Mesane taşları, kediler ve köpekler dahil olmak üzere birçok evcil hayvan için ortak problemlerdir.

Köpeklerde Mesane Taşları

Mesane taşları, kediler ve köpekler dahil olmak üzere birçok evcil hayvan için ortak problemlerdir. Bu taşlar ağrı, iltihaplanma, kanama, enfeksiyon, idrar yapma zorluğu gibi mesane sorunlarına ve ciddi vakalarda yaşamı tehdit eden acil bir durum olan tam bir idrara çıkamama sorunlarına neden olabilir. Dolayısıyla, bunlar yaygın sorunlar olmakla birlikte aynı zamanda ciddi sorunlardır. Taş üretmeye yatkın köpekler için önleyici tedbirler alınabilir ve oluşan taş türüne bağlı olarak mesane taşı teşhisi konan köpekler için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Köpek sahipleri, mesane taşları hakkında daha fazla bilgi edinerek, onların oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir, eğer yaparlarsa köpeklerindeki belirti ve semptomları nasıl tanıyacaklarını ve kendilerine sunulan tedavi seçeneklerini anlayabilirler.

Köpeklerde Mesane Taşları Nelerdir?

Mesane taşları veya teknik olarak atıfta bulundukları şekliyle ürolitler, bir köpeğin mesanesinde oluşan sert, taş benzeri öğelerdir. Bu taşlar çeşitli minerallerden oluşabilir, çeşitli şekiller oluşturabilir ve bakteri, kristaller ve çamurla ilişkilendirilebilir. Bir köpeğin mesanesinde bir veya daha fazla mesane taşı olabilir ve bunlar çok büyüyebilir veya çok küçük kalabilir. Bir köpeğin böbreği değil mesane içinde oluştukları için böbrek taşlarından farklıdırlar.

Türler

Köpeklerin sıklıkla aldığı birkaç farklı mesane taşı türü vardır.

  • Struvit taşları: Struvitler ayrıca üçlü fosfat veya magnezyum fosfat taşları olarak da adlandırılır ve genellikle pürüzsüz, piramidal ve beyaz mesane taşlarıdır. Çözünmüş strüvit, bir köpeğin idrarının normal bir parçasıdır, ancak idrarda değişiklikler meydana geldiğinde (genellikle bakteriyel enfeksiyonun bir sonucu olarak), taş oluşumuna yol açabilir. Bu taşlar köpeklerde en sık görülen türdür.
  • Kalsiyum oksalat taşları: Neredeyse struvitler kadar yaygın olan kalsiyum oksalatlar, çok sayıda köpeği etkileyen mesane taşlarıdır. Bu taşların renkleri beyazdan koyuya kadar değişebilir ve yoğun dokuludur.
  • Urate taşları: Urate taşları çok yaygın değildir, ancak bazı köpek popülasyonlarında görülür. Örneğin, Dalmaçyalılar genetik olarak ürat taşları geliştirmeye yatkındır.
  • Sistin taşları: Daha nadir görülen mesane taşı türlerinden biri olan sistin taşları genellikle erkek köpeklerde görülür. Bu taş dokuludur ve rengi değişebilir.
  • Silika taşları: Bir krikoyu andıran silika taşları, köpeklerde nadir görülen başka bir mesane taşı türüdür.

Semptomlar

Köpeklerde Mesane Taşının Belirtileri

  • İdrarda kan
  • İdrar yolu açıklığında yalama
  • İdrar yaparken ağlama
  • İdrar yaparken süzülme
  • Sık idrara çıkma
  • Uygunsuz idrara çıkma

Bir köpeğin üriner sorunu olduğunda, genellikle rahatsızlık ve idrar yapma sorunu belirtileri ve semptomları gösterirler. İdrar yolu açıklığında yalama, o bölgede rahatsız edici veya ağrılı bir şey olabileceğinin bir göstergesidir ve mesane taşı olan köpeklerde idrar yaparken ıkınma veya ağlama da görülebilir. Evde sık idrara çıkma, mesane taşı olan köpeklerde de hissettikleri ağrı veya rahatsızlık nedeniyle görülebilir. Mesaneleri dolu olmasa bile köpekler idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirler. Nadir durumlarda, köpekler, hayatı tehdit eden bir acil durum olan idrarı tamamen yapamaz hale gelebilir.

Bir köpeğin mesane taşı olduğuna dair en belirgin işaretlerden biri idrardaki kandır, ancak diğer sağlık sorunları da bu belirtiye neden olabilir. Mesane taşları mesane duvarını tahriş ettiğinde, kan idrara salınır. Bazen kan pıhtıları görülür, ancak diğer zamanlarda kırmızı kan hücrelerinin varlığından dolayı idrar pembe veya kırmızıdır. Köpeğinizin idrarını yaptığı yerde kar varsa, bu semptomu daha da belirgin hale getirecektir.

Nedenleri

Bir köpeğin sahip olduğu mesane taşının türüne bağlı olarak nedenleri değişebilir.

  • Struvit taşları: Normalde köpeklerin idrarında çözünmüş struvit bulunduğundan, bakteri aktivitesi nedeniyle idrarın pH’ı değişirse (alkali hale gelirse) ve idrar konsantre hale gelirse, bu strüvit çökelebilir ve kristaller oluşturabilir. Bu kristaller daha sonra taş oluşturmak için birleşebilir.
  • Kalsiyum oksalat taşları: Çok asidik bir idrar pH’ı ve yüksek seviyelerde kalsiyum, sitrat veya oksalat varlığı, kalsiyum oksalat kristallerinin oluşmasına ve daha sonra taşlara dönüşmesine neden olur. Başka sebepler de olabilir; bu taşların oluşumu tam olarak anlaşılamamıştır.
  • Ürat taşları: Bu taşlar genellikle köpeklerde ürik asidin normal metabolizmasını etkileyen genetik bir anormallikle bağlantılıdır.
  • Sistin taşları: Bu taşların çeşitli genetik anormalliklerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
  • Silika taşları: Yüksek seviyelerde mısır glüteni yemi veya tahıl kabukları gibi çeşitli diyet faktörlerinin silika taşlarının oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir.æ

Köpeklerde Mesane Taşları Nasıl Teşhis Edilir?

X ışınları, veteriner hekimlerin bir köpeğin mesane taşları olduğunu doğrulamak için kullandıkları en yaygın tanı aracıdır. Mesane taşları mineral içeren öğeler olduğundan, genellikle X ışınlarını yansıtırlar ve köpeğinizin mesanesinde beyaz nesneler olarak görünürler. Ürat taşları veya küçük olan herhangi bir taş gibi küçük bir mesane taşı yüzdesi, X-ışınlarını iyi yansıtmaz ve bir ultrasonda en iyi şekilde görünür.

Veteriner hekiminiz ayrıca, taze idrar örneğindeki kristallerin (örneğin struvit veya kalsiyum oksalat) varlığına bağlı olarak köpeğinizin taşlara sahip olduğundan veya taş riski altında olduğundan şüphelenebilir. Bu kristaller, idrar tahlili sırasında idrara mikroskop altında bakıldığında görülebilir.

Risk faktörleri

Bazı köpeklerin mesane taşı geliştirme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Örneğin, dalmaçyalılar, İngiliz buldozerleri ve bazı karaciğer hastalığı türleri olan bireylerin diğer köpeklere göre ürat taşı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Tüm cinslerden dişi köpeklerin strüvit taşı geliştirme olasılığı erkeklerden daha yüksektir, ancak erkeklerin kalsiyum oksalat taşı geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır. İdrar yolu enfeksiyonu olan köpeklerde, idrar yolu enfeksiyonu olmayan köpeklere göre strüvit taşları geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Shih tzus, teriyer, bichon frises, lhasa apsos ve minyatür schnauzer’lar struvit veya kalsiyum oksalat taşları geliştirme riski altındadır ve Alman çobanları ve Eski İngiliz Çoban Köpekleri (diğer ırkların yanı sıra) diğer köpeklerden daha fazla silika taşları geliştirirler. Sistin taşları geliştiren aile üyelerine sahip köpeklerin kendi başlarına sistin taşları geliştirmeleri diğerlerine göre daha olasıdır.

Mesane taşı geçmişi olan bir köpeğin, cins grubuna ve diyetine bağlı olarak yeniden oluşma riski yüksek olduğu düşünülebilir.

Tedavi

Köpeğinizin mesanesinde ne tür bir taş bulunduğuna bağlı olarak, diyet değişiklikleri ve taşları eritmek için ilaçlar veterineriniz tarafından önerilebilir. Struvit taşları, özel bir diyetle beslenerek çözülebilen en yaygın taş türüdür.

Çözülemeyen mesane taşları için en sık kullanılan tedavi, taşları çıkarmak için yapılan ameliyattır. Bazı durumlarda taşların ultrasonik olarak kırılması bir seçenektir. Özel veteriner hastanelerinde mevcuttur. Yeterince küçük parçalara ayrıldıktan sonra taşlar idrar yolu açıklığından dışarı atılabilir.

Çok küçük taşların mesaneden salinle yıkanması da yapılabilir. Bazı taşlar, ultrasonik çözündürme ile onları parçalamak zorunda kalmadan idrar yolu açıklığından geçecek kadar küçüktür, böylece veterineriniz bunları mesaneden yıkamak için bir kateter ve salin kullanarak çıkarabilir.

Köpeklerde Mesane Taşları Nasıl Önlenir?

Mesane taşı riski yüksek olan bir köpeğiniz varsa, veteriner hekiminiz taş gelişimini azaltmak için tasarlanmış özel bir diyet önerebilir. Ayrıca, düzenli idrara çıkmayı teşvik etmek ve idrar konsantrasyonunu azaltmak için sıvı alımını artırmayı da önereceklerdir.

Son olarak, bir köpeğin genetik bir anormallikle bağlantılı bir taş geçmişi varsa, bu köpek üreme amacıyla kullanılmamalıdır.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.