Pekin köpekleri, 2.000 yıl önce Çin’de ortaya çıkmış ve Çin imparatorluk ailesi için fino köpeği olarak yetiştirilmiştir. Pekin köpekleri, kraliyetin ve iyi şansın sembolü olarak görülüyordu ve sadece varlıklı ve güçlü kişilerin bu köpeklere sahip olmasına izin veriliyordu.
Sağlam bir yapıya ve kendine özgü düz bir yüze sahip olan bu cinsin boynunun etrafında aslan benzeri bir yele, geniş bir göğüs ve sırtının üzerinde duran kıvrık bir kuyruk bulunur. Kırmızı, krem, siyah, samur dahil olmak üzere çeşitli renklerde bulunan kürkleri uzun ve yoğundur. Pekingese, genellikle düşük ila orta enerji seviyelerine sahiptir ve kısa yürüyüşleri ve oyun seanslarını sever. Apartman yaşamına iyi uyum sağlarlar ve büyük bir bahçeye ihtiyaç duymazlar.
Pekingese Kişiliği
Şirin görünebilir, ancak Pekinez görünüşünden daha sert ve cesur bir karakterdir. Peke’nin muhteşem asaleti, kendini beğenmişliği, özgüveni ve inatçı çizgisi, siz ona saygı duyarsanız size de saygı duyacak canlı, sevecen, iyi huylu bir köpekte bir araya gelir. İnsanlarına karşı sadık ve korumacıdır, yabancılar ortaya çıktığında havlayarak onları uyarır.
Onu yiyecek ödülleri ve övgü gibi olumlu pekiştireçler kullanarak, kararlı ve nazik bir tutarlılıkla eğitin. Peke’yi bir şeyi yapmanın sizin değil onun fikri olduğuna ikna edebilirseniz her zaman başarılı olursunuz. Mizaç, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilenir.
Her köpek gibi, Pekinezler de küçükken sosyalleşmeye -birçok farklı insana, manzaraya, sese ve deneyime maruz kalmaya- ihtiyaç duyar.
Sosyalleşme, yavru Pekinez köpeğinizin çok yönlü bir köpek olarak yetişmesini sağlamaya yardımcı olur. Onu bir yavru köpek anaokulu sınıfına kaydettirmek harika bir başlangıçtır. Ziyaretçileri düzenli olarak davet etmek ve onu kalabalık parklara, köpeklere izin veren mağazalara ve komşularla tanışmak için yavaş gezintilere götürmek de sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Pekingese Besleme
Tavsiye edilen günlük miktar: Günde 1/2 ila 1 bardak yüksek kaliteli kuru mama, iki öğüne bölünerek.
Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yiyeceği boyutuna, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi bireydir ve hepsinin aynı miktarda mamaya ihtiyacı yoktur. Oldukça aktif bir köpeğin koltukta oturan bir köpekten daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye gerek yok.
Satın aldığınız köpek mamasının kalitesi de bir fark yaratır, köpek maması ne kadar iyi olursa, köpeğinizi beslemek için o kadar ileri gider ve köpeğinizin kabına daha az sallamanız gerekir. Pekinezler, kaldırıldıklarında ağırlaşan tıknaz, kaslı köpekler olmalıdır, ancak şişman olmamalıdırlar.
Sürekli dışarıda yemek bırakmak yerine mamasını ölçerek ve günde iki kez besleyerek Pekin köpeğinizin iyi durumda kalmasını sağlayın. Fazla kilolu olup olmadığından emin değilseniz ona uygulamalı test yapın. Ellerinizi sırtına koyun, başparmaklar omurga boyunca uzansın ve parmaklar aşağı doğru açılsın. Sertçe bastırmak zorunda kalmadan kaburgalarını hissedebilmeli ama görememelisiniz. Eğer göremiyorsanız, daha az bonibona ve daha fazla egzersize ihtiyacı var demektir. Peke’nizi beslemekle ilgili daha fazla bilgi için doğru mamayı satın alma, yavru köpeğinizi besleme ve yetişkin köpeğinizi besleme kılavuzlarımıza bakın.
Pekingese Tüy Rengi ve Bakımı
Pekingese, uzun, kaba ve düz bir kürk giyer ve tüylü bir hale gibi vücuttan uzak durur. Üst kürkün altında kalın, yumuşak bir alt kürk bulunur. Bir aslan köpeği olarak tanımlanmasına uygun olarak, Pekingese’nin boyun ve omuz bölgesinde belirgin bir yelesi vardır ve vücudun geri kalanındaki tüyler biraz daha kısadır.
Tüylerin uzun ve bol olması gerekir ama vücut şeklini gizlememelidir. Bacakların arkasında ve ayak parmaklarında uzun tüyler, kulaklarda ve kuyrukta ise daha uzun saçaklar bulunur. Peke’nin kürkü herhangi bir renkte olabilir veya siyah ve ten rengi, açık kahverengi veya kırmızı brindle ve başka bir renkle beyaz olan particolor dahil olmak üzere herhangi bir işarete sahip olabilir.
Siyah bir maskesi olabilir ya da olmayabilir. Düz beyaz Pekinezler, Çinliler tarafından çok değerliydi ve bugün hala popülerdir. Kürk rengi ne olursa olsun, ağız, burun, dudaklar ve göz kenarlarının açıkta kalan derisi siyahtır. Peke’nizin tüylerini haftada bir küçük bir kıl fırça, köri fırçası veya tüy dökme tarağı ile fırçalayabilirsiniz.
Fırçalamadan önce, tüylerin kırılmasını önlemek için tüyleri hafifçe suyla buğulayın. Deriye kadar fırçalayın; sadece tüylerin üstünden geçerseniz, keçe ve düğüm oluşturan ölü tüyleri alamazsınız. Vücudun her bölgesini fırçalarken tüyleri buğulamaya devam edin. Bacaklardaki, kulaklardaki ve kuyruktaki tüyler ve saçaklar için metal bir tarak kullanın. Bu bölgeler kolayca karışır, bu nedenle her gün tarayın. Bölgedeki deri kıvrımlarıyla ilgili sorunları önlemek için yüzü ve göz çevresini her gün nemli bir pamukla temizleyin.
Enfeksiyonları önlemek için deri kıvrımlarını temiz ve kuru tutun. Peke’niz ıslandığında, deri kıvrımlarını hiç nem kalmayana kadar iyice kurulayın. Pekingese’nizi ayda bir veya iki kez, gerektiğinde yıkayın. Tüylerini kurutmamak için köpekler için üretilmiş bir şampuan kullanın.
Ayrıca kuru bir köpek şampuanını çalkalayıp sonra fırçalayabilirsiniz. Ayaklarındaki tüyleri keserek keçeleşmesini ve yabancı cisimlerin buraya dolanmasını önleyin. Tırnaklarını düzenli olarak, genellikle iki veya üç haftada bir kesin. Eğer tırnakların yere vurduğunu duyuyorsanız tırnaklar çok uzamış demektir. Peke yavru köpeğinize dişlerinin en az haftada bir (her gün daha iyidir) fırçalanmasını kabul etmeyi öğretmek, küçük köpeklerde yaygın bir sorun olan diş hastalıklarının ileride önlenmesine yardımcı olabilir.