Başlangıçta 15 gün ara ile tekrarları yapılan ve sonrasında 3 ayda 1 yinelenmesini önerilen antiparazit uygulamalarındaki amaç, parazitlerin kedilerin vücudundaki biyolojik yaşam döngü zincirini kırmak ve sonrasında oluşabilecek bulaşmalarda, etkenlerin insanlar ve kediler için zararlarını engellemektir.

6 haftadan itibaren her yavru kediye, muhakkak iç parazitler için ilaç uygulanması gerekmektedir. Kedilerde paraziter tedavi ve koruma hem evcil dostlarımız hemde bizlerin sağlığı için son derece önemlidir. Paraziter tedavi ve koruma genel olarak ektoparazitler (dış parazitler) ve endoparazitler (iç parazitler) olarak 2 kategoride sınıflandırılabilir. Rutinde yapılan tedavi ve koruma aşıları da iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı olarak kategorize edilebilir.

Parazitler Kediye Nasıl Bulaşır ?

Pireler vücut ısısı, sürtünme ve kedi kokularıyla aktive olur. Uykudaki larva canlanır, pire haline gelir ve ardından kan emmek için kedinize atlar. Pireler çevreden ve diğer hayvanlardan alınabilir.

Pireler kaşıntıya neden olmak zorunda değildir, özellikle butlar çevresinde pire ve pire pisliği  deride parlak siyah benekler arayın. Akarlar Kulak akarları başka bir kediden, genellikle de yavrunun annesinden geçer.

Kedilerde İç Parazit Nasıl Bulaşır ?

Yuvarlak solucanlar bu kurtları genellikle anneleri daha doğmadan yavrulara geçirir; bazen yavrular emerken, annelerinin kurt bulaşmış derisinden enfekte olur. Yavrular şiş karınlıdır ve kurtkusar. Kurdu olan anneler hamilelikleri boyunca rutin olarak ve yavrular 14 günden itibaren fenbedazoie (Panacure) ürünleri kullanmaktan yarar görür.

Tenya En yaygın görülen tenya (Dipylidium caninum) enfekte olmuş pirenin yenilmesiyle alınır. Tenyalar kedilerde nadiren hastalık belirtisine neden olur. En yaygın enfeksiyon belirtisi, anüsçevresindeki tüylerde pirinç benzeri kuru tenya parçalarıdır. Paraziquentel kullanın.

Dış Parazitlerin Tedavisi

Kediler çeşitli dış parazitler taşıyabilir. Parazit denetiminde gelişmeler artık kedilerin onlardan mustarip olmak zorunda olmadıkları anlamına gelir. Yine de, parazitli deri durumu hâlâ çok yaygındır.

Parazitler baş sallama ve kaşınmaya, kepekli kürke, enfeksiyonlu ya da enfeksiyonsuz kaşıntıya, tüy dökülmesine neden olabilir. Kulak akarları sık görülür Çoğu yavru kedi ve sokak kedisi kulak akarlarını annelerinden ya da komşu kedilerden alırlar. Akarların kökünü kazımak zaman alır. Çok bulaşıcıdır, bu yüzden evdeki bir kedide varsa tüm kedilere bulaşabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.