İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de grip durumu görülebilir. Kedilerde grip belirtileri genel olarak insanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Genelde yaşlı gözler, akan burun ve şişkin boğaz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi belirtileri de görülebilmektedir.
Kedi gribi, yetişkin kediler söz konusu olduğunda fazla ciddi bir hastalık olmamakla birlikte ağrıların azalması ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için veterinere görünmeyi gerektirebilir.
Yavru kedi griplerinde oluşan en büyük risk, gözde oluşabilecek kalıcı hasardır. Özellikle yavru kedilerde grip sırasında görülebilen göz ülseri, zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı bir hal alabilir. Her halükarda kediniz grip olduğu anda onu veterinere götürmekte ve muayene ettirmekte fayda vardır.
Kedilerde grip belirtisi genel olarak insanlarda yaşanan grip belirtilerine benzemektedir. Tabi ki küçük farklılıklar görülmektedir. Ayrıca kedilerde pek çok grip belirtisi görülebilir. Genel olarak grip belirtileri şunlardır:
- Halsizlik ve aşırı uyku isteği,
- Hareketsizlik,
- Şiddetli burun akması,
- Göz akıntısı, göz sulanması,
- Hapşırma,
Kediler Neden Grip Olur?
Kedilerde grip, genellikle iki farklı türden virüs ya da bakteri kaptıklarında meydana gelir. Enfeksiyon kapan kedi, özellikle burun ve göz akıntısı ile birlikte tükürüğünde de bu virüsü yaymaya başlar. Her ne kadar hasta kedilerin kendileri bu virüsün asıl taşıyıcıları olsa da bazı sağlıklı kediler de bu virüs ve bakterilerin taşıyıcısı olabilmekteler.
Kedinizde göz enfeksiyonu durumu söz konusu ise; kedilerde göz enfeksiyonu başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?
Her ne kadar kedi gribinin tıbbi olarak bariz bir tedavisi olmasa da, kedi sahibinin evinde kedisine uyguladığı bakım ve tedavi çok önemlidir. Tıkalı bir burun ve ağıza oluşan yaralar, kedinin mamasını yiyememesine yol açabilir. Aynı şekilde su içmek konusunda da geride kalabilecek olan kedinizin dehidrasyona uğramaması için su takviyesi alması şarttır. Kediniz tat ve koku duyusunu geçici olarak kaybettiği için tercihen keskin kokulu ve yaş mamalar tercih edilmelidir. Sardalya, kızarmış tavuk ya da ateş balığı bu gibi durumlarda ideal mama alternatifleri olarak bilinir. Eğer kedinizin ağzında ciddi yaralar varsa süt kreması ya da dondurma gibi yiyecekler verilebilir. Elbette her mamada olduğu gibi bu tarz yiyeceklerde de aşırıya kaçmamakta fayda vardır.
Kedilerde gribe yol açan temel unsur bağışıklık sisteminin düşmesidir. Bu süreç içerisinde kediniz virüslerle ve mikroplarla savaşamayacağı için grip durumu görülmektedir.
Kedinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için veteriner kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir. Aynı zamanda kedinin beslenmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Kuru mama içeriğinin besleyici olması gerekmektedir.
Bir aşı her zaman etkili midir?
Hiçbir aşı tam koruma sağlamaz, ancak en iyi önleyici tedbir olduğu için kedinizi aşılamaya değer. Enfekte olsalar bile semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Aşılanmış kedilerin bile herhangi bir semptom göstermeden taşıyıcı olabileceğini ve diğer kedilere bulaşabileceğini bilmek de önemlidir. Hayvanda zaten kedi gribi varsa aşı semptomların ortaya çıkmasını önleyemez.
Antienflamatuarlar
Anti-enflamatuarlar bazen semptomları hafifletmek için reçete edilir. Bazı antiviraller de mevcuttur, ancak çoğu kedilerde lisanslanmamıştır. Ayrıca çok pahalı olabilirler ve her zaman etkili değildirler.
Kedi Gribi Ne Kadar Sürer?
Kedi gribi iyileşme süresi hafif vakalar için yaklaşık 5 ila 10 gündür. Şiddetli vakalarda 6 haftaya kadardır.
Durumun süresi genellikle semptomlara neden olan virüs veya bakteriyel enfeksiyon türü ile ilgilidir. Kedi herpesvirüsü alan kediler onu ömür boyu taşıyacaktır. Genellikle devam eden sağlık sorunları ile karşı karşıyadırlar ve diğer bakteriyel enfeksiyonları yakalamaya daha eğilimlidirler.
FHV taşıyıcısı olan kedilerde kedi gribi semptomlarının tekrarlaması stres zamanlarında veya bağışıklık sisteminin tehlikeye girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Kedi kalikivirüs solunum yolu enfeksiyonları genellikle FHV’den daha hafiftir. Bu enfeksiyonlar genellikle birkaç hafta içinde temizlenir, ancak kediler semptomlar ortadan kalktıktan sonra birkaç ay veya daha uzun süre taşıyıcı olarak kalabilir.
Kedimin kedi gribi olup olmadığını nasıl anlarım?
Burun ve göz akıntısına ve boğaz ağrısına neden olabilir. Diğer belirtiler arasında kaslarda ve eklemlerde ağrı ve ağrılar, ağız ülserleri, top sürme, hapşırma, ses kaybı ve ateş sayılabilir. Kedi gribi yetişkin kedilerde genellikle ciddi değildir, ancak kedi gribi belirtileri olan tüm kediler veterinere görünmelidir.
Kediniz sürekli grip oluyorsa bunun sebeplerinden biride kullandığınız kedi kumu olabilir. Sağlıklı kediler için tozutma oranı düşük kedi kumu kullanmanızı tavsiye ederiz. CatPlus Aktif Karbon Kedi Kumunu yüksek emiş kabiliyeti ve hızlı topaklanma özelliği sayesinde en çok tercih edilen kedi kumlardan biridir.
Kedi gribi kendi kendine iyileşir mi?
Sağlıklı genç kedilerin çoğu gripten birkaç hafta sonra iyileşir – ancak ilk hastalığı atlatan bazı kedilerde sorun hiçbir zaman gerçekten ortadan kalkmaz. Bu hayvanlarda burun akıntısı gibi kalıcı problemler olabilir.
Bazen bu kediler semptomlarını kontrol altına almak için neredeyse kalıcı ilaç kullanıyorlar.
Kedilerin kedi gribi için tedaviye ihtiyacı var mı?
İnsan gribi gibi, kedi gribinin de belirli bir tedavisi yoktur, ancak tedavi bir yavru kedinin kendini daha iyi hissetmesine, iyileşmesini hızlandırmasına ve gelecekteki alevlenmeleri sınırlamasına yardımcı olabilir. Yavru kedinizde herhangi bir kedi gribi belirtisi fark ederseniz hemen veterinerinizle iletişime geçin.