Kedilerde Feline Hipertrofik Kardiyomiyopati (HCM)
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati (HCM) Nedir?
İnsan kalbi gibi, kedi kalbinin de dört odası vardır – üstte iki küçük oda, sol ve sağ atriyum ve altta iki büyük oda, sol ve sağ ventrikül.
Sağ atriyumun işlevi, vücuttan deoksijenlenmiş kanı sağ ventriküle pompalamaktır; bu, vücut tarafından kullanılmak üzere daha fazla oksijen almak ve atmak için karbondioksiti serbest bırakmak için kanı akciğerlere pompalar. Sol atriyumun işlevi, oksijen bakımından zengin kanı akciğerlerden sol ventriküle pompalamaktır, bu da daha sonra uygun hücresel ve organ işlevine izin vermek için kanı vücuda geri pompalar. Sol ventrikülün oksijenli kanı vücuda itmesi gerektiğinden, kas duvarları sağ ventriküle göre daha kalındır.
Sol ventrikülün duvarları tamamen büyüdüğünde ve aşırı derecede kalınlaştığında, sonuç hipertrofik kardiyomiyopatidir (HCM) . Bu kas kalınlaşması nedeniyle sol ventrikülün iç odasının daralması, tam olarak dolmasını engeller ve etkinliğini azaltır. Sonuç olarak, vücuda daha az oksijenle zengin kan ulaşarak düzgün çalışmasını sağlar ve kalbin normalden daha hızlı atmasına, oksijene olan ihtiyacının artmasına ve kalp kası hücrelerinin ölümüne neden olur. Bu aynı zamanda kalp fonksiyonunu da engelleyebilir.
HCM, kedilerde en yaygın kalp hastalığıdır. 7 kişiden 1’i hayatlarının bir noktasında HCM geliştirecek ve çoğu semptom göstermiyor.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopatinin Nedenleri
En yaygın nedenlerden biri, kalp kasının kendisinin doğal bir hastalığıdır. Bu genellikle, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok kedi ırkında bulunan HCM’ye genetik yatkınlıkla ilişkilidir:
- Maine Rakunları
- Persler
- Ragdoll’lar
- Chartreux
- Sfenks
- Bengaller
- Van Kedisi
- American Shorthairs
- British Shorthairs
Bu ırklar, HCM’den en çok etkilenenlerdir çünkü sağlıklı kalp kaslarının korunmasında yer alan A31P adlı bir gende bir mutasyon taşıma olasılıkları daha yüksektir . Bu genin iki anormal kopyasına sahip kedilerde, kalp kası hücrelerinin ölümü ve sol karıncık duvarındaki yara dokusu kalbin düzgün çalışmasını engeller.
Genetiğe ek olarak, kedilerde HCM’nin çeşitli tıbbi nedenleri olabilir. Hipertiroidizm veya akromegali (beyne yakın ön hipofiz bezindeki bir tümör nedeniyle büyüme hormonunun aşırı salgılanması) gibi hormonal durumlar, sol ventrikülün kas duvarlarının büyümesini uyarabilir. Kalpteki kanser, sol ventrikül duvarlarının boyutunu ve kalınlığını da artırabilir.
Böbrek hastalığı gibi kalple ilgili olmayan diğer hastalıklar vücutta yüksek tansiyona neden olabilir, bu da damarlardaki yüksek basınca karşı vücuda kan pompalamak için normalden daha fazla çalıştığı için sol ventriküle ek yük bindirir. Zamanla bu artan efor, ventrikül duvarlarının kalınlaşmasına ve iç bölmenin daralmasına neden olur.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri
- İştah kaybı
- Aritmiler (anormal kalp ritimleri)
- Ağrıya/seslenmeye, yürüme güçlüğüne, arka uzuvların soğumasına, kusmaya ve nefes almada güçlüklere neden olabilen kan pıhtıları
- Kalp yetmezliği
- Akciğerlerde sıvı, nefes alırken hırıltılara ve hırıltılara neden olur
- Nefes almada zorluk
- Karında sıvı (asit), görünür karın şişmesine neden olur
- Anormal diş eti rengi: soluk, gri veya mavi
- Oyun/egzersiz sırasında kolayca yorulma
- Uyuşukluk/zayıflık
- Bayılma/çökme
Veterinerler Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopatiyi Nasıl Teşhis Eder?
Bir veteriner, herhangi bir anormal kalp ritmi, üfürüm ve nefes alma sırasında aşırı hırıltı ve hırıltı için kalbi ve akciğerleri dinlemeye odaklanan kapsamlı bir fizik muayene ile başlayacaktır. Ayrıca, kedinin ayaklarını ve tırnak yataklarını zayıf dolaşım belirtileri açısından inceleyecekler, uzuvlardaki herhangi bir zayıf veya dengesiz nabız için dikkatlice hissedecekler ve ayrıca diş etlerinde mavi, gri veya soluk gibi herhangi bir anormal renk olup olmadığına bakacaklar. Kedinin genel tavrı ve yürüme yeteneği de değerlendirilecektir. HCM bazı kedilerde uyuşukluğa ve yürüme güçlüğüne neden olabilir, özellikle kedi bu nedenle ikincil kan pıhtıları geliştirmişse.
Fiziksel muayenenin ardından, HCM’ye neden olabilecek tıbbi bir durum olup olmadığını belirlemek için tiroid paneli de dahil olmak üzere kan çalışması yapılacaktır. X-ışınları, HCM taramasında yardımcı olabilir, ancak görüntünün açısına bağlı olarak gözden kaçabilir. Elektrokardiyogramlar (EKG’ler), herhangi bir anormal kalp ritmini almak için de kullanılabilir.
Kedilerde HCM’yi teşhis etmenin en iyi yolu ekokardiyogramdır; sol ventrikül kalınlığının, kalp odaları arasındaki kan akışının ve en iyi şekilde incelenen kalp fonksiyonunun diğer özelliklerinin daha eksiksiz bir resmini sağlayan bir kalbin ultrasonudur. kalp gerçek zamanlı olarak pompalıyor.