Shiba Inu mizacı, çekicilik, uyanıklık ve korkusuzluk ile karakterize edilir. Enerjik olsalar bile, sahipleriyle birlikte kanepeye kıvrılmaktan da son derece memnundurlar. Bolca ilgi gösterebilecek bireyler için harika evcil hayvanlar olurlar. Bununla birlikte, anksiyeteye yatkın olabileceklerini ve çocuklu evler veya ayrılık anksiyetesine yatkın olanlar için her zaman uygun olmayabileceklerini unutmamak önemlidir.
Shiba Inu Kişiliği
İyi yetiştirilmiş Shiba Inu, iyi huylu, uyanık ve cesurdur. Güçlü iradeli ve kendinden emindir ve genellikle olaylar hakkında kendi fikirleri vardır. Ailesine karşı sadık ve şefkatlidir, ancak yabancılara karşı şüpheci olma eğilimindedir. Shiba Inu, iyi bir paylaşımcı değildir. Yiyeceklerini, oyuncaklarını veya bölgesini bazen agresif bir şekilde koruma eğilimindedir.
Diğer köpeklerle her zaman iyi geçinemez, özellikle de tek başına ise. Av olarak gördüğü küçük hayvanları kovalamaktan çekinmez. Bu akıllı bir ırktır, ancak bir Shiba Inu’yu eğitmek bir Golden Retriever’ı eğitmek gibi değildir. Bir Golden çağrıldığında gelmekten mutluluk duyarken Shiba Inu, canı istediğinde gelecektir. İnatçı olarak tanımlanır, ancak özgür düşünmek muhtemelen onu karakterize etmenin daha olumlu bir yoludur. Mizaç, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilenir.
Kardeşlerle veya diğer ebeveynlerin akrabalarıyla tanışmak da yavru köpeğin büyüdüğünde nasıl biri olacağını değerlendirmek için yararlıdır. Her köpek gibi, Shiba Inu da yavruyken erken sosyalleşmeye ihtiyaç duyar. Birçok farklı insana, manzaraya, sese ve deneyime maruz kalması faydalıdır. Sosyalleşme, Shiba yavru köpeğinizin çok yönlü bir köpek olarak büyümesini sağlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak ziyaretçi davet etmek, onu köpeklere izin veren kalabalık parklara ve mağazalara götürmek ve komşularla tanışmak için yavaş yürüyüşler yapmak da sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Shiba Inu Besleme
Tavsiye edilen günlük miktar: İki öğüne bölünmüş olarak günde 1/2 ila 1,5 su bardağı yüksek kaliteli kuru mama. Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yiyeceği boyutuna, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi bireydir ve hepsinin aynı miktarda mamaya ihtiyacı yoktur.
Oldukça aktif bir köpek, koltukta oturan bir köpekten daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Satın aldığınız köpek mamasının kalitesi de bir fark yaratır. Köpek maması ne kadar iyi olursa köpeğinizi o kadar iyi besler ve köpeğinizin kabına daha az koymanız gerekir. Shiba Inu’nuzun mamasını ölçerek ve her zaman dışarıda yemek bırakmak yerine günde iki kez besleyerek iyi durumda kalmasını sağlayın. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz ona göz ve el testleri yapın.
Önce ona aşağıdan bakın. Belini görebiliyor olmalısınız. Sonra ellerinizi sırtına koyun, başparmaklar omurga boyunca ve parmaklar aşağıya doğru açılsın. Sertçe bastırmadan kaburgalarını hissedebilmeli ama görememelisiniz. Eğer göremiyorsanız, daha az yiyeceğe ve daha fazla egzersize ihtiyacı var demektir. Shiba’nızı beslemekle ilgili daha fazla bilgi için doğru mamayı satın alma, yavru köpeğinizi besleme ve yetişkin köpeğinizi besleme kılavuzlarımıza bakın.
Shiba Inu Tüy Rengi ve Bakımı
Shiba Inu, kendisine oyuncak ayı görünümü veren kalın bir çift kürke sahiptir. Dış kürkü sert ve düz, alt kürkü ise yumuşak ve kalındır. Yıl boyunca orta derecede tüy döker ve yılda iki kez kürkünü yoğun bir şekilde tüy döker.
Shiba Inu kürkü, turuncu-kırmızı, urajiro (krem-beyaz karın rengi) ve susam (zengin kırmızı zemin üzerinde siyah uçlu tüyler) renklerinde olabilir. Bazen kuyruğun ucunda, ön ayaklarda ve arka ayaklarda beyaz işaretler bulunur. Tımar söz konusu olduğunda Shiba Inu’nun bakımı oldukça kolaydır. Doğal olarak temiz ve kokusuz bir köpektir. Ölü tüyleri almak ve yağları dağıtmak için haftada bir kez veya yoğun tüy döktüğü zamanlarda daha sık fırçalanması gerekir.
Arada bir banyo da gereklidir, ancak çok sık değil çünkü aşırı banyo cildini ve tüylerini kurutacaktır. Birçok hayvan sahibi Shiba Inu’yu üç ila dört ayda bir yıkar. Tartar birikimini ve içindeki bakterileri temizlemek için Shiba’nızın dişlerini haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalıklarını ve ağız kokusunu önlemek için günlük fırçalama daha da iyidir. Köpeğiniz tırnaklarını doğal yollarla yıpratmıyorsa, ağrılı yırtılmaları ve diğer sorunları önlemek için ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin.
Yere vurduklarını duyuyorsanız çok uzundurlar. Köpek ayak tırnaklarında kan damarları vardır ve çok fazla keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Köpeğiniz bir dahaki sefere tırnak makasının çıktığını gördüğünde sizden kaçabilir. Bu nedenle, köpek tırnaklarını kesme konusunda deneyimli değilseniz bir veterinere veya kuaföre danışın. Kulakları, enfeksiyona işaret edebilecek kızarıklık veya kötü koku açısından haftada bir kontrol edilmelidir.
Köpeğinizin kulaklarını kontrol ettiğinizde, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için yumuşak, pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamukla silin. Kulak kanalına herhangi bir şey sokmayın; sadece dış kulağı temizleyin. Shiba Inu’nuzu daha yavruyken fırçalanmaya ve muayene edilmeye alıştırmaya başlayın. Patilerini sık sık elleyin, köpekler ayakları konusunda hassastır ve ağzının içine bakın.
Övgü ve ödüllerle tımarı olumlu bir deneyim haline getirin ve yetişkin olduğunda kolay veteriner muayeneleri ve diğer işlemler için zemin hazırlayın. Tımar ederken deride, burunda, ağızda, gözlerde ve ayaklarda kızarıklık, hassasiyet veya iltihaplanma gibi yaralar, döküntüler veya enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Gözler berrak olmalı, kızarıklık veya akıntı olmamalıdır. Dikkatli bir haftalık muayene, olası sağlık sorunlarını erkenden tespit etmenize yardımcı olacaktır.