Kedilerde Göz Temizliği
Kediniz, her zaman kendi çabaları ile gözlerini ve göz çevresini temiz tutamayabilir. Kendini rahatlatmak için gözlerini halılara, mobilyalara sürter ya da tırnaklı patileri ile çizebilir. Gözlerine yabancı madde girmesine neden olabilir. Kedilerde göz enfeksiyonunu, göz çevresinde biriken çapakların oluşturduğu bakterileri engellemek adına göz temizliği çok önemlidir.
Kedinizin gözlerini her daim güçlü ve sağlam ışık kaynağı altında inceleyin. En ufak kir, toz ya da tüy parçasının bile vereceği rahatsızlık oldukça büyük ancak yetersiz ışıkta onları görememe ihtimaliniz var. Kedinizin gözleri sağlıklı ise çoğu zaman nemli ve berrak olurlar. Eğer gözlerde kızarıklık ya da şişlik varsa veya gözlerine bir şey kaçmış gibi sürekli kırpıştırıyorsa bunlar göz enfeksiyonunun temel belirtileridir diyebiliriz. Bu tip durumlarda kedinizin gözlerini yakından takip edin ve sorun devam ederse veterineriniz ile iletişime geçin.
Gözleri Tüylerden Arındırma
Eğer kedinizin tüyleri gözlerine girecek kadar uzadıysa doğal olarak onları kesmeniz gerekecektir. İncecik ve kısa tüyler bile korneada ufak tefek çiziklerin oluşmasına yol açabilir, bu da kedinizde ciddi ağrılar oluşturarak daha kapsamlı sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlayabilir (buna kalıcı görüş kaybı da dahil). Bu aşamada kedinizin suratındaki tüyleri keserken sadece yuvarlak başlı makas kullanın, böylece ani hareket ettiği takdirde onu yaralama riskiniz olmaz.
Göz Çapaklarını Temizleme
Kedinizin göz çevresinden kir, toz ve benzeri yabancı maddeleri düzenli olarak temizlemek de göz sağlığı için oldukça elzemdir. Bu tür maddeler, kedinizin gözüne girme riski taşır ve sadece kedide rahatsızlık hissi oluşturmakla kalmaz aynı zamanda gözlerde enfeksiyon riski oluşturur. Kronik viral enfeksiyonlara kapılma konusunda daha hassas olan bazı kediler, düzenli olarak göz akıntısına maruz kalabilir. Gözleri dıştan temizleme, akmış ve kurumuş çapakları kaldırarak gereksiz bakteri oluşumunu engeller. Bazı kedi türlerinde -özellikle İran kedilerinde- gözyaşı lekeleri de yaygın bir sorun haline dönüşebiliyor. Bunun için veterinerinize danıştığınız takdirde özel olarak üretilen kedi göz damlası/solüsyon tavsiyesi alabilir ve bu sorunu kökten çözebilirsiniz.
Gözü Koruma
Eğer kedinizi şampuanlamayı, yıkamayı ya da tıraş etmeyi planlıyorsanız koruyucu ve steril bir göz bandı kullanmak faydalı olabilir. Her ne kadar kediniz büyük bir ihtimalle gözünde beyaz bir peçenin olmasından pek memnun kalmayacak olsa da birkaç dakikalık mızmızlanma haftalarca sürecek ağrı için değer bir bedel olabilir. Bununla birlikte kediniz yukarıda bahsettiğimiz enfeksiyonlardan birini geçirdikten sonra da yine veterinerinize danışarak kısa bir süre koruyucu ve yenileyici bir göz merhemi kullanmanız mümkün.
Kendi çabalarınızla çözebileceğiniz ufak tefek sorunlar elbette ki olacaktır ancak ciddi göz enfeksiyonlarında veya birkaç gün içerisinde kaybolmayan göz rahatsızlıklarında kedinizi mutlaka veterinere götürmeli ve uzman görüşü almalısınız.