Kedilerde Konjonktivit (Kedi Pembe Gözü)
Kedilerde Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, gözün konjonktiva iltihabıdır. Konjonktiva, bir kedinin üst ve alt göz kapaklarını, üçüncü göz kapağını ve göz küresini (göz küresi) kaplayan mukoza zarıdır.
Kedilerde konjonktivit sıklıkla akut olarak (kısa süreli bir durum olarak) ortaya çıkar ve ağrılı kabul edilir. Kedileri etkileyen en yaygın göz hastalıklarından biridir.
Kedilerde Konjonktivit Belirtileri
Kedilerde konjonktivit belirtileri, göz çevresindeki hafif kızarıklıktan çok daha ciddi hastalıklara kadar değişebilir:
- Konjonktival dokular iltihaplanabilir ve şişebilir, bu da aşırı göz kırpmaya, gözlerin kısalmasına ve gözün tam olarak açılıp kapanmamasına neden olabilir.
- Gözden berrak akıntı, mukus veya kanlı materyal gelebilir.
- Gözler ve etraflarındaki cilt kaşınabilir veya saç dökülebilir.
Kedinizin gözlerinde belirtiler görmenin yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri de görmek yaygındır. Bunlar şunları içerir:
- Hapşırma
- Burun akıntısı (berrak veya kalın mukus)
- İştah azalması
- Daha az enerji
Kedilerde Konjonktivitin Nedenleri
Konjonktivitin birçok olası nedeni vardır. Resmi bir teşhis belirlemek için veteriner hekimlerin öncelikle vakaları bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan olarak ayırması gerekir.
Bulaşıcı nedenler şunları içerir:
Viral Konjonktivit — Kedilerdeki konjonktivit vakalarının çoğu viraldir.
- Feline herpesvirüs-1 (FHV-1) , özellikle kronik veya tekrarlayan vakalar olmak üzere konjonktivitin en yaygın nedenidir. Virüs sinir sisteminde saklanır ve stres veya hastalık zamanlarında etkinleşir. İnsan herpes virüsü-1’e benzer, ancak bu virüs ailesi türe özgü olduğundan FHV-1 insanları enfekte edemez. Ancak yakın temasta bulunan diğer kedilere karşı oldukça bulaşıcıdır.
- Calicivirus başka bir yaygın virüstür. Diğer vücut sıvılarında da bulunabilmesine rağmen öncelikle burun, göz ve ağız salgılarıyla saçılır. Yakın temasla da bulaşıyor. Pek çok kedi iyileşirken diğerleri ömür boyu taşıyıcı haline gelecektir.
Bakteriyel Konjonktivit — Viral konjonktiviti olan kedilerde sıklıkla ikincil bir bakteriyel enfeksiyon yaşanır. Ancak bakteriyel konjonktivit viralden daha az sıklıkta görülse de bakteriler de birincil patojen olabilir. En yaygın patojenler şunlardır:
- Mikoplazma
- Stafilokok
- Streptokok
- Bartonella
- Pseudomonas türleri
Parazitik Konjonktivit — Açık havada yaşayan kediler, genellikle daha fazla sistemik hastalığa neden olan ancak aynı zamanda konjonktivite de neden olabilen paraziter enfeksiyonlara daha yatkındır. Bunlar şunları içerir:
- Leishmaniasis
- Thelaziazis
- Onkoserkiazis
İnsanlar bunların üçüne de duyarlı olabilir ancak doğrudan bulaşma nadirdir. Olası türler arası potansiyelin farkında olmak ve endişeleri insan sağlığı uzmanlarıyla konuşmak önemlidir.
Veteriner Hekimler Kedi Pembe Gözünü Nasıl Teşhis Ediyor?
Veterineriniz aşağıdakileri içeren tam bir oftalmik muayene yapacaktır:
- Gözdeki diğer hastalıkları araştırmak için özel aletler ve lekeler kullanılarak yapılan dikkatli bir göz muayenesi.
- Schirmer Gözyaşı Testi, üretilen gözyaşı miktarını belirleyerek kedinizin doğal gözyaşı üretimini değerlendirmek için kullanılır.
- Kornea ülserlerini teşhis etmek için kritik olan bir floresan leke testi. Kornea, gözün kubbe benzeri şeffaf dış kısmıdır. Göz ve göz kapağı sorunları olan kedilerin kornealarında genellikle ülser veya çizikler görülür. Floresein lekesi ülserin siyah ışık altında parlak yeşil renkte parlamasına izin verir.
- İltihap veya glokomu aramak için göz içi basınç testi.
- Kan testleri özellikle iki virüsü arar: kedi lösemi virüsü ve kedi bağışıklık yetersizliği virüsü . Her iki virüse de sahip olan kedilerin bağışıklık sistemi zayıftır ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdır.
- Enfeksiyon belirtilerini ve genel organ fonksiyonlarını aramak için kan testleri.
- Konjonktivitli kedilerde sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünden akciğer patolojisini değerlendirmek için radyografiler.
- Ek testler PCR, virüs izolasyonu, immünofloresan antikor testi ve diğer spesifik bakteriyel ve viral enfeksiyonları test etmek için serolojiyi içerebilir.
Kedilerde Konjonktivit Tedavisi
Kedi pembe gözü tedavisinin amacı, ağrıyı ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak, ayrıca altta yatan neden varsa tedavi etmektir. İltihap ve ağrı için topikal ilaçların yanı sıra topikal göz damlaları veya merhemler de reçete edilebilir. Kedinizin gözüne daha fazla zarar gelmesini önlemek için büyük özen gösterilmesi gerektiğinden, veterineriniz tüm göz ilaçlarının doğru şekilde uygulanmasını gözden geçirecektir.