Kedilerde Karın Ağrısının Nedenleri
Kedilerde Peritonit
Karın dokularının veya peritonun ani iltihaplanması nedeniyle karında oluşan akut ağrıya tıbbi olarak peritonit denir. Sıvının periton boşluğuna kaymasına neden olarak ciddi dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açar. Bu bozukluk mide gribi gibi bulaşıcı nedenlere bağlı olabileceği gibi fıtık gibi bulaşıcı olmayan nedenlere de bağlı olabilir.
Genç kedilerde enfeksiyöz ve travmatik nedenlerden dolayı peritonit görülme eğilimi gösterirken, yaşlı kedilerde akut karın nedeni daha çok kötü huylu kanserlerdir. Veteriner hekiminizin sorunu çözmek için acil ameliyat yapması gerekebileceğinden, akut karnın altında yatan nedeni belirlemek çok önemlidir.
Yazı İçeriği
Belirtiler
- Letarji
- Ağlıyor, Sızlanıyor
- Anormal duruş (yani, ağrıyı hafifletmek için kıvrılarak veya arka ucu daha yüksekte öne doğru eğilerek mideyi “korumak” olabilir)
- Ağır solunum
- Şişmiş karın
- Kusma
Nedenler
Bulaşıcı Nedenler
- Kedinin mide astarındaki delikler
- Mide veya bağırsak yolu virüsleri
- Kedi bulaşıcı peritonit virüsü
- Viral enterit
- Mide veya bağırsak parazitleri
- Karaciğer, dalak ve/veya pankreas apseleri
Bulaşıcı Olmayan Nedenler
- Tümörler
- Kanserler
- Zehirlenme
- Karın Travması
- Üretra veya üreterlerin tıkanması
- Böbrek veya safra kesesi tıkanıklığı
- Mide genişlemesi
Teşhis
Akut karına neyin sebep olduğunu belirlemeye başlamak için veterinerinizin tam bir tıbbi geçmişe ihtiyacı olacaktır. Sağladığınız öykü, kedinizde ani karın ağrısına hangi organların neden olduğu konusunda veteriner hekiminize ipuçları verebilir. Ayrıca ağrının böbreklerde veya sırtta değil de gerçekten karın bölgesinde olup olmadığını görmek için tam bir fizik muayene yapacaktır. Kedinizin karnı şişmişse, veterineriniz analiz için laboratuvara göndermek üzere karından sıvının bir kısmını çekmek için ince bir iğne kullanacaktır.
Kimyasal kan profili, tam kan sayımı, elektrolit paneli ve idrar tahlilini içeren tam bir kan profili gerçekleştirilecektir. Veteriner hekiminiz ayrıca kedinizden idrar alıp muayene için laboratuvara göndermek üzere bir şırınga kullanabilir.
Veterinerinizin karnını içten incelemek için görsel teşhis kullanması gerekecektir. Karındaki rahatsızlığın kaynağını bulmak için röntgen ve ultrason kullanılacaktır.
Tedavi
Tedavinin seyri tanıya bağlı olacaktır. Ancak sıklıkla ameliyat gerekir. Akut karınlı hayvanlar genellikle susuz kaldığından intravenöz sıvı tedavisi genellikle gereklidir ve bu, hızla yaşamı tehdit eden bir duruma dönüşebilir. Kedinizi biraz rahatlatmak için ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir.
Hastalığın nedenine göre mide asitlerini azaltan ve mideyi kaplayan ilaçlar kullanılabilir. Benzer şekilde, eğer hastalık öyle gösteriyorsa, kedinize kusmayı durdurmak için ilaç ve bakteriyel enfeksiyonu engellemek için antibiyotik verilebilir.
Yaşama ve Yönetim
Akut karın genellikle veteriner hekim gözetiminde yoğun bakım gerektiren ciddi bir hastalığın göstergesidir. Birkaç günlük bakım tipiktir; Bazı durumlarda hayvanın yoğun bakım ünitesinde uzun süre kalması gerekebilir.
Kedinizi eve götürdükten sonra, semptomlar geçtikten ve kediniz tamamen iyileşmiş gibi görünse bile, reçete edilen tüm ilaçları tam olarak veterinerinizin söylediği şekilde, reçete edilen süre boyunca verin. Herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için kedinizi yakından gözlemleyin. Eğer şişlik, irin görürseniz ya da sorularınız varsa derhal doktorunuzu arayın, çünkü bu durum hızla yaşamı tehdit eden bir duruma dönüşebilir.