Köpeklerin Zaman Algısı Var Mı?

Zaman algısı hafıza ile bağlantılıdır. Bu nedenle hafıza kaybı (amnezi gibi) yaşayan insanlarda zaman algısının çarpık olması yaygın bir durumdur. Hayvan hafızasının insan hafızasından çok daha basit olduğu düşünülmektedir ve köpeklerin epizodik hafızaları vardır, bu da hayatlarındaki sadece belirli olayları hatırlayabildikleri anlamına gelir. Köpeğiniz, evden çıktığınızı hatırlasa da büyük olasılıkla ne kadar süre uzakta olduğunuzu anlamayacaktır. Köpekler, yalnız bırakıldıklarında bazen strese girerler (ayrılık kaygılarından kaynaklanır), bu da zamanın geçtiğine dair bir farkındalıkları olduğunu gösterir.

Köpekler Zamanı Farkında Mı?

Köpeklerin zaman algısı vardır ancak zaman ‘kavramını’ anlamazlar. İnsanların aksine köpekler, saniye, saat ve dakika gibi gerçek zaman ölçülerini yaratma yeteneğine sahip değildir ve saatleri nasıl okuyacaklarını bilmezler. Dolayısıyla, onlara “15 dakika içinde döneceğim” demek pek bir işe yaramayacaktır ancak yine de bunu yapmak zorunda olduğunuzu hissetmenizi anlıyoruz! Köpekler, geçmiş olaylara dayanarak eğitilebilir ve geçmiş deneyimlere dayanarak gelecekteki olayları tahmin etmeleri öğretilebilir. Pavlov’un köpekleri, bunun mükemmel bir örneğidir.

Köpeklerin Canı Sıkılır Mı?

Evet, köpeklerin sıkılması kesinlikle mümkündür. Bu olduğunda genellikle halınızı parçalamak veya mobilyalarınızı kemirmek gibi yıkıcı davranışlar sergilerler. Bu, genellikle siz evde yokken olur ancak köpeğinizle birlikteyken de olabilir. Siz dizi veya film izlemeye çalışırken havladığını ya da burnunu kucağınıza soktuğunu fark ederseniz büyük ihtimalle sıkılmıştır! Ek olarak, yemekte seçici davranan bazı köpekler, yiyeceklerinden sıkılır ve kötü yiyiciler haline gelirler. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız şahane bir mama süsü ile işleri karıştırabilirsiniz!

Bir Süreliğine Evden Uzaktayken Köpeğiniz İçin Yapmanız Gerekenler

İyi vakit geçirmelerini sağlamak için yanlarında olmadığınızda kendilerini eğlendirmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

Sadece onlar için bir müzik çalma listesini oynatmaya basın!

Onlara bir süre yetecek kemirebilecekleri lezzetli bir ödül verin.

Televizyonunuzu hayvanlara odaklanan bir kanala ayarlayın. Havlayan köpek sesleri ve diğer hayvan sesleri, sessiz bir evde köpeğinizin beynini uyarır ve başını belaya sokma olasılığını azaltır.

Köpeğinizin dışarıda olup bitenleri izleyebilmesi için evinizdeki bir pencerenin perdelerini açın. Daha küçük bir köpeğiniz varsa yavrunuzun pencereden dışarıyı kolayca görebilmesi için pencerenin yanına bir minder veya sandalye koyun.

Evinizin etrafına küçük avuçlar dolusu mama saklayarak köpeğinizin yemek için çalışmasını sağlayın.

Köpeğinizi tüylü arkadaşlarıyla eğlenebilmesi için kreşe götürün.

Köpeğinize kendini eğlendirmesi ve beynini uyarması için yapboz oyuncaklar verin.

Başka bir dost köpekle oyun randevusu ayarlayın veya yavrunuza evde oynaması için kalıcı bir oyun arkadaşı (tüylü bir erkek veya kız kardeş) verin.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.