Kedilerde Yüz Neden Şişer?

Kedilerde yüz şişmesi genellikle derinin içinde veya altında gözle görülür bir iltihaplanma belirtisidir. Genellikle bir kedinin göz çevresinde veya burun bölgesinde görürsünüz, ancak bazen bir kedinin yanağında veya çenesinin altında şişlik görebilirsiniz.

Yüzdeki şişlik aniden veya zamanla ortaya çıkabilir ve genellikle endişe nedenidir. Çeşitli tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir ve bunların tümü şişliğin inmesi için uygun teşhis ve tedavi gerektirir.

Kedinizin Yüzü Şişmişse Ne Yapmalısınız?

Kedinizin yüzü aniden şişerse ve/veya aşağıdakilerden herhangi biriyle eşleşirse, mümkün olan en kısa sürede onu acil veterinere götürün:

  • Letarji
  • Nefes almakta güçlük çekmek
  • İştah azalması
  • Kusma
  • İshal
  • Kurdeşen
  • Yaralar
  • Yemek yemede sorun yaşama

Kedinizin yüzü yavaşça şiştiyse ve kediniz mutlu ve uyanık davranıyorsa ve iyi besleniyorsa, veterinerinizi gitmek için birkaç gün beklemenizde bir sakınca yoktur.

Yine de kedilerde yüz şişmesi için evde çok az çare vardır veya hiç yoktur. Kedinize insanlara yönelik herhangi bir ilaç vermeyin, çünkü bazıları hayvanlar için toksik (bazen öldürücü) bileşenler içerir.

Kedilerde Yüz Şişmesinin Nedenleri

Kedilerde yüz şişmesinin nedenleri ve tedavileri şunları içerir:

Anafilaksi (alerjik reaksiyon): Bu, böcek sokması, aşı reaksiyonu, ilaç reaksiyonu, çevresel alerjen (küf, toz, polen gibi) veya yiyeceklerden (nadiren) kaynaklanabilir. Genellikle yoğun kaşıntı, sulu kızarık gözler ve/veya kurdeşen de görürsünüz, ancak anafilaksi durumunda şiddetli uyuşukluk, halsizlik, çökme, soluk ila beyaz diş eti rengi, nefes almada güçlük, kusma ve kalp atış hızında artışa ilerleyebilir (şok belirtileri).

Bu ciddi anafilaksi belirtilerini görürseniz, hızlı değerlendirme ve tedavi için kedinizi acil bir veterinere götürmeniz gerekir. Tedavi genellikle antihistamin ve steroid enjeksiyonlarını, IV sıvı tedavisini ve ciddi vakalarda kan basıncını stabilize etmek için ilaçları içerir.

Diş kökü apsesi: Diş eti çizgisinin altında plak ve tartar birikmesi, etkilenen dişin kökünde bakteriyel enfeksiyona yol açar. Bu, sonunda diş kökünde apse adı verilen duvarla çevrili bir enfeksiyonun oluşmasına neden olur.

Genellikle, bu enfeksiyon herhangi bir belirti görmeden önce bir süre mevcut olabilir, ancak sonunda bir yanakta, genellikle gözün altında şişlik fark etmeye başlayacaksınız. Bu şişlik sonunda kötüleşebilir, ağrılı hale gelebilir ve hatta tedavi edilmezse yırtılıp boşalabilir. Çoğu zaman kediniz mamasını düşürür, ağzını patiler, yüzünü ovuşturur, nefesi kötü kokar, çiğnemekte güçlük çeker veya aşırı derecede salya akıtır.

Bir diş kökü apsesini teşhis etmek için, kediniz sakinleştirilirken veteriner diş röntgeni çekecektir. Antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla ancak belli bir süre tedavi edilebilir, çünkü hastalıklı diş, ilaçları bıraktığınızda eninde sonunda yeniden sorunlara neden olacaktır. Sorunu çözmek için genellikle dişin çekilmesi gerekir veya veterineriniz, olası bir kök kanalı için kedinizi kurul onaylı bir veteriner diş hekimine yönlendirebilir.

Ağız/yüz neoplazisi (kanser): Ne yazık ki, ağız kanseri kedilerde yaygındır ve en yaygın türleri skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur. Bu kanserler genellikle hızlı büyür ve lokal olarak agresiftir ve ciddi yüz şişmesine yol açar. Şişlik genellikle yüzün bir tarafındadır, ancak her iki tarafı da etkileyecek şekilde ilerleyebilir. Kediler genellikle yemek yemede sorun yaşarlar, aşırı derecede salyaları akar, mamaları düşürürler ve nefesleri kötü kokar.

Bir veterinerin, genellikle kediniz sedasyon altındayken kapsamlı bir ağız muayenesi yapması ve ardından bir biyopsi yapması gerekecektir. Daha sonra CT taraması veya X-ışınları yardımıyla kanserin ne kadar ilerlediğini belirleyecekler. Tedavi, kanserin türüne ve ne kadar ilerlediğine, cerrahi olarak çıkarılmasından radyasyon ve kemoterapiye kadar değişecektir.

Tükürük bezi adeniti/ sialosel: Tükürük bezlerinin iltihaplanması veya enfeksiyonu, yüzün bir veya her iki tarafında, en yaygın olarak çene altında şişmeye yol açabilir. Bu genellikle kedinizi muayene ederek ve tükürük bezlerini hissederek teşhis edilir. Veteriner ayrıca kedinizin antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlara verdiği yanıtı da değerlendirecektir. Tıbbi tedavi başarısız olursa, uygun tedavi için bazen BT taramaları, ameliyat ve biyopsiler gerekir.

Yaralar: Yüzdeki yaralar, ciltte ve deri altındaki yağ dokusunda (deri altı doku adı verilen) iltihaplanma nedeniyle şişmeye neden olabilir. Veteriner yaraların yerini, ne kadar geniş olduklarını belirleyecek, uygun şekilde temizleyecek ve tamamen iyileşene kadar antibiyotik ve muhtemelen ağrı kesici ilaçlarla tedavi edecektir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.