Köpeklerin iletişim kurarken kullandıkları en önemli unsur ses çıkarmaktır. Köpeğinizin içinde bulunduğu duruma göre havlaması farklı anlamlar taşıyabilir. Köpeklerin havlamasının sebeplerinden en temelleri şu şekilde:
- Korumacılık/Bölgesellik: Bir insan veya bir hayvan, köpeğinizin kendi alanı saydığı bölgeye yakınlaşmaya kalkarsa bu durum genelde köpeğin aşırı derecede havlama gereksinimi duymasını tetikler. Tehdit ona ve bölgesine yaklaştıkça bu havlama agresifleşir ve yükselir.
- Alarm/Korku: Bazı köpekler, dikkatlerini çeken ya da onları gafil avlayan objelere karşı bir ses çıkartma gereksinimi duyarlar.
- Can Sıkıntısı/Yalnızlık: Köpekler sürü hayvanlarıdır. Uzun dönemler boyunca yalnız bırakılan köpekler sıkılıp üzülebilir. Bu durumda aşırı bir havlama söz konusu olur.
- Karşılama/Oyun Oynama: Köpeklerin bir diğer havlama alışkanlığı da bir insanı veya başka bir hayvanı karşılarken geliyor. Bu, genellikle mutlu bir havlamadır ve onu agresif havlamadan ayırt etmeniz oldukça kolaydır.
- Dikkat Çekme: Dışarıya çıkmak, oyun oynamak ya da bir ödüle sahip olmak isteyen bir köpek de aşırı havlama eğilimine girebilir.
- Ayrılık Endişesi: Ayrılık endişesi yaşayan köpekler, özellikle yalnız bırakıldıklarında aşırı derecede havlarlar. Bununla birlikte oraya buraya koşturma, dikkat dağınıklığı, depresyon ve uygunsuz dışkılama gibi başka semptomlar da gösterirler.
- Yardım İçin Uluma: Bu tam olarak bir havlama değildir; fakat köpekler yardım çağrısı yaparken çok karakteristik bir ses kullanırlar: Ulumak. Ulumak, köpeğin insan ailesinden ya da diğer köpeklerden ona yardım etmeleri için yaptığı bir çağrıdır. Bu sesi diğer başka seslerle karıştırmak çok zordur.
Köpeğiniz Aşırı Havladığında Ne Yapmalısınız?
Havladığı zaman köpeğinize bağırmak, onun daha fazla bağırmasına yol açar, çünkü siz bağırdığınızda köpeğiniz aslında onu desteklediğiniz kanısına varır. Bu yüzden de havlamayı kontrol altına almanın ilk ve altın kuralı, her daim sakin, sert ve bağırmadan konuşmaktır. Köpeğinizi “Sus!” komutuna alıştırmak yerine “Sessiz ol!” komutuna alıştırmanız daha verimli olacaktır.Havlamayı kesene kadar bekleyin ve onu takdir ederek ödül maması verin. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, havladığı sırada onu ödül vermemeniz. Eninde sonunda kendisi, “Sessiz ol” komutuna karşı havlamayı kestiğinde ödül alacağını anlayacak ve havlamayı kesecektir.