleri fazla glikozu atmak için daha fazla çalışacaktır. Bu da kedinizin tuvalet kabını daha fazla kullanacağı anlamına gelir.
- Yeme Alışkanlıklarındaki Değişiklikler
Bir kedi iştahını kaybettiğinde, bir şeylerin yolunda gitmediğinin ilk uyarı zilidir. Bu, şeker hastalığından veya bir dizi başka sorundan kaynaklanabilir, bu nedenle kedinizin yemesi yavaşlamış veya durmuşsa, testler için veterinere gitmek zorunludur.
- Kilo kaybı
Diyabet, vücudun yediklerini enerji olarak kullanmasını durdurduğundan, enerji için vücuttaki yağ depolarına yönelecektir. Bu, kediniz için oldukça hızlı bir şekilde kilo vermeye başladığının göstergesi olacaktır.
Enerji eksikliği diyabetin bir sonucu olabileceğinden, kedinizin normalden daha uyuşuk olmasına da dikkat etmelisiniz. Oynamak istemeyen, daha çok uyuyan ve saklanan bir kedi, bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretleridir.
Bunların yanında diğer diyabet belirtileri şunlardır:
• Zayıf tüy
• Karaciğer büyümesi
• Bacak zayıflığı
• Mesane enfeksiyonları
Kedi Diyabeti Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde diyabet tedavisi hiçbir şekilde basit değildir ve bir tedavinin işe yaradığından emin olmak için çok çaba göstermeli ve veterinere düzenli ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Diyabetli çoğu kediye günde en az bir veya iki kez insülin enjekte edilmesi gerekir. Bu enjeksiyonlar genellikle 12 saat arayla olacak şekilde yemekten sonra yapılması gerekmektedir.