Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri Ve Tedavi Seçenekleri
Kedinizin bir bacağının veya patisinin şiştiğini fark ederseniz (veya daha da kötüsü tüm bacaklarının ve patilerinin şiştiğini) şüphesiz ne yapacağınızı merak ediyorsunuzdur ve muhtemelen bir şeyi kırıp kırmadığını merak ediyorsunuzdur. İşte kedilerde şişmiş pati ve bacaklar hakkında bilmeniz gereken her şey.
Kedinizin Patisi veya Bacağı Şişmişse Ne Yapmalısınız?
Yapılacak ilk şey genel sağlık durumlarını kontrol etmektir. Aşağıdakilerden herhangi biri doğruysa derhal bir veterinere başvurun çünkü acil bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz:
- Şişlik şiddetli
- Kedinizin tüm bacakları veya patileri şişmiş
- Kediniz çok acı çekiyor (saklanıyor, ona dokunmanıza izin vermiyor, ses çıkarıyor veya saldırganlık yapıyor)
- Kedinize araba çarptığını, bir köpeğin saldırısına uğradığını ya da başka bir büyük travma geçirdiğini biliyorsunuz.
- Kanama, uzuvların sürüklenmesi veya açıkça kırılmış bir kemik veya çıkık eklem gibi ciddi bir yaralanmanın kanıtlarını görüyorsunuz
- Kedinizin nefes almada zorluk, yönelim bozukluğu (kafa karışıklığı), halsizlik veya aşırı uyuşukluk (yorgunluk) gibi başka endişe verici semptomları varsa
Öte yandan, kedinizin bacak veya pati şişmesi nispeten hafifse ve hareketi, enerji seviyesi, konforu ve iştahı üzerinde büyük bir etkisi yoksa, acil bir durumla karşı karşıya olmanız pek olası değildir. Kedinizi muayene etmeye karar verirseniz dikkatli olun; çünkü şişmiş bir bölgeye dokunmak ona zarar verebilir.
Şişlik küçük olduğu ve kediniz iyi göründüğü sürece, kendi kendine iyileşip iyileşmeyeceğini görmek için ona bir veya iki gün vermenizde bir sakınca yoktur. Ancak eğer değilse, veterinerinizle randevu alın. Bu arada kedinizi içeride tutun, dinlenmeye teşvik edin ve yakından izleyin. Eğer işler daha da kötüye giderse, onları hemen bir veterinere götürün.
Kedi Patisine ve Bacaklarının Şişmesine Neden Olan Nedir?
Kedilerin patileri ve bacakları birçok nedenden dolayı şişebilir. Olası nedenleri üç gruba ayırmak faydalı olacaktır. Bu kategoriler örtüşebilir ancak bir kedinin bacaklarının veya patilerinin şişmesinin en olası nedenlerini daraltmaya yardımcı olabilirler. Şişlikler sıklıkla birçok şekilde geliştiğinden, aşağıdaki açıklamalar basitleştirilmiştir.
Bir kedinin tüm bacakları veya patileri şiştiğinde, muhtemelen “tüm vücutta” bir sorun vardır. Olasılıklar şunları içerir:
Kalp hastalığı: Normal kan akışı kalp hastalığı nedeniyle yavaşlayabilir, bu da kan damarlarından sıvı sızmasına ve doku şişmesine neden olur.
Karaciğer hastalığı: Karaciğer, sıvının kan damarlarında tutulmasına yardımcı olan albümin (bir tür protein) üretir. İlerlemiş karaciğer hastalığı, düşük kan albümin seviyelerine ve şişmeye neden olabilir.
Böbrek hastalığı: Böbrek hastalığı olan kediler idrarlarında albümin kaybedebilir, bu da sıvının kan damarlarından çevre dokulara sızma olasılığını artırır.
Sistemik enfeksiyonlar: Bakteriyel, viral, mantar ve diğer enfeksiyon türleri kan damarlarını iltihaplı ve sızıntılı hale getirerek şişmeye neden olabilir. Kedilerde enfeksiyonlara yanıt olarak şişmiş lenf düğümleri de gelişebilir.
Asetaminofen gibi bazı ilaç türleri ve kedi toksinleri, karaciğer hasarı, iltihaplı kan damarları veya diğer süreçler yoluyla bacaklarda veya patilerde şişmeye neden olabilir.
Alerjik reaksiyonlar ve otoimmün hastalıklar kan damarlarını sızdırabilir ve bacaklarda veya patilerde şişmeye neden olabilir.
Yalnızca bir veya belki iki bacak veya pati şiştiğinde, kediniz muhtemelen aşağıdakilerden birine benzer lokal bir sorun yaşıyor demektir:
Yaralanma: Yaralar, gömülü yabancı cisimler, eklem burkulmaları, kas gerginlikleri, kırık kemikler, hematomlar, tendinit ve çıkık eklemlerle ilişkili iltihaplanma, kanama veya enfeksiyon, bir kedinin bacaklarında veya patilerinde şişmeye neden olabilir.
Artrit: Artritle ilişkili iltihaplanma, eklem sıvısının aşırı üretimine ve eklemlerin normalden daha büyük görünmesine neden olan kemik büyümelerine yol açabilir.
Apse: Kediler kavga ettiğinde ısırık yaraları sıklıkla enfeksiyon kapar ve apse oluşturur. Bu şişlikler oldukça büyük ve ağrılı hale gelebilir.
Enjeksiyon reaksiyonu: Kedilere genellikle aşılar ve diğer enjeksiyonlar bacaklarının alt kısmından yapılır. Enjeksiyon bölgesinde küçük bir şişkinliğin ortaya çıkması alışılmadık bir durum değildir.
Bir kedinin bacakları iyi göründüğünde ve yalnızca pati yastıkları veya ayak parmakları etkilendiğinde aşağıdakileri dikkate almak önemlidir:
Plazma hücreli pododermatit: Yastık ayağı olarak da adlandırılan plazma hücreli pododermatit, bir kedinin ayak pedlerinin (genellikle birden fazla) şişmesine ve bazen renginin bozulmasına veya ülsere (açık bir yaraya sahip) hale gelmesine neden olabilen bağışıklık aracılı bir hastalıktır.
Calicivirus enfeksiyonu: Bir kedi calicivirus ile enfekte olduğunda ülserler yaygındır ve kedinin patilerini ve pati yastıklarını da kapsayabilir. Özellikle ikincil bir bakteriyel enfeksiyon gelişirse şişebilirler.