Newfoundland Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Newfoundland, çalışkan ve nazik bir mizaca sahip dev bir köpek ırkıdır. Genellikle Newfie olarak adlandırılan bu cins, zeki, tatlı ve çok sadıktır. Sevecen arkadaşlardır ve doğal olarak su kurtarma ve diğer işlerde çalışmayı kabul ederler. Bu köpekler, suda yaşamak için yetiştirilmiş olup izolasyon için kalın bir kürke ve yüzmek için perdeli patilere sahiptirler.

Newfoundland’ın Özellikleri

Newfoundlandlar, genellikle çok tatlı bir kişiliğe sahiptir ve insanları severler. Sakin ve nazik mizaçları sayesinde genellikle çocukların yanında bile harikadırlar. Newfoundlandların enerji seviyesi orta düzeydedir ve bu nedenle her gün aşırı miktarda egzersize ve oyuna ihtiyaç duymazlar.

Newfoundland’in Tarihi

Newfoundland, bir işçi köpeği olarak zengin bir geçmişe sahip olduğu Kanada’nın Newfoundland eyaletinden gelmektedir. Geçmişi 1800’lü yılların başlarına kadar uzanan Newfoundland’lar, balıkçılara yardım etmek, suda kurtarma çalışmalarına destek olmak, balık ağlarını ve arabalarını çekmek için kullanılmıştır. Newfies’in atalarının Newfoundland’e Avrupalı balıkçılar tarafından getirildiğine inanılmaktadır. Kesin soyları geniş çapta tartışılsa da en popüler teori, Newfie’nin Büyük Pirene köpekleri ve siyah retrieverlardan evrimleştiğini öne sürmektedir.

Newfoundlandlar, 1800’lerde İngiltere’ye gitmiş ve burada daha da geliştirilmiştir. Amerikan Kennel Kulübü bu ırkı 1886 yılında tanımıştır.

Tarih boyunca birçok ünlü Newfoundland olmuştur. Kaşifler Lewis ve Clark, karada yolculuk ederken yanlarında Seaman adında bir Newfoundland getirmişlerdir. Diğer ünlü sahipleri arasında Emily Dickinson, Ulysses S. Grant, Lyndon B. Johnson, Robert F. Kennedy, besteci Richard Wagner ve ornitolog John James Audubon bulunmaktadır.

Newfoundland Bakımı

Newfie’ler güçlü bir çalışma ve koruma güdüsüne sahiptir. İyi huylu köpekler olmalarını sağlamak için günlük egzersize ve uygun eğitim ve sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır. Ayrıca, kalın tüyleri orta düzeyde bir bakım gerektirir.

Egzersiz

Newfie’lerin zinde ve mutlu kalmaları için günde en az yarım saat ila bir saat egzersiz yapmaları gerekir. Çoğu, uzun yürüyüşleri sever ve yüzmeye bayılırlar. Buna ek olarak, rıhtım dalışı gibi köpek sporları ve arama kurtarma gibi diğer köpek aktiviteleri eğitimi, bir işe olan ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir ve hem zihinsel uyarım hem de fiziksel aktivite sağlayabilir.

Newfoundlandlar, genellikle soğuk havalarda iyi performans gösterse de kalın tüyleri, sıcak havalarda aşırı ısınmalarına neden olabilir. Bu nedenle, sıcakta açık hava aktivitelerini kısa tutun ve köpeğinizin her zaman serinlemek için gidebileceği bir yer olduğundan emin olun. Kapalı alanda oynamak için, Newfie’lerin serbestçe hareket edebilecekleri bir alana sahip bir evleri olmalıdır.

Bakım

Newfoundlandlar, soğuk sulardan yalıtım görevi gören kalın, orta uzunlukta çift kürke sahiptir. Gevşek tüyleri temizlemek ve karışıklıkları önlemek için en az haftada bir fırçalamayı planlayın. İlkbahar ve sonbaharda hava değiştikçe tüy dökümü artabilir, bu da tüm gevşek tüylere ayak uydurmak için potansiyel olarak günlük fırçalama gerektirir.

Köpeğiniz kirlenmediği sürece yaklaşık her iki ayda bir banyo yaptırmanız gerekecektir. Birçok köpek sahibi, Newfie’lerini bir kuaföre götürür, çünkü büyük boyutları nedeniyle evde banyo yaptırmak zor olabilir. Bu cins ayrıca biraz salya akıtabilir ve nemli bir bezle düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Ayrıca, köpeğinizin doğal olarak tırnaklarını ne kadar yıprattığına bağlı olarak, her ay tırnaklarının kesilmesi gerekecektir. Son olarak, Newfie’nin dişlerini her gün fırçalamak idealdir.

Eğitim

Newfie’ler, zeki köpeklerdir ve eğitime oldukça iyi yanıt verirler. Devasa boyutları hem eğitimi hem de sosyalleşmeyi gerekli kılar, böylece köpeğinizin kontrolünü elinizde tutabilirsiniz. Yavruluk döneminin başlarında temel itaat eğitimiyle başlamayı ve Newfie’nizi farklı insanlara, diğer hayvanlara ve durumlara maruz bırakmayı hedefleyin. Newfie’ler, çok sayıda tutarlı ve olumlu pekiştirme ile iyi öğrenirler; sert yöntemler eğitimi engelleyebilir.

Yaygın Sağlık Sorunları

Newfoundlandlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yaygın sağlık sorunlarına yatkındır:

Kalça displazisi

Kalp hastalığı

Sistinüri (böbreklerde, üreterlerde ve mesanede taşlara neden olabilir)

Kulak enfeksiyonları

Diyet ve Beslenme

Newfie’niz için her zaman taze su sağlayın ve genellikle günde iki öğün olmak üzere kaliteli, beslenme açısından dengeli bir köpek mamasıyla besleyin. Yaşa, aktivite seviyesine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebileceğinden çeşit ve miktarı veterinerinizle görüşün. Newfie’ler genellikle ortalama büyüklükteki köpeklerden daha fazla yer, bu nedenle köpek maması için yüksek bir bütçeye sahip olmaya hazır olun. Bununla birlikte, aşırı yemediğinden emin olmak için köpeğinizin kilosunu ve mama alımını her zaman izleyin.

Diğer derin göğüslü köpek ırkları gibi, Newfoundlandlar da tıbbi bir acil durum olan şişkinlik ve mide torsiyonu yaşayabilir. Bu, çok hızlı yemenin bir sonucu olabilir. Bu durumu önlemeye yardımcı olmak için gün boyunca daha küçük, daha sık öğünlerle beslemek bir seçenektir. Ayrıca bir puzzle oyuncağı ile yemeyi yavaşlatabilirsiniz.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.