Pointer Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Pointer köpekleri, hız ve zarafeti yüksek dayanıklılıkla birleştiren atletik bir cins olduğu için İngiltere’nin en şık av köpekleri arasındadır. Pointer köpeğinin, 1700’lerde tazı ve tilki tazı ırklarıyla melezlenen İspanyol Pointer’ından türediğine inanılmaktadır.

Pointer Hakkında

Pointerler avcılık, işaretçilik ve kızaklama becerileri için yetiştirilmiştir. Pointer, özellikle kuşların yerini belirlemede yetenekli olan iyi bir av arkadaşıdır.

Pointerlar nazik, iyi huylu, ciddi ve çekingen bir mizaca sahip bir ırktır. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla erken tanıştırılırsa kulübelerdeki veya evdeki yaşama iyi uyum sağlayabilirler.

Pointer Köpekleri Nasıl Görünür?

Pointer köpekleri, içbükey ağız, kalkık burun, belirgin ve gösterişli duruş ile kendine özgü bir kafa şekline ve siluetine sahiptir. Bu cinsin kırlarda dörtnala koşarkenki görüntüsü, sihir ve dramın güzel bir örneğidir.

Pointer, kaslı görünümü, yüksek enerjisi ve hızı ile bilinir. Pointer, kısa tüylü bir ırktır ve tüy renkleri biraz farklı ama kendine özgüdür. En yaygın olanları, beyaz/sarı veya beyaz/siyahtır, ancak düz siyah veya kırçıllı renkleri de mevcuttur. Erkekler için ideal boy yaklaşık 63-69 cm, dişiler için ise 61-66 cm’dir. Pointer, her şeyden önce açık arazide avlanmak için yetiştirilen sadık bir ırktır. Pointer, sahibiyle yakın temas halinde çalıştığından bataklıklarda ve ormanlarda avlanmak için de mükemmeldir.

Pointer Köpeklerin Karakteristik Özellikleri

Sevgi Seviyesi

Yüksek

Samimiyet

Yüksek

Çocuk Dostu

Orta

Evcil Hayvan Dostu

Orta

Egzersiz İhtiyaçları

Yüksek

Oyunculuk

Yüksek

Enerji Seviyesi

Yüksek

Eğitilebilirlik

Yüksek

Zeka

Yüksek

Havlama Eğilimi

Orta

Tüy Dökme Miktarı

Orta

Pointer Bakımı

Pointer’ınıza her gün bol bol egzersiz yaptırmayı planlayın. Neyse ki, bakım ihtiyaçları nispeten basittir ve cins genellikle eğitime iyi uyum sağlar.

Egzersiz

Günde en az iki saat egzersiz yapmayı hedefleyin. Uzun yürüyüşler, koşu, bisiklete binme ve oyun seansları, enerji yakmak için ideal yollardır. Birçok pointer, zihinlerini ve vücutlarını çalıştırabilecek çeviklik ve iz sürme gibi köpek sporlarından da hoşlanır. Bir pointer, yeterli zihinsel uyarım ve egzersiz almadığında evde aşırı çiğneme gibi sorunlu davranışlarda bulunabilir.

Bir pointer’ın enerji yakmak için serbestçe koşabileceği güvenli bir şekilde çitle çevrili bir bahçeye erişimi olması en iyisidir. Dışarıdayken köpeğinizi çitle çevrili bir alanda ya da tasmalı olarak tuttuğunuzdan emin olun. Aksi takdirde, bir pointer’ın yüksek av dürtüsü, algılanan avın peşinden koşmasına neden olabilir.

Fırçalama

Pointer aşırı tüy dökmez veya salya akıtmaz. Gevşek tüyleri temizlemek ve cilt yağlarını dağıtmak için pointer’ınızı haftada bir fırçalayın. Köpeğinizin ne kadar kirlendiğine bağlı olarak ayda bir banyo yaptırmayı planlayın. Kir, balmumu birikimi ve diğer anormallikler için en az haftada bir kulaklarına bakın. Ayrıca, köpeğinizin tırnaklarını yaklaşık her ay kontrol ederek kesilmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin. Dişlerini her gün fırçalamayı hedefleyin.

Eğitim

Pointer’ınızı eğitmeye ve sosyalleştirmeye ideal olarak yavruyken başlayın. Yavru köpek sınıfı, köpeğinizin temel komutları ve davranışları öğrenmesi için harika bir yoldur. Her zaman ödül maması ve övgü gibi olumlu pekiştirme eğitim yöntemlerini kullanın. Pointer’lar, sert düzeltmelere karşı hassas olabilirler. Komutlarınızda tutarlı olun.

Pointerlar, özellikle küçük yaştan itibaren sosyalleştirildiklerinde diğer köpeklerle iyi geçinme eğilimindedir. Hatta yabancılarla tanışma konusunda da genellikle iyidirler. Ancak, daha küçük ev hayvanlarını av olarak görebilirler.

Diyet ve Beslenme

Köpeğiniz için her zaman erişilebilir taze su bulundurun. Pointer’ınızı beslenme açısından dengeli ve kaliteli bir köpek mamasıyla besleyin. Mama miktarını ve türünü veterinerinizle görüşün. Günde ölçülü iki öğün yemek yaygındır. Ancak pointerlar, şişkinliğe ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden mide bükülmesine yatkın olduklarından çok hızlı yemek yemekten kaynaklanabilecek bu gibi durumlarda, daha küçük ve daha sık öğünlerle beslemek isteyebilirsiniz. Yemek bulmacaları da yemelerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.