Kedilerin Dişinin Fırçalanması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kediler için diş fırçalama oldukça önemli bir işlemdir. Her kedi sahibinin kedisinden gelen ağız kokusuna maruz kaldığı olmuştur. Bu bir diş hastalığının işareti olabilir.

Kediler için ağız ve diş sağlığını korumak, düzenli veteriner check-up’ları veya evde diş fırçalama kadar basit bir süreç. Kedinizin ağız sağlığına özen göstererek yaşanabilecek diğer hastalıkları önlemek sizin elinizde.

Kedilerin dişini fırçalamanın zor bir işlem olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Nasıl fırçalamanız gerektiğini bildikten sonra çok kolay bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Kedilerin Dişi Nasıl Fırçalanmalı?

  1. Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasına izin verin.
  2. Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın.
  3. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir. Çoğu kedi, diş macununun kokusunu ve tadını aldıktan sonra zaten ağzını açmaya meyilli olacaktır.
  4. Ağzının tamamını fırçalamış olduğunuza emin olana kadar fırçalamaya devam edin.
  5. İşlem tamamlandıktan sonra kedinizin ağzını herhangi bir şeyle çalkalamaya gerek yok çünkü kedi diş macunları yenmek üzere tasarlanır ve içerisinde herhangi bir kimyasal bulunmaz.

Ne Kadar Sıklıkta Fırçalanmalı?

Her gün yapılması, diş sağlığı için en doğrusu olacaktır. Ancak haftada bir veya iki kez yapsanız bile bakterilerin birikmesini önlemiş olacaksınız. Hatta kediniz çoğunlukla kuru mama ile besleniyorsa bu işlemi çok daha seyrek bile yapabilirsiniz. Kuru mama, kedinizin diş sağlığı için faydalı olmakla birlikte diş taşı oluşumunu da engeller. Eğer kediniz yavruysa onu küçüklükten itibaren diş fırçalamaya alıştırmanız faydanıza olur. Bu şekilde kediniz işleme alışır ve ileriki yaşlarda diş fırçalarken sıkıntı yaşamazsınız.

Dişini Fırçalatmak İstemezse Ne Yapmalıyım?

Kediniz, fırçalama işlemine karşı çıkıyorsa havlu yardımıyla kedinizi sarmanız gerekiyor. Ancak bu tür zorlama hareketler yetişkinler için pek uygun değildir.

Eğer havluya sarmak işe yaramazsa bu işlemi birkaç güne yayarak günde birkaç diş fırçalamayı deneyin.
Ağız sağlığı yerinde olan kediler, daha huzurlu ve mutlu olurlar. Düzenli diş bakımı yapılan kedilerin gelecekte sağlık sorunu yaşama ihtimali çok daha düşüktür. Bununla birlikte yılda bir kere kedinizin dişlerini veteriner kontrolünde temizletmenizde fayda var.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.