Kedilerde Göz Akıntısı
Normalde parlak ve net olan kedinizin gözleri son zamanlarda biraz bulanıklaşmışsa, bazen gözlerine pati atıyorsa, yüzünü kanepeye veya halıya sürtüyor ise bunlar kedinizin gözlerinde bir sıkıntı olduğunun habercisidir.
Basit bir nezleden ciddi bir rahatsızlığa, kedinizin göz akıntısına sebep olabilecek bir sürü etken vardır.
Kedilerde Göz Akıntısı Sebepleri Nelerdir?
Sağlıklı bir kedinin gözleri, net, açık ve berrak olmalıdır. Kedinizin göz sorunları, onu tanımamanıza neden olabilir. Göz sağlığı ile ilgili yaşanan problemler, ameliyat gerektiren körlük gibi ciddi sorunlara yol açabileceği için bu gibi durumlarda mutlaka veterinere haber vermeniz gerekir.
Kedilerde göz akıntısının en temel sebepleri:
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Göz akıntısının en sık rastlanan sebeplerinden biri, kedigillere özgü olan kalisivirüsün varlığıdır. Bulaşıcı olan bu virüs, solunum yolu hastalığı olmakla birlikte ilk etapta hafif olan semptomlar, zamanla ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir. En belirgin özelliği, gözden akan yapışkan ve yoğun kıvamlı çapaklardır.
Göz Nezlesi (Konjonktivit): Konjonktivit, kedinizin gözlerinin etrafında açık pembe çizginin etrafında oluşan bir iltihaptır. Her iki gözünün de şiş ve kızarmış görünmesine sebebiyet verir. Gözler, ışığa karşı duyarlı olur ve kalın bir iltihaplı sıvı akar. Yüksek ateş, ishal ve nefes zorluğu ile bir araya geldiğinde göz nezlesi, potansiyel olarak ölüme yol açabilecek bir enfeksiyona dönüşebilir.
Korneal Rahatsızlıklar: Gözün tam ortasından bulunan, kubbe şeklindeki yüzey gözün korneasıdır. Gözün bu kısmı şişebilir, hasar görebilir ve ülserli hale gelebilir. Bu nedenle gözde puslu ve bulanık görüntü oluşur. Refleksif olarak aşırı derecede göz kırpmaya başlar.
Sulu Gözler: Tıkanık göz yaşı kanalları, aşırı göz yaşı üretimi, alerji ve viral göz nezlesi gibi sorunlar, kedinizin aslında abdominal sorunlar ile boğuştuğunun bir işaret olabilir.
Üveit: Gözün iç yapısında meydana gelen bir enflamasyon, göze alınan bir travma, kanser ya da ciddi bağışıklık sorunları, gözde sancılı bir üveit sorununa yol açabilmekte.
Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Pek çok farklı etmen, kedilerde göz akıntısına sebebiyet vermektedir. Bu durumda yapılacak en doğru hareket, veterinerinize başvurmak olacaktır. Bulgulara göre veteriner, kedinizin göz akıntısını geçirek tedaviler uygulacaktır.
Uygulanacak tedaviler:
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Enfeksiyonun nedenine bağlı olmakla birlikte antibiyotik ve sıvı alımı gibi tedaviler uygulanmaktadır.
Göz Nezlesi: Göz nezlesine polen, toz ve benzeri dış etkenler sebep olduğu için antibiyotik kullanımı gereklidir.
Kornea Bozuklukları: Antibiyotik temelli göz damlası kullanımı, göz temizliğinin sağlanması, gevşekte kalan kornea tabakasının alınması ve göz ameliyatı gibi tedaviler, kornea rahatsızlıklarında etkili olan yöntemler arasındadır.
Sulu Gözler: Veteriner, kedinize genel anestezi uygulayarak tıkanmış olan göz yaşı kanallarını özel sıvılar yardımıyla açmayı denebilir. Eğer ortada bir iltihap varsa yine antibiyotikli göz damlası kullanımı gerekebilir.
Üveit: Her ne kadar kedinizde üveitin oluşmasına sebep olan faktörleri tespit etmek biraz güç olsa da tedavi de o faktörlere uygun kararlaştırılmalıdır. Çoğunlukla üveit söz konusu olduğunda ağrıyı ve şişkinliği gidermek için göz damlası tavsiye edilir.