MamaPlus Kuru Kedi Mamaları
Doğru kedi mamasını kullanmak, 1 yaşını geçmiş kediniz için çok önemlidir. Doğru markayı ve aromayı seçmek için kedinizi iyi tanımanız gerekir. Onun yeme alışkanlıklarını ve karakterini daha önceden bilmek, mama seçerken size yardımcı olacaktır.
Kuru kedi mamaları, kediler için doğru besinlerdir. Kedinizin doğru beslenme düzeni için kuru mama tercih etmelisiniz. Kedinizin kuru mama tercihini yaparken onun ihtiyacı olan protein, mineral ve vitamin değerlerini karşılayabilecek sindirim sistemine faydalı bir kuru mama kullanmanızı tavsiye ederiz.
Doğru miktarda porsiyon miktarını belirlemek için paketin arka tarafındaki beslenme tablosundan destek alabilirsiniz. Aksi takdirde kedinizde obeziteyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Mama değişimi sürecinde beklenmedik bir durumla karşılaşırsanız ne olursa olsun veterinere danışmalısınız. Bazı mama değişiklik süreçlerinde tüy dökülmesi, iştahsızlık ya da ishal gözlemlenebilir.
Titizlik gerektiren konulardan biri de kedinize alacağınız kuru mamanın içinde neler olduğunu bilmektir. Bu bilinçle hareket edildiğinde kedinizin sağlığı hem daha yerinde olur hem de kedinizin ömrü daha uzun olur.
Kediniz için mama seçerken almış olduğunuz mamanın besin ve içerik değerlerini hakkında bilgi edinmeniz ve gerekirse veterinerinizden destek almalısınız.
Bazı kedi kuru mama markaları, etiketleri üzerine mamanın içeriğinde neler olduğunu yazmaz. İçerik yazılmamış mamalardan şiddetle uzak durmanız gerekiyor. En iyi kuru kedi maması, içeriğinde nelerin olduğu belli olan ve hangi koşullar altında üretildiği bilinen mamalardır. Bir diğer anlamda bilmediğiniz markalar ve açıktan satılan mamalardan uzak durmanız gerekiyor. Kuru kedi maması fiyatları karşılaştırması yaparken fiyatı ucuz olanı değil kalitesi yüksek olanı seçmelisiniz. Mama seçimi, kedilerin sağlığı için oldukça önemli.
Adım Adım Yapım Aşaması
- Bir et işleme fabrikasında etin yağı ve suyu, protein içeren kısımlarından ayrılır.
- Kurutulan proteinler, daha sonra büyük parçalar halinde hayvan maması olarak fabrikalara gönderilir. Orada protein parçaları daha küçük parçalara ayrılır.
- Et ürünleri, düdüklü kazanda pişirilir. Akıcı bir kıvama gelinceye kadar öğütülür.
- Büyük karıştırıcılarda etin içine vitamin, soya fasulyesi, mısır unu, nişasta, tatlandırıcı ve başta su olmak üzere bazı sıvı maddeler eklenir.
- Karışımın yoğunlaşması için ısıtılır ve daha sonra kuru mama istenen şekli alması için kalıp çıkarma makinesinin içinden geçirilir.
- Mama, yüzde 12’den az nemli olacak şekilde kurutulur ve daha önceden basılıp hazırlanmış paketlere ya da kutulara doldurulur. Kuru mamalar artık hazır hale gelir.
Kuru kedi mamalarının içinde temel besin maddesi dışında, kedimizin ihtiyacı olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi maddeler de bulunur. Bunların oranı da genellikle temel besin maddesinin besin değerlerine ve özelliklerine göre belirlenir.
Örneğin balık içerikli mamalara eklenen fosfor desteği, balığın hali hazırda fosfor içeren bir besin olması nedeniyle diğer mamalara göre daha azdır. Toplamdaki fosfor oranın 0,7-1,1 aralığında olması en sağlıklısıdır. Ayrıca protein oranına dikkat etmek de önemlidir. Bu ise kedinizin kilosu, yaşı ve aktivite durumuna göre belirlemeniz gereken bir seçimdir.
Karbonhidratlar da kedi mamalarının içinde bulunabilen bir maddedir. Kedilerin karbonhidrat tüketimine çoğunlukla ihtiyaç duymamalarından ve karbonhidratın kilo almalarına neden olmasından dolayı, içeriğinde minimum karbonhidrat değerleri olan ya da hiç olmayan kuru mamaların tercih edilmesi, kilo aldıran kuru kedi mamalarından uzak durulması daha sağlıklıdır. İçindekiler kısmında; buğday, mısır, mısır glüteni, soya, patates, kurutulmuş arpa küspesi gibi maddelerin bulunması o mamanın karbonhidrat içerdiğini gösterir.
Kedi mamalarının içeriğinde bulunan bir diğer madde de koruyucu maddelerdir. Bu maddeler, kedi mamasının kısa sürede bozulmasını engellemek için gereklidir.
İçindekiler kısmında BHA, BHT, propil gallat, equitoxin gibi maddeler varsa bu mama kimyasal içeriklerle korunuyor demektir. Tokoferol, rosemary extract gibi içeriklere rastladığınız mamalar ise doğal korucular içeren mamalardır.
Mama Bozulur Mu?
Kuru kedi mamalarının paket açıldıktan ne kadar süre sonra bozulacağı veya mamaların bozulup bozulmadığı oldukça merak edilen bir konudur.
Öncelikle açılmış olan mama paketlerini belirli bir süre içinde tüketmek gerekir. Son kullanma tarihine kadar saklayabilmek için açtığınız mama paketinden 7-10 günlük mama ihtiyacını bir saklama kabına koyabilirsiniz. Kalan paketi ise sıkıca bağlayarak hava almasını engellerseniz kullanım ömründe herhangi bir azalma olmayacaktır.
Özellikle 15 kiloluk mamalar için bu yöntemi uygulamanız oldukça önemlidir. Her defasında, paketin içerisinden mamayı aldıktan sonra paketteki havayı çıkartarak ağzını kapatmanız, mamanın tazeliğini daha uzun süre korumanızı sağlayacaktır.
Kuru Kedi Maması Islatılır Mı?
Kuru mamayı ıslatma konusunda dikkatli olunmalıdır. Çünkü bir süre sonra kediniz kuru mamanın sürekli olarak ıslatılmasını talep eder ve kuru mamayı yemeyi reddedebilir. Bu sorunla karşılaşılmaması için kuru mamanın alıştırma döneminde ıslatılması ancak ilk gün dökülen sıvı miktarı ölçülerek her gün sıvı miktarının belirli bir oranda azaltılarak en son kuru mamaya geçiş yapılmalıdır. Kediniz, düzenli olarak sıvı miktarı azaldığı için kuru mamaya hiç farkında olmadan alışacak ve kuru mamayı severek yemeye başlayacaktır.