Komondor Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Macar çoban köpeği olarak da bilinen paspas kafalı ve kaslı komondor, Macaristan’da geliştirilen son derece büyük bir işçi köpek ırkıdır ve dünyanın en tanınmış ırklarından biridir. Vücudundan aşağıya dökülen beyaz kordonlu tüyleri ile tanınır ve bu tüyler onları belirgin kılar. Komondorlar, çalışan çoban köpekleri olarak yetiştirildiklerinden kordonlu tüyleri, köpekleri aşırı hava koşullarına karşı korurken sürülerinin arasına kolayca karışmalarını sağlar.

Komondor’un Özellikleri

Komondor, güçlü, sadık ve bağımsız bir köpektir ve onu eğitecek, ona bakacak kendine güvenen bir lidere ihtiyaç duyar, aksi takdirde asi bir evcil hayvan olabilir. Eşini bulduğunda zeki komondor, birinci sınıf bir tüylü arkadaş olur. Bu güçlü koruyucu ve sevilen evcil hayvan, tehlikeyi sezip harekete geçene, evini ve sevdiklerini şiddetle koruyana kadar sakin ve sessiz bir mizaca sahiptir.

Komondor Bakımı

Komondorlar, az bakım gerektiren bir cins olarak bilinmez. Kordonlu tüyleri, özel bakım gerektirir, düzenli egzersiz yapmaları gerekir ve eğitim söz konusu olduğunda güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyarlar. Doğru eğitimle komondorlar sevgi dolu, oyuncu evcil hayvanlardır.

Egzersiz

Çalışma grubundaki köpeklerden beklendiği gibi komondorlar, atletik ve çevik köpeklerdir. Mutlu ve sağlıklı kalmak için günlük egzersize, tercihen serbest koşulara ve günde bir ya da iki kez 30 dakikalık yürüyüşlere ihtiyaçları vardır.

Bakım

Komondor kürklerinin çarpıcı olduğu inkar edilemez. Sahipleri, tatlı tüylerini korumak için oldukça katı bir bakım rejimi izlemelidir. Uzmanlar, sahiplerine kordonlu tüylerini asla fırçalamamalarını ancak düzenli olarak yıkamalarını tavsiye ediyor. Şampuandan tamamen arındırdığınızdan ve havlu ile sıkarak iyice kuruladığınızdan emin olun. İyi kurutulmadığı takdirde tüyler küf gibi kokmaya başlayabilir. Kötü kokuları önlemek için kordonların da kir ve kalıntılardan arındırılması gerekir. Bukleleri ayırmak elle kolayca yapılabilir ve birkaç ayda bir yapılmalıdır.

Eğitim

Komondorlar için erken sosyalleşme çok önemlidir. Koruyucu yavrular olarak, genellikle tüm yabancılara karşı temkinlidirler ve havlama veya saldırma eğilimindedirler. Bunu, erken yaşta başlandığında en iyi sonucu veren sosyalleşme ve itaat eğitimi ile en aza indirebilirsiniz.

Yaygın Sağlık Sorunları

Komondorlar, genellikle sağlıklıdır ancak tüm köpekler gibi genetik yapılarına, çevrelerine ve genel bakımlarına bağlı olarak bir dizi sağlık sorunu geliştirebilirler. Bu cinsi sahiplenmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki gibi koşullara maruz kaldıklarının farkında olmanız önemlidir:

Kalça Displazisi: Bu ortopedik durum, bir veya her iki kalça ekleminin anormal gelişiminin bir sonucudur ve köpeğin eklemlerinin dengesizliğine ve dejenerasyonuna yol açar.

Gastrik Dilatasyon-Volvulus (GDV)/Şişkinlik: Büyük ve dev ırk köpekler, midenin gaz veya yiyecekle dolması ve sıkışarak midenin dönmesine veya muhtemelen yırtılmasına neden olmasıyla ortaya çıkan bu acil tıbbi duruma yatkındır.

Entropion: Köpeklerde entropion, göz kapaklarının içe doğru dönmesine neden olan oküler bir durumdur. Büyük ırk köpekler, göz bağlarının gerginliği ve yapısı nedeniyle bu duruma yatkındır.

Diyet ve Beslenme

Komondorunuzu beslemeniz gereken miktar, boyut, yaş ve yaşam tarzına göre değişecektir, bu nedenle köpeğinize en uygun diyeti bulmak için veterinerinizle konuşmanız en iyisidir.

Köpekler, optimum sağlık için her zaman yağsız proteinler ve önemli vitaminler içeren yüksek kaliteli bir diyetle beslenmelidir. Yine, en uygun olanı belirlemek için veterinerinizle konuşun.

En kaliteli köpek mamasını belirlemek zor olabilir. Genel bir kural olarak, modifiye mısır nişastası, soya fasulyesi kabuğu ve diğer yan ürünler gibi dolgu maddeleri içermeyen mamaları arayın. Et, kümes hayvanları, balık, meyve ve sebze gibi bütün içeriklere sadık kalın.

Bazı köpekler, tahılsız diyetlerle iyi sonuç verir. Bu durum kişiden kişiye değişir, yani veterinerinize sormanız gereken bir şey daha var.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.