Köpeklerde Diş Eti Hastalığı
Çoğu insan, diş eti iltihabının risklerinin farkındadır, dişlerini fırçalayarak ve her yıl diş hekimini ziyaret ederek bunu önlemeye çalışır. Ancak köpeklerin de diş eti iltihabı ve diş eti hastalığı yaşayabileceğini biliyor muydunuz? Kendi diş ve diş etlerinize nasıl özen gösteriyorsanız tüylü dostunuzun ağız hijyenine de aynı şekilde özen göstermelisiniz.
Köpeklerde diş eti hastalığı, çok yaygın bir sorundur ancak kolayca önlenebilir. Köpeğinizi hayatının ilerleyen dönemlerinde ağrılı diş sorunlarından korumak için, köpek diş eti hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinin ve onu nasıl durduracağınızı öğrenin.
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Periodontal veya diş hastalığı olarak da adlandırılan diş eti hastalığı, diş etlerinin sürekli iltihaplanmasından kaynaklanan bir durumdur. Diş eti hastalığı, küçük bir tahriş olarak başlayabilirken diş eti kaybına, diş çürümesine ve zararlı bakterilerin yayılmasına yol açan çok daha ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir.
Diş eti hastalığı, köpeklerde birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Köpeklerde periodontal hastalığın en yaygın nedeni, diş eti çizgisi boyunca plak ve katran birikmesidir. Plak, fırçalanarak uzaklaştırılabilen yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Ancak plak, zamanla sertleşerek çıkarılması çok daha zor olan tartara dönüşebilir. Bu maddelerden kaynaklanan bakteriler, sonunda diş etlerini tahriş edebilir ve enfeksiyonlara yol açabilir.
Diş eti hastalığının bağışıklık sistemi nedeniyle ortaya çıkması da mümkündür. Bazı köpeklerin aşırı aktif bağışıklık sistemleri, bakteri mevcut olduğunda diş etlerine gereğinden fazla saldırır. Bu durumda diş etleri iltihaplanabilir ve normalden çok daha hızlı dejenere olabilir.
Köpek diş eti hastalığı, tipik olarak her biri bir öncekinden daha şiddetli olan farklı aşamalardan geçerek ilerler. Diş hastalığını erken yakalamak ve tedavi etmek, köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini korumak ve daha yaygın sağlık sorunlarını önlemek için çok önemlidir.
Gingivitis, köpeklerde diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Kırmızı ve iltihaplı diş eti dokusu ile nitelendirilir. Bu, geri döndürülebilen tek aşamadır, yani evcil hayvan sahiplerinin daha ciddi periodontal hastalıkları önlemek için diş eti iltihabını tespit eder etmez harekete geçmeleri gerekir. Diş hastalığı kötüleştikçe dişleri destekleyen yapılar etkilenir ve bu da diş etlerinin çekilmesine, diş kaybına ve çene hasarına yol açabilir.
Diş eti hastalığı şiddetli hale geldiğinde köpeklerin genellikle dişlerinin çekilmesi gerekir. Bunun nedeni, dişlerin bakteri birikimi nedeniyle çok kötü bir şekilde hasar görmesi veya çevredeki diş etleri ve çene kemiğinin de bozulması nedeniyle gevşemesidir. Hastalık, köpekler için çok acı verici olabilir ve yemek yemelerini veya oyuncaklarla oynamalarını engelleyebilir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığının Belirtileri
Köpeklerde diş eti hastalığıyla ilgili sorun, çürümenin büyük kısmının diş eti çizgisinin altında, çıplak gözle görülemeyecek şekilde gerçekleşmesidir. Daha da kötüsü, köpeklerimiz ağızlarının ne zaman acıdığını bize söyleyemezler. Yine de bazı belirtiler, köpeğin dudaklarının altına hızlı bir bakışla fark edilebilir. Diğerleri ise köpeğin yeme alışkanlıkları ve davranışları aracılığıyla görülebilir.
Evcil hayvan sahiplerinin köpeklerde diş eti hastalığının bu ince belirtilerine karşı dikkatli olmaları gerekir:
Olağandışı kötü nefes
Kırmızı ve tahriş olmuş diş etleri
Diş eti kanaması
Kanlı tükürük
Aşırı salya akması
Renksiz dişler
Eksik dişler
Sadece tek taraflı çiğneme
Yiyecekleri ağızdan düşürme
Açıklanamayan kilo kaybı
Sinirlilik veya saldırganlık
Bu belirtilerden herhangi birini veya köpeğinizin ağzında başka olağandışı şeyler fark ederseniz hemen veterinerinizi ziyaret edin. Köpeğinizin diş eti hastalığı yaşayıp yaşamadığını belirlemek için yalnızca bir profesyonel bakabilir ve gerekli testleri veya taramaları yapabilir.
Diş Eti Hastalığı, Yaygın Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir
Periodontal hastalık, özellikle ilerleyen aşamalarda köpekler için son derece rahatsız edici veya acı verici olabilir. Bu yeterince kötü değilmiş gibi, köpeklerde tedavi edilmeyen diş eti hastalığı çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diş eti hastalığı ele alınmazsa bakteriler, diş etlerindeki ceplerde ve dişlerde birikmeye devam edecektir. Bazı bakteriler, boğazın arkasına kadar ulaşabilir ve bademcik iltihabı adı verilen ağrılı bir enfeksiyona neden olabilir.
Sonunda bakteriler, köpeğinizin kan dolaşımına da girebilir ve ana organları gibi vücudun sayısız diğer bölümlerine yayılabilir. Periodontal hastalığı olan köpekler, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarının yanı sıra göz enfeksiyonlarına da daha yatkındır. Bağışıklık sistemleri de darbe alabilir ve yavrunuzun mutlu, sağlıklı bir yaşam sürmesini çok daha zor hale getirebilir.
Köpeklerde Diş Eti Hastalığını Önlemek İçin Erken Davranın
Köpeğinizin diş etlerini, dişlerini ve genel sağlığını korumak için bir ağız sağlığı rejimi uygulamak ve yaşamları boyunca buna bağlı kalmak son derece önemlidir. Köpeklerde diş eti hastalığını önlemek en kolay yoldur.
Köpeğinizin dişlerini fırçalamak, diş hastalıklarına karşı savaşmanın en iyi yollarından biridir. Özellikle köpekler için tasarlanmış diş macunu ve bir parmak fırçası veya uygun büyüklükte bir diş fırçası kullanın ve inci gibi beyaz dişleri günde bir kez fırçalayarak temizleyin. Ağız sağlığı takviyeleri, diş oyuncakları ve diş ödülleri gibi diğer yöntemler de plağı uzak tutabilir.
Ancak, tıpkı insanlarda olduğu gibi, profesyonel temizliğin yerini hiçbir şey tutamaz. Bir veteriner, anestezi altındayken köpeğinizin diş ve diş etlerindeki tüm plak ve tartarları temizleyecektir. Ayrıca kemik yapılarının iyi durumda olup olmadığını kontrol etmek için muhtemelen röntgen çekeceklerdir.
Birkaç yılda bir derinlemesine temizlik ile birlikte evde bakım, köpeklerde ciddi diş eti hastalıklarını önlemek ve ağızlarının temiz ve rahat kalmasını sağlamak için harikalar yaratabilir.