Manx Kedisi Özellikleri

Manx kedileri, dışa dönük kişilikleri ve kuyruksuz vücutlarıyla ünlüdür. Kuyrukları olmadığı için küçük görünen ancak gerçek boyutlarıyla sizi şaşırtacak benzersiz bir kedi türüdür.

Manx, kalbinizi anında fetheden oldukça peluş görünümlü bir kedidir. Karşılaştıkları herkesle iyi geçinen ve yabancılara karşı fazla endişe göstermeyen bir cinstir. Kuyruklarının olmaması nedeniyle çok fazla ilgi görürler ancak bu onları hiç rahatsız etmez. Manx kedileri aslında ilgiyi tercih eder!

Bir Manx kedisi sahiplenmek istiyorsanız bu cinsle ilgili tartışmalar ve olası sağlık sorunları hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.

Manx Kedisine Genel Bakış

Manx, orta büyüklükte bir kedi ırkıdır ve kuyruğunun olmamasıyla tanınır. Genel yuvarlaklığı ile çelişen keskin sivri kulakları ile oldukça yuvarlak bir görünüme sahiptirler.

Tipik olarak erkek Manx kedileri, dişilere göre biraz daha büyük olacaktır. Manx’ınızın ne kadar büyük olduğu sizi şaşırtabilir ancak kucağınıza tırmandıkları anda ağırlıkları daha belirgin hale gelecektir.

Ağırlık

Bir Manx’ın ağırlığı, evinizde ne kadar aktif olduklarına bağlı olarak değişebilir. Bu kediler, oldukça oyuncu olsalar da insanlarla kucaklaşmayı seven sadık canlılardır. Erkekler, tipik olarak 8 ila 12 kilo arasında değişirken dişiler, 7 ila 11 kilo arasındadır.

Uzunluk/Boy

Arkalarında uzun bir kuyruk bulunmayan Manx kedilerinin boyu, burunlarının ucundan sevimli küçük popolarına kadar 35 cm’ye kadar ulaşır. Kuyrukları olmamasına rağmen yine de uzun bir kedi sayılır. Ayrıca, kuyruklarının olmamasının onları geride bırakmasına veya kendilerini küçük hissetmelerine izin vermezler.

Kürk

Manx kedileri, kısa ya da uzun tüylere sahip olabilir ancak daha kısa olan varyasyon daha yaygındır. Tüyleri peluş ve yoğundur, bu da bu ırkın yuvarlaklığına katkıda bulunur.

Tüyleri beyaz, mavi (gri), siyah, kırmızı (turuncu), krem, kahverengi ve gümüş dahil olmak üzere çeşitli renklerde olabilir.

Ayrıca, iki renkli, patiska, tekir, kaplumbağa kabuğu ve düz dahil olmak üzere birçok kürk desenine sahip olabilirler. Turuncu, tekir ve kaplumbağa kabuğu Manx kedileri, en yaygın olanlarıdır, düz beyaz veya renkli Manx’lar ise oldukça nadirdir.

Beklenen Yaşam Süresi

Bu cins için en büyük endişelerden biri, Manx kedisinin ömrünü kısaltabilen kuyruksuz genle bağlantılı Manx Sendromudur. Kuyruksuz Manx kedilerinin hepsi bu genleri taşır ancak hepsi bu durumu ifade etmeyecektir. Aynı yavrudan çıkan Manx kedilerinin hepsinin aynı kuyruğa sahip olmayacağını unutmamak önemlidir. Bir yavruda normal uzunlukta kuyruğa sahip kedilerin yanı sıra daha kısa kuyruk varyasyonlarına da sahip olabilirsiniz.

Manx Sendromundan muzdarip olmayan Manx kedilerinin ömrü 8 ila 16 yıldır. Manx kedinizin mümkün olduğunca uzun yaşamasını sağlamak için onu yıllık veteriner kontrollerine götürdüğünüzden emin olun.

Manx Kedisinin Özellikleri

Kuyruksuz Manx kedileri genellikle “hantal” olarak adlandırılırken kısa güdük kuyruklu Manx kedileri, “hantal yükselticiler” olarak bilinir.

Genellikle tamamen kuyruksuz, güdük kuyruklu, kısa kuyruklu ve kuyruklu olarak dörde ayrılırlar. Bunlar, en bilimsel isimler olmayabilir ancak neye baktığınızı kesinlikle açıklıyorlar!

Manx kedileri, orta boylu ve oldukça tıknazdır. Oldukça yuvarlak kedilerdir: yuvarlak vücutları, yuvarlak patileri, yuvarlak kafaları ve yuvarlak gözleri vardır. Göz renkleri, altın, bakır, mavi, yeşil, ela ve tek gözlü olmak üzere çok çeşitlidir.

Kulakları, daha küçüktür ancak yuvarlaklığının geri kalanını dengeleyen bir noktadadır. Arka bacakları, ön bacaklarından daha uzundur, bu da onlara kemerli bir sırt görünümü verir.

Kalın kürkleri sayesinde Manx kedileri, soğuk havalarda ve suda diğer bazı kedi ırklarına göre daha kolay gelişir.

Kişilik ve Davranış

Manx, birinci sınıf bir avcıdır. Evinize giren tüm haşerelerin, farelerin ve böceklerin izini sürecek ve bunu sonsuz bir keyifle yapacaklar! Gemilerdeki ilk işleri fareleri yakalamak ve haşere kontrolüne yardımcı olmaktı, bu nedenle evinizde bununla ilgili bir sorununuz varsa Manx sizi korur.

Usta avcılar olmalarının yanı sıra, aynı zamanda harika aile hayvanlarıdır. İnsanlara karşı sadık ve şefkatlidirler ve yabancıları kabul ederler. Geceleri kanepede yanınıza kıvrılmayı severler ancak onları eğitmek veya eğlendirmek için birebir zaman harcamanıza da bayılırlar. Oldukça zekidirler ve işin içine birkaç ödül girdiği sürece birçok numara öğrenebilirler.

İnsanları severler ancak gerektiğinde bağımsızdırlar. Manx kedinizi her zaman göremeyebilirsiniz ancak o, muhtemelen sizi izliyordur. Evde neler olup bittiğini her zaman bilirler ancak varlıklarını her zaman belli etmezler. Bununla birlikte, Manx kediniz bütün gün sizi takip etmeye karar verirse şaşırmayın; bu bir seçim olabilir!

Manx Kedisinin Bakımı

Manx kedilerinin bakımı, bağımsız ve yumuşak tavırları nedeniyle nispeten kolaydır. İlgi için peşinizden koşmazlar ancak birliktelikten fayda sağlarlar.

Manx, orta ila yüksek düzeyde aktivite gerektirir. Her gün egzersiz yapmaları gerekir ancak genellikle bunu kendi başlarına yapmakta, kedi raflarına ve kedi ağaçlarına tırmanıp inmekte sorun yaşamazlar. İzin verirseniz bir koku alır ve saatlerce avlanmaya giderler.

Çok zeki olduklarından Manx kedileri, zihinsel enerjiyi yakmaya yardımcı olabilecek zenginleştirici oyuncakları ve bulmacaları takdir ederler. Evinizdeki en yüksek noktalara zıplayabilecek bir cinstir, bu nedenle biblolarla kaplı raflarınız varsa onları Manx-geçirmez hale getirmeniz gerekebilir.

Bakım

Bir Manx için bakım gereksinimleri oldukça ılımlıdır. Kalın çift kürklerine rağmen benzer kürklü diğer kediler kadar tüy dökme eğilimi göstermezler.

Gevşek tüyleri toplamak için haftada birkaç kez fırçalanmaları gerekir ancak kendilerini temiz tutma konusunda harika bir iş çıkarırlar. Uzun tüylü Manx kedileri, daha çok günlük fırçalama gerektirir. Kısa tüylü Manx’ın da çift kürkü vardır.

Kedinizin periodontal hastalıklardan kaçınmak için uygun diş hijyenini sürdürmesine yardımcı olunmalıdır. Rahatsızlığı önlemek için birkaç haftada bir tırnaklarını kestiğinizden emin olun ve kedi dostunuzun kum alanını güzel ve taze tutmak için kendi kendini temizleyen bir kum kabı kullanmayı düşünün.

Sağlıkla İlgili Konular

Daha önce de belirtildiği gibi Manx Sendromu, Manx yavruları ve kedilerinde ciddi gelişimsel anormalliklere ve hatta ölüme neden olabilen ciddi bir tıbbi durumdur.

Manx kedileri, kas ve sinir uçlarını sağlayamayan ve ciddi rahatsızlık yaratan kısalmış bir omurgaya daha yatkındır. Kuyruksuz kediler, omurilik yaralanmasından kaynaklanan bir sağlık sorunu olan megakolona da yatkındır.

Diğer potansiyel sağlık sorunları arasında zayıflamış arka ayaklar, spina bifida ve artrit yer alır.

Bir Manx Evlat Edinmek

Bir Manx evlat edinmek, evinize çok fazla sevgi ve eğlence katacaktır. Arkadaşlarınız ve aileniz kuyruksuz kedinize hayran olmakla kalmayacak, aynı zamanda Manx’ınız, hayatınızdaki insanlarla birden fazla yakın bağ kurma fırsatı bulacaktır. Onlar sadece aile işlerine dahil olmak isteyen harika, köpek benzeri bir aile hayvanıdır.

Eğlenceli ve zeki olmaları, etrafınızda bir Manx kedisi varken asla sıkıcı bir gün geçirmeyeceğiniz anlamına gelir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.