Lhasa Apso, aslen Tibet manastırlarında bekçi köpeği olarak yetiştirilen küçük bir arkadaş cinsidir. Lhasa artık saygı duyulan bir bekçi olmasa da, cins hala dünya çapında sadık bir aile arkadaşı olarak el üstünde tutulmaktadır. Küçük boyutlarına aldanmayın, Lhasa Apso aynı zamanda cesaret doludur!
Lhasa Apso’nun mizacı alıngan, kararlı, sadık ve cesurdur. Aslan yürekli kişiliklerine bakılırsa Lhasa Apso, ne kadar küçük olduğunu anlamayabilir. Ya da anlıyorlarsa sadece 12 ila 15 kilo ağırlığında ve omuzda 28 cm’den daha uzun olmamaları kesinlikle umurlarında değildir. Cesur, bağımsız ve uyanık olan Lhasa Apso’nun kişiliği, bu kadar küçük bir pakete göre oldukça güçlüdür. Havlamaya eğilimli olsalar da çok sevecen, sadık ve oyuncudurlar.
Lhasa Apso Kişiliği
Lhasa Apso kişiliği, bazıları bazen çelişkili görünebilen benzersiz özellik karışımıyla bilinir. Mutlu, yaramaz ve oyuncudur; aynı zamanda asil, bağımsız ve serttir. Evini ve ailesini koruma işini ciddiye alır. Ayrıca büyümesi uzun zaman alır ve o zaman bile yaşlanana kadar biraz yavru köpek gibi kalır.
Lhasa küçük olabilir ama hiç de kırılgan değildir. Sağlam ve güçlüdür ve doğal olarak yabancılara karşı temkinlidir. Arkadaş edinir, ancak bir bireyin tehdit oluşturmadığından emin olana kadar bunu yapmaz. Mükemmel bir bekçi köpeğidir. Bağımsız Lhasa “en iyi köpek” olmayı sever.
Yavru köpek sınıflarından başlayarak eğitim ve sosyalleşme şarttır. Bunlar ona iyi köpek davranışlarını öğretecek ve tüneği yönetebileceğini düşünmesini engelleyecektir. Lhasa sahipleri güçlü ve nazik liderler olmalıdır. Lhasa, aşırı aktif değildir ve iç mekanda yaşamaktan memnundur. Diğer birçok ırkın aksine, sinirsel enerjisini azaltmak için güçlü egzersize ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, kısa yürüyüşlerden ve oyun seanslarından keyif alır ve yararlanır.
Lhasa ailesine yakın durmayı sever, aktivitelere katılmak veya kucakta oturmak için onları odadan odaya takip eder. Bununla birlikte, bağımsız doğası nedeniyle, makul bir süre evde yalnız bırakıldığında sorun yaşamaz ve genellikle ayrılık kaygısı çekmez.
Lhasa Apso Besleme
Tavsiye edilen günlük miktar: Günde 3/4 ila 1 bardak yüksek kaliteli kuru mama, iki öğüne bölünerek.
Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yiyeceği boyutuna, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi bireydir ve hepsinin aynı miktarda mamaya ihtiyacı yoktur. Mamasını ölçerek ve her zaman dışarıda yemek bırakmak yerine günde iki kez besleyerek Lhasa’nızı iyi durumda tutun.
Fazla kilolu olup olmadığından emin değilseniz ona göz ve el testleri yapın. Önce ona aşağıdan bakın. Belini görebiliyor olmalısınız. Sonra ellerinizi sırtına koyun, başparmaklar omurga boyunca ve parmaklar aşağıya doğru açılsın. Sertçe bastırmadan kaburgalarını hissedebilmeli ama görememelisiniz. Eğer göremiyorsanız, daha az yiyeceğe ve daha fazla egzersize ihtiyacı var demektir. Lhasa’nızı besleme hakkında daha fazla bilgi için doğru mamayı satın alma, yavru köpeğinizi besleme ve yetişkin köpeğinizi besleme kılavuzlarımıza bakın.
Lhasa Apso Tüy Rengi ve Bakımı
Lhasa kürkü muhteşemdir. Normalde uzun, düz ve yoğundur. Bal rengi, siyah, beyaz, arduvaz dahil olmak üzere birçok rengi vardır. Bununla birlikte, kürkün muhteşemliğini korumak zaman alıcı ve zordur. Düzenli, hatta günlük fırçalama ve tarama ile sık banyo (iki ila dört haftada bir) gereklidir.
Birçok köpek sahibi, profesyonel bir kuaför tutmaktadır çünkü çalışkan bir köpek sahibi Lhasa’nın tüylerini yönetmeyi öğrenebilse de, bu kesinlikle yeni başlayanlar için bir iş değildir. Sahiplerinin tımar işlerini azaltmak için Lhasa tüylerini kısa kestirmeleri alışılmadık bir durum değildir. Güzel ve akıcı tüyler gitmiş olsa da, geriye kalan tüylerin bakımı çok daha kolaydır.
Tartar birikimini ve içindeki bakterileri temizlemek için Lhasa dişlerinizi haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalıklarını ve ağız kokusunu önlemek için günlük fırçalama daha da iyidir.
Köpeğiniz tırnaklarını doğal yollarla kesmiyorsa ağrılı yırtılmaları ve diğer sorunları önlemek için tırnaklarını ayda bir veya iki kez kesin. Eğer yerde tıkırdadığını duyuyorsanız tırnakları çok uzundur. Köpek ayak tırnaklarında kan damarları vardır ve çok fazla keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Köpeğiniz bir dahaki sefere tırnak makasının çıktığını gördüğünde işbirliği yapmayabilir. Bu nedenle, köpek tırnaklarını kesme konusunda deneyimli değilseniz bir veterinere veya kuaföre danışın.
Kulakları, enfeksiyona işaret edebilecek kızarıklık veya kötü koku açısından haftada bir kontrol edilmelidir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ettiğinizde, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için yumuşak, pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamukla silin. Kulak kanalına herhangi bir şey sokmayın; sadece dış kulağı temizleyin.
Lhasa’nızı daha yavruyken fırçalanmaya ve muayene edilmeye alıştırmaya başlayın. Patilerini sık sık elleyin, köpekler ayakları konusunda hassastır ve ağzının içine bakın. Övgü ve ödüllerle tımarı olumlu bir deneyim haline getirin ve yetişkin olduğunda kolay veteriner muayeneleri ve diğer işlemler için zemin hazırlayın.
Tımar ederken deride, burunda, ağızda, gözlerde ve ayaklarda kızarıklık, hassasiyet veya iltihaplanma gibi yaralar, döküntüler veya enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Gözler berrak olmalı, kızarıklık veya akıntı olmamalıdır. Dikkatli haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erkenden tespit etmenize yardımcı olacaktır.