Taurin: Kedinizin Sağlığı İçin Gerekli Amino Asit
Bir çanta veya kedi maması kutusu üzerindeki küçük baskıya yakından baktıysanız, muhtemelen taurinin içerik listesinde olduğunu fark etmişsinizdir. Taurin, evcil hayvanınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olan ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarını önleyen bir amino asittir.
Amino Asitler Ne Yapar?
Amino asitler, vücut hücrelerinin, insan ve kedi vücudunun her bölümünün düzgün çalışması için gerekli proteinleri oluşturmasına yardımcı olur. Asitler metabolik sürece yardımcı olur ve besinlerin taşınması ve depolanmasında önemli bir rol oynar.
Birçok amino asit vücut tarafından üretilse de bazıları sadece besinler yoluyla alınabilir. Sadece diyet yoluyla alınması gereken amino asitler “temel” amino asitler olarak bilinir. İnsanlar ve köpekler diğer amino asitlerden taurin sentezleyebilse de kediler yapamaz. Yiyeceklerinde bu temel amino asidi yeterince almazlarsa, sağlıkları sonunda bozulmaya başlayacaktır.
Yeterli Taurin Almazlarsa Kediler Nasıl Etkilenir?
Taurin eksikliği, kedilerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir:
- Genişletilmiş kardiyomiyopati. Durum, kalbin etkili bir şekilde pompalama yeteneğini etkileyerek kalbin büyümesine neden olur. Dilate kardiyomiyopatiden etkilenen kediler, pompalama sorunlarının bir sonucu olarak konjestif kalp yetmezliği geliştirebilir.
- Körlük. Taurin eksikliği, retinadaki fotoreseptör hücrelerinin dejenerasyonuna neden olabilir. Ne yazık ki, bu hücreler bir kez kaybolduktan sonra değiştirilemezler.
- Diş çürüğü. Taurin, kedinizin dişlerinin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yetersiz olduğunda, boşlukların oluşması daha olasıdır.
- Üreme Sorunları. Yeterli taurin almayan kedilerin yavru kedileri olmayabilir.
- Gelişimsel Endişeler. Taurin eksikliği olan annelerden doğan yavru kediler, büyüme sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir ve kemik kırıkları yaşama olasılıkları daha yüksek olabilir.
- Gastrointestinal Problemler: Taurin, vücudun yağ sindirimi için gerekli olan safra tuzlarını üretmesine yardımcı olur. Yeterli taurin olmadan evcil hayvanınız ishal ve sindirim sorunları geliştirebilir.
- Saç kaybı. Taurin eksikliği tüylü arkadaşınızın kürkünü de etkileyebilir ve saç dökülmesine neden olabilir.
- Bağışıklık Sistemi Bozuklukları. Yeterli taurin olmadan, kedinizin bağışıklık sistemi en iyi şekilde çalışmayabilir. Sonuç olarak, evcil hayvanınız virüslerle sağlıklı kediler kadar kolay savaşamayabilir ve sık sık hastalıklara yakalanabilir.
- Şeker hastalığı. Taurin, vücudun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olur. Evcil hayvanınız yeterli miktarda taurin olmadan diyabet geliştirebilir.
- Letarji. Eksiklikten etkilenen kediler yorgun ve halsiz görünebilir.
Bazı durumlarda, kedinize zamanında teşhis konulursa ve ek taurin almaya başlarsa, taurin eksikliğinin etkilerini tersine çevirmek mümkün olabilir. Ne yazık ki, kalp ve görme değişiklikleri geri döndürülemez.
Taurin Eksiklikleri Nasıl Oluşur?
Taurin içermeyen bir diyet yemek, eksikliğin önde gelen nedenidir. Ev yapımı yiyeceklerle beslenen veya vejetaryen veya vegan beslenen kediler, taurin eksikliğine bağlı ciddi sağlık sorunları geliştirme riski altındadır. Sevecen evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlarına yardım etmek için genellikle özel diyetler oluştursalar da diyetler aslında tüylü arkadaşlarına zarar verebilir.
Taurin takviyeleri, evcil hayvanınızın amino asit arzını artıracaktır, ancak takviyeler, sağlık sorunlarını önlemek için yeterli taurin sağlamayabilir. Evcil hayvanınızı ev yapımı, vejetaryen veya vegan bir diyetle besliyorsanız, diyeti evcil hayvanınızın veterineri veya veteriner beslenme uzmanıyla paylaşmak iyi bir fikirdir. Bu uzmanlar, kedinizin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için yemek planını değiştirmenize yardımcı olabilir.
Kediniz, köpeğinizin mamasını tatmaktan hoşlanıyorsa, taurin eksikliği riski de olabilir. Köpekler kendi amino asit kaynaklarını oluşturabildikleri için köpek maması taurin içermez. Kediniz tadı beğenebilse de düzenli bir köpek maması diyeti kötü bir fikirdir. Kediniz köpek maması yemeye direnemiyorsa, yemek zamanı geldiğinde köpeğinizi ayrı bir odada besleyin.