Kedileri etkileyebilecek birkaç farklı böbrek hastalığı türü vardır. Renal amiloidoz, kedilerde zaman zaman ortaya çıkan özel bir durumdur ve ciddi bir hastalıktır. Bu ölümcül sorun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, bir kedi sahibinin evcil hayvanlarını olabildiğince uzun süre sağlıklı tutmasına yardımcı olabilir.
Kedilerde Renal Amiloidoz Nedir?
Renal amiloidoz, böbrek hücreleri etrafında bir amiloid birikimidir. Amiloid, böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere vücuttaki farklı doku ve organların etrafında birikebilen bir tür enflamatuar proteindir. Renal amiloidoz, kedilerin böbreklerini etkileyen ve tedavisi olmayan spesifik bir amiloidoz türüdür.
Böbrekler, bir kedinin karnında bulunan fasulye şeklindeki iki organdır. Vücuttaki atıkların filtrelenmesinde önemli rol oynarlar. Böbrek amiloidozlu bir kedide olduğu gibi böbrekler düzgün çalışmazsa, böbrek yetmezliği ve nihai ölümle sonuçlanır.
Kedilerde Renal Amiloidoz Belirtileri
- Dehidrasyon
- Aşırı susuzluk
- Aşırı idrara çıkma
- Kilo kaybı
- Kusma
- İshal
- Şişmiş bacaklar
Renal amiloidozun semptomları, diğer birçok böbrek hastalığı ile aynıdır.
Aşırı susama ve idrara çıkma, genellikle bir kedi sahibinin böbrek hastalığı olan bir kedide gördüğü ilk şeylerdir. Renal amiloidozu olan bir kedi su kabını normalden daha hızlı boşaltabilir, su içmek için kuş banyoları, bardaklar ve lavabo gibi diğer yerlerden su aramak için daha fazla zaman harcayabilir. Ve bunların sonucunda aşırı idrara çıkma yaşanır.
Vücutta atık ürünlerin birikmesi de bir kedinin kendini çok hasta hissetmesine, yemeyi bırakmasına ve kusmasına neden olabilir. Bir kedi kendini iyi hissetmezse yemek yemeyecek ve kilo verecektir. Kronik hastalığı olan hayvanlarda meydana gelen kas kaybı olan kaşeksi adı verilen bir süreç nedeniyle böbrek hastalığı olan kedilerde iyi besleniyor olsalar bile kilo kaybı meydana gelebilir.
Son olarak, şişmiş uzantılar renal amiloidozdan kaynaklanabilir. Amiloidoz ile böbreğin filtreleme sistemi tıkanır ve bu da idrarda protein kaybına neden olabilir. Protein, kan damarlarında sıvı kalmasına yardımcı olur. Kandaki protein seviyeleri düştüğünde, lenfatik sistemdeki bacaklarda sıvı birikmesine neden olabilir. Buna lenfadema denir.
Renal Amiloidozun Nedenleri
Bazı kedi türlerinin diğerlerine göre renal amiloidoz geliştirme olasılığı daha yüksektir, ancak bu hastalığın spesifik nedeni bilinmemektedir. Habeşliler ve Siyam gibi Doğu kedisi ırklarının renal amiloidoz geliştirmeye genetik yatkınlıkları olduğu düşünülmektedir. Irka özgü olmanın dışında, kronik böbrek enfeksiyonları ve böbrek kanseri gibi hastalıklardan kaynaklanan kronik iltihabın renal amiloidoza yol açabileceği düşünülmektedir.
Renal Amiloidozun Teşhisi
Çoğu böbrek hastalığı vakasında, kedilerin böbrekleri şekilsiz veya küçülmüş şekilde olmaktadır. Ancak renal amiloidoz ile kedilerin normal büyüklükte böbrekleri olabilir. Bu, bir veterinerin böbrek amiloidozunu yalnızca fiziksel bir muayene sırasında böbrekleri hissetmesi veya bir röntgen veya ultrasonda görselleştirmesiyle teşhis etmesini zorlaştırabilir. Böbrek seviyelerinin yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücrelerine bakmak için kan testleri ve ayrıca ilk tanı için idrar konsantrasyonunu ve protein seviyelerini kontrol etmek için bir idrar numunesi gerekecektir. Renal amiloidozun kesin teşhisini koymak için, böbreklerden bir biyopsi alınması gerekir, böylece hücreler mikroskobik olarak incelenebilir.
Renal Amiloidozun Tedavisi
Renal amiloidoz kedilerde çok yaygın olmayabilir ancak renal amiloidoz olan kediler için ne yazık ki tedavisi yoktur. Hastalığın semptomlarını yönetmek, renal amiloidozlu bir kedi için yaşam kalitesini uzatabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir, ancak bu protein birikiminin geri dönüşü veya durması yoktur. Semptomatik tedavi, bir kediyi yemeye ikna etmek, kusma ve ishali ele almak, ağrıyı yönetmek ve hipertansiyon gibi ikincil sorunları tedavi etmek için sıvı uygulaması, diyet değişiklikleri ve ilaçları içerebilir.
Kedilerde Renal Amiloidoz Nasıl Önlenir?
Habeş ve Doğu kedisi ırkları, renal amiloidoz açısından düzenli olarak gözlenmelidir. Hiç kimse bu hastalığa neyin neden olduğunu tam olarak bilmese de, renal amiloidoz belirtileri yeterince erken keşfedilirse, ilaçlarla ve belirli diyet değişiklikleriyle ilerleme yavaşlatılabilir. Böbrek sağlığının izlenmesi için genç kediler için yıllık kan taraması ve yaşlı kediler için yılda iki kez tarama yapılması önerilir.