Köpekler sadık ve sevgi dolu arkadaşlardır. Genellikle bizim onlara verdiğimiz sevgiden çok daha fazlasını bize verirler; ancak, sağlıklı ve mutlu kalmaları için çok fazla özen göstermemiz gerekmektedir. Bir köpek sahiplenmeyi planlıyorsanız, uzun ve sağlıklı bir arkadaşlık için göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey bulunmaktadır.
Köpeğinizin Temel İhtiyaçlarını Karşılama
Kaliteli ve sağlıklı bir içeriğe sahip bir markaya ait mamayı tercih edin. Mutlaka kuru mama yeme alışkanlığı edindirin. Köpeğinize çok fazla şeker, kızarmış yiyecek yiyecekler vermeyin. Bunlar zamanla köpeğinizin sağlığına zarar verir.
- Genel olarak, büyük cins köpekler, yaklaşık bir yaşına gelene kadar büyük cins bir köpek yavrusu formülü ile beslenmelidir. Daha sonra, yaklaşık altı yaşında kıdemli bir diyete geçene kadar yetişkin bir diyete geçilmelidir. Küçük ve orta boy ırklar, yetişkin diyetine geçmeleri gereken yaklaşık bir yaşına kadar köpek yavrusu formülü ile beslenmelidir.
- Eğer genç bir köpek aşırı kilolu olursa, 12 aylık olmadan önce onları yetişkin mamalarına (ki bu daha az kalorili) geçirmekte bir sakınca yoktur.
Köpeğinizi düzenli bir programa göre besleyin.
Yemek söz konusu olduğunda farklı köpeklerin farklı ihtiyaçları vardır. Köpeğiniz bir yaşından küçükse, günde birkaç öğün yemek yemesi gerekebilir. Bu, çoğu köpek için yaklaşık altı aylık olduklarında günde iki kez azaltılabilir. Bazı köpekler yaşlandıkça ve genellikle daha az aktif olduklarından, günde sadece bir kez yemek yemek istemeleri normaldir.
- Köpeğinizi her gün aynı saatlerde beslemeye çalışın. Bu, köpeğinizin yemek saatinin ne zaman olduğunu bilmesine ve köpeğinizin ne kadar yediğini bilmenize yardımcı olur.
Köpeğinizin iştahını ve yeme alışkanlıklarını izleyin.
Köpeğinizin ne kadar yediğini öğrenmeniz için uygun miktarda yiyecek ölçülmelidir. Köpeğinizin yaklaşık 10 – 15 dakika yemesine izin verin ve ardından kase bir sonraki beslenme saatine kadar kaldırılmalıdır. Bu zamanda tüm yiyecekleri yemezlerse, daha acıkırlar ve bir sonraki beslenmelerinde bitirmeleri daha olasıdır.
- Köpeğinizin yeterince veya çok fazla mama alıp almadığını anlamanın iyi bir yolu, kilosunu ve görünümünü izlemektir. Belirli vücut tiplerine sahip bazı daha aktif ırklar için kaburgalarını görmek normal olabilirken, çoğu köpek için bu yeterince yemediklerinin bir işaretidir. Ayrıca, kaburgalarını hissetmiyorsanız çok fazla yemek yiyor olabilirler. Köpeğinizin ağırlığı veya nasıl görünmesi gerektiği hakkında bir sorunuz varsa, daima veterinerinize danışın.
- Fazla kilolu olan köpek yavrularının beslenme miktarlarında ve egzersiz rutinlerinde ayarlamalara ihtiyacı olabilir. Herhangi bir değişiklik yapmadan önce veterinerinize danışmanız en iyisidir.
- Köpekler, yaklaşık sekiz yaşında kıdemli bir diyete geçirilmelidir. Bu, daha yaşlı, daha az aktif bir köpekte oluşabilecek aşırı kalori alımını ve kilo alımını önlemeye yardımcı olur. Her zaman taze su bulundurmak çok önemlidir.
Her zaman su sağlayın.
Köpeğinizin su kabını tatlı suyla dolu tutmak çok önemlidir. Köpeklerin susadıklarında su içebilmeleri gerekir ve istedikleri kadar su içmelerinde bir sakınca yoktur. Dışarısı sıcakken suyu güzel ve soğuk tutmak için suya birkaç buz küpü koyabilirsiniz.
Köpeğinizin bol miktarda egzersiz yaptığından emin olun.
Köpeklerin sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için etrafta koşabilmeleri ve oynayabilmeleri gerekir. Genel olarak, köpeğinizi günde en az 30 dakika yürüyüşe çıkarın, ancak bu, yüksek enerjili bir köpek için yeterli aktiviteye yakın olmayabilir.
- Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu egzersiz miktarı, yaşına, cinsine, sağlığına ve genel enerji düzeyine bağlı olacaktır. Daha genç, çok enerjik ırklar, daha yaşlı, daha az aktif olanlardan çok daha fazla egzersiz gerektirecektir. Bazı ırkların diğerleri kadar egzersiz yapmaya uygun olmadığını unutmayın.
- Mümkünse, tasmayı çıkarmanın yasal olduğu bir yer bulun ve etrafta koşup esnemesine izin verin.
- Yavru köpeklerde gelişmekte olan kemiklere ve eklemlere zarar vermemek için genellikle onları koşmaya götürmemeniz veya yüksek yerlerden atlama gibi tekrarlayan yüksek etkili egzersizler yapmamanız önerilir. Her zaman olduğu gibi veterinerinizden egzersiz önerileri isteyin.
- Köpeğinizle çeşitli oyunlar oynayarak etkileşim kurmak, köpeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel olarak uyarılmasını sağlarken, ikiniz arasında güçlü bir bağ kurulmasına da yardımcı olur.
- Ayrıca köpeğinizin aktivite düzeyine ve programınıza bağlı olarak, günlük köpek bakımı, köpeğinize diğer köpekler ve insanlarla etkileşime girmesine izin verirken ihtiyaç duyduğu egzersizi vermenin harika bir yolu olabilir.
- Yetersiz egzersiz can sıkıntısına neden olabilir ve bu da yıkıcı olanlar da dahil olmak üzere birçok davranış sorununa neden olabilir. Aynı zamanda birçok sağlık sorununa neden olabilen ve ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken obeziteye de yol açabilir.
- Egzersizin yanı sıra zihinsel uyarım da sağlıklı bir köpek için hayati önem taşır. Can sıkıntısını önlemenin yolları olarak günlük oyun oynamayı, antrenman yapmayı ve bulmaca besleyicileri kullanmayı düşünün.
Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak
Farklı köpek ırkları, farklı bakım stratejileri gerektirir. Bir bütün olarak, köpekler tüylerini dökmelerine yardımcı olmak için haftada bir kez fırçalanmalıdır. Uzun tüylü ırklar, karışıklık oluşmasını önlemek için daha sık fırçalamaya ihtiyaç duyabilir ve ayrıca düzenli düzeltmeler gerektirebilir. Bazı ırklar yazın ısınır ve traş olduklarında dışarısı ısınmaya başladığından kendilerini daha iyi hissederler. Köpeğinizin kürkü ve tırnakları için hangi tımar alışkanlıklarının en iyi olduğunu belirleyin.
- Tımarlarken pire ve kene olup olmadığını kontrol edin ve bir pire ve kene tarağı ile çıkarın. Veterinerinizden kaliteli bir pire önleyici ilaç gerekebilir.
Köpeğinizi birkaç haftada bir yıkayın.
Köpekler neredeyse insanlar kadar sık banyoya ihtiyaç duymazlar, ancak kokmaya başladıklarında veya çamura ve diğer pisliklere bulaştıklarında, onlara banyo yaptırmak gerekir. Ilık su ve köpekler için özel olarak üretilmiş, cildini tahriş etmeyecek doğal, nazik şampuan kullanmaya çalışın.
- Banyo yapmak ve tımar etmek, köpeğinizin tıbbi müdahale gerektiren bir kesik veya yumru olup olmadığını fark ettiğinizden emin olmanın iyi bir yoludur.
Köpeğinizin rutin veteriner bakımına sahip olduğundan emin olun.
Düzenli veteriner kontrolleri, sorunları erkenden önlemeye veya tespit etmeye yardımcı olabilir. Rutin veteriner ziyaretleri arasında fizik muayene, dışkı kontrolü ve kalp kurdu testi bulunur. Veterineriniz ayrıca, henüz ortaya çıkmamış ve mümkün olduğunca erken tedavi edilen altta yatan sorunları kontrol etmek için rutin kan çalışması önerebilir.
- Veterinerinizin önerebileceği yaygın düzenli ilaçlar arasında, mevsime ve yaşadığınız ülkenin hangi bölgesine bağlı olarak kalp kurdu önleyici, düzenli haşere öldürücüler, pire ve kene önleyici bulunur.
- Köpeğinizin gerekli tüm aşıları olduğundan emin olun. Bu onları mutlu ve sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır. Köpekler için standart aşılar, 12 haftalık veya daha büyük yaşta ve daha sonra veterinerinizin tavsiyelerine bağlı olarak her 1 ila 3 yılda bir uygulanan Kuduz’u içerir. Distemper, Parvovirus ve Hepatitis genellikle birlikte uygulanır. Köpek yavruları, altı haftalıktan başlayarak her üç haftada bir ve daha sonra yine veterinerinizin tavsiyelerine göre yetişkin olarak yılda bir kez dört enjeksiyondan oluşan bir set almalıdır.
Köpeğinizi kısırlaştırmayı düşünün.
Kısırlaştırma, istenmeyen gebelikleri önleyen ve birçok sağlık ve davranış sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek prosedürlerdir. Kısırlaştırma, erkeklerde testis kanserlerini, prostat problemlerini, idrar işaretlemesini ve bazı agresif davranışları önleyebilir. Kısırlaştırılmış dişilerde meme tümörü görülme sıklığı büyük ölçüde azalır ve rahim enfeksiyonu veya rahim kanseri olasılığı yoktur.
- İdeal olarak, bir köpek yavrusu yaklaşık altı aylıkken yaptırılmalıdır. Düzenli köpek ziyaretleriniz sırasında veya yetişkin bir köpeği evlat edindikten sonraki ilk ziyaretinizde bu prosedürü veterinerinizle tartışın.
Köpeğinizin genel sağlığını izleyin.
Köpeğinizin normal beslenme alışkanlıklarını, aktivite seviyelerini ve kilosunu bilmek, bazı şeylerin ne zaman değiştiğini ve sağlıklarını takip etmenin kolay yollarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Düzenli lazımlık alışkanlıklarını izlemek, sağlık sorunlarına işaret edebilecek değişiklikleri fark etmenize yardımcı olacaktır. Köpeğinizin ağzını, dişlerini, gözlerini ve kulaklarını düzenli olarak kontrol etmek, sorunları mümkün olan en kısa sürede belirlemenizi sağlar. Köpeğinizin yürüme veya hareket etme şeklindeki değişiklikleri gözlemlemelisiniz. Köpeğinizin normal durumunda herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde veterinerinize danışmalısınız.
Köpeğinizi Eğitmek
Evinize yeni bir köpek yavrusu veya yetişkin bir köpek getirirken, yapılacak ilk şeylerden biri, onlara evde değil, dışarıda rahatlamayı öğretmektir. Her yaştaki köpekler uygun rehberlikle eğitilebilir.
- Eğitilinceye kadar, sürece yardımcı olacak, uyulması gereken birkaç kural vardır. Köpeğinizin erişebildiği alanları sınırlayın, böylece gitmek üzere olduklarına dair işaretler için yakından izlenebilir ve hemen çıkarılabilirler. Onları dışarı çıkarmak için sabah ilk iş, yemeklerden sonra, eve her geldiğinizde ve yatmadan hemen önce dahil olmak üzere bir program oluşturun.
- Yavruların daha genç olduklarında daha sık dışarı çıkmaları gerekecektir ve kural olarak, büyüdükleri her ay için idrarlarını bir saat tutabilirler.
- Köpeğinizi evdeyken bile tasmalı tutmak, eğitilene kadar onları daha yakından izlemenize izin verecektir. Ayrıca, onları dışarı çıkarırken tasmalı tutun, böylece onlara belirli bir yere gitmelerini öğretebilirsiniz.
- Onlara belirli bir yere gitmeyi öğretmek için “git” gibi bir kelime kullanabilirsiniz. İçeri girmeye başladıklarını fark ederseniz, onlara “hayır” deyin, dışarı çıkarın ve “git” deyin. Her zaman gitmeleri gereken yere gittiklerinde onları övün.
- Evde bir kaza geçirirlerse, aynı yere tekrar gitmek istememelerine yardımcı olmak için alanı iyice temizlediğinizden emin olun.
- İçeri girdiği için bir köpeğe asla şaplak atmayın veya azarlamayın. Bu hareket ile köpek sadece sizden korkmayı öğrenir.
Köpeğinizi yuvasına alıştırın.
Bu, köpeğinize evde olmadığınızda kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri bir yer sağlayacaktır ve bu, kazaları önlemek için popüler bir seçenektir.
- Bu yöntemle, bir ödül veya oyuncak vererek kalacağı yeri eğlenceli bir yer haline getirmeye çalışın ve yuvada geçirdikleri süreyi herhangi bir anda 4 saatten az, daha küçük yavrular için çok daha az ile sınırlayın. Onları yuvadan çıkarırken hemen dışarıdaki yerlerine götürün ve gittiklerinde övmeyi unutmayın.
Köpeğinize güzel oynamayı öğretin.
Köpekler genellikle iyi huyludur ve çoğu çocuklarla iyi oynar. Yine de bazıları oyun oynarken biraz fazla ısırmayı ve kaşımayı sever, bu yüzden onları nasıl güzel oynayacaklarını eğitmek önemlidir. Köpeğinizi nazikçe oynadığı için ödüllendirin ve ısırmaya başladığında onu görmezden gelin. Sonunda, nazik olmanın daha eğlenceli olduğunu öğrenecek.
Köpeğinize çok fazla havlamamasını öğretin.
Havlamak, köpekler için normal bir aktivitedir ve onların iletişim biçimlerinden biridir, ancak çok fazla havlamak, birçok köpek sahibinin düzeltmek istediği yaygın ve can sıkıcı bir eylemdir. Birçok farklı havlama türü vardır ve bazıları sorunu engellemeye çalışmak için çok özel eylemler gerektirir. Bu genellikle çok fazla sabır gerektiren yavaş ve kademeli bir süreçtir.
- Köpeğinize her küçük şeye havlamamasını öğretmek için bazı genel kurallar vardır. Perdeleri kapatmak veya havladıklarını göremeyecekleri bir alana koymak gibi havlamalarına neden olan faktörleri belirlemek ve ardından bunları ortadan kaldırmak iyi bir ilk adımdır. Havlamayı bırakmadıklarında, onları herhangi bir uyarı olmadan sessiz bir odaya veya yuvalarına koyun ve sakinleşmelerine izin verin. Durdukları anda onları ödüllendirin.
- Doğal bir içgüdü, köpeğinize havlamaması için bağırmaktır, ancak bu, onlarla birlikte havladığınızı düşünmelerine neden olabilir.
- Köpeğiniz zorlayıcı bir havlayan ise, egzersiz ve oyun sürelerini artırmayı deneyin.
- Dikkat çekmek için havlayan köpekler görmezden gelinmeli ve havlama durana kadar asla ödüllendirilmemelidir.
- Bu düzeltilmesi zor bir konu olabilir ve eğitimli bir davranışçı veya eğitmenin yardımını gerektirebilir.
Köpeğinize birkaç komut ve püf noktası öğretin.
Otur, kal ve gel gibi temel komutlar, köpeğinizin fazla uzaklaşmasını ve dışarıda tasmasızken kaybolmasını önlemeye yardımcı olarak köpeğinizi güvende tutmanın yararlı yollarıdır. Bunlar ayrıca köpeğinize ilişkinizdeki yerini öğretmeye ve sizinle daha sıkı bağ kurmalarına yardımcı olur.
- Diğer komutlar, sizin ve köpeğinizin etkileşim kurması ve oynaması için eğlenceli bir yol sağlar. Köpeğinize oturmayı öğretebilir, köpeğinize gelmeyi, kalmayı, yatmayı ve yuvarlanmayı öğretebilirsiniz.
Köpek Almadan Önce Hazırlanmak
Pek çok nesne köpeğinize zararsız görünse de veya onlarla ilgilenmesini beklemeseniz de, küçük nesneleri ve insan oyuncaklarını yerden veya köpeğinizin zaman geçireceği erişilebilir alanlardan uzak tutmak en iyisidir.
- Evinizde ve bahçenizde köpekler için tehlikeli olan ve onları bir depolama alanına kilitleyerek veya köpeğin erişemeyeceği bir yere koyarak erişemeyeceği bir yerde saklanması gereken birçok ürün vardır. Daha yaygın olanlardan bazıları ev temizleyicileri, böcek ilaçları, gübreler ve fare ve sıçan zehirlerini içerir.
- Bahçenizdeki veya evinizdeki bazı bitkiler zehirli olabilir. Evinizdeki ve bahçenizdeki bitkileri tanımlayın ve ardından veterinerinizle iletişime geçin.
- Ayrıca, hem insan hemde hayvan ilaçları, özellikle çok miktarda tüketilirse köpeğiniz için toksik olabilir. Çikolata, soğan, kuru üzüm ve üzüm ve hatta şekersiz sakızlar da dahil olmak üzere yediğimiz yiyeceklerden bazıları köpekler için de toksik olabilir ve ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
Köpeğinize belirlenmiş bir alan verin.
Köpeğinizi eve getirmeden önce karar vermeniz gereken ilk şeylerden biri, köpeğinizin zamanını nerede geçireceğidir. Evin hangi alanlarına girmelerine izin verileceğini ve hangi alanlara izinsiz girmek istediğinizi düşünün. Karışıklığı önlemek için bu kurallar en baştan uygulanmalıdır.
- Köpeğinizin yemek yemek ve uyumak için belirlenmiş alanlara ve oyun oynamak, egzersiz yapmak için bolca alana ihtiyacı olacaktır. Başlangıçta, köpeğin erişebildiği alanları sınırlandırmak isteyebilirsiniz, böylece onları ve davranışlarını daha iyi tanıyana kadar onları yakından izleyebilirsiniz.
- Mutfak veya temizlenmesi uygun başka bir alan, yiyecek ve su kapları kurmak için iyi bir yerdir. Bir yere karar verdiğinizde, onları her zaman orada tutmalısınız.
- Ardından köpeğinizin nerede uyuyacağına karar verin. Bazı insanlar, köpeklerinin yatakta yanlarında uyumasını isterken, diğerleri ayrı uyumaları için bir köpek yatağı veya yuva almayı tercih eder. Bir köpeğin yatağınızda uyumasına izin verildiğinde, kendi başına uyumasını sağlamanın çok daha zor olabileceğini unutmayın.
- Köpeğinizin büyüklüğü ve aktivite seviyesi, oyun ve egzersiz için gereken alanı belirleyecektir. Genellikle köpek ne kadar büyük olursa, o kadar fazla alana ihtiyaç duyarlar
İhtiyacınız olan tüm malzemeleri satın alın.
Köpeğinizin boyutuna uygun bir tasma, bir veya iki oyuncağa ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca bir yiyecek ve su kabına aynı zamanda yiyeceğe ihtiyacınız olacak.
- Köpeğinizin hangi mamayı yediğini biliyorsanız, en azından başlangıçta aynı mamayı beslemeye devam etmek en iyisidir. Yeni bir eve gelmek herhangi bir köpek için stresli olabilir ve değişen yiyecekler bu strese katkıda bulunabilir. Yiyecekleri daha sonra değiştirmeye karar verirseniz, bunu yapabilirsiniz, ancak bunu 5 ila 7 gün boyunca kademeli olarak yaptığınızdan emin olun. Bu, yiyecekleri çok hızlı değiştirirken oluşabilecek ishal veya karın rahatsızlıkları gibi sorunlardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.