Türk Van Kedisi: Genel Özellikleri, Bakımı ve Daha Fazlası

“Yüzen Kedi” olarak da bilinen Türk Van kedisi, karşılaşabileceğiniz en nadir ve en güzel kedilerden biridir. Yüzyıllardır var olan, su sevgisi ve eğlenceli maskaralıklarıyla insanlarını eğlendiren eski bir ırktır. Sadece kendi ülkeleri olan Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilirler.

Bir Van kedisiyle sık sık karşılaşmazsınız ancak karşılaştığınız günü unutmanız zor olacaktır. Eğer daha önce bir tanesiyle etkileşime geçtiyseniz bu cinsin ne kadar muhteşem olduğunu çok iyi biliyorsunuzdur ve muhtemelen bir tane sahiplenmek istiyorsunuzdur.

Van kedisinin kişiliği ve bakım ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

Van Kedisi’ne Genel Bakış

Van kedileri, farklı tüyleri ve renkli desenleri, güçlü ve sağlam yapıları ve enerjik kişilikleri ile tanınırlar. Bu kediler, size eşlik edecek ve bunu yaparken sizi eğlendirecektir ancak en azından kısmen dahil olmanızı isteyebilirler. Ayrıca suyu seven birkaç kedi ırkından biridir, bu yüzden onları küvetin etrafında dolaşırken gördüğünüzde şaşırmayın!

Ağırlık

Van kedileri, tipik olarak 7 kilodan başlayıp 20 kiloya kadar çıkabilir ve erkekleri dişilerden biraz daha büyüktür. Ağırlıklarının çoğu, onları ileri ve yukarı doğru itmeye yardımcı olan güçlü kaslara sahip atletik yapılarından gelir. Van kedileri, 3 ila 5 yaşına kadar tam olgunluğa ulaşmazlar.

Bu kediler, oldukça aktiftir, bu da vücut ağırlıklarını kendi başlarına nasıl koruyacaklarını bildikleri anlamına gelir. Van kedinizi meşgul tutmak, sağlığına yardımcı olmak için ideal bir yoldur.

Boy/Uzunluk

Van kedileri, ağır ve güçlüdür; uzun kedi ırklarından biri olarak bilinirler. Bu yarı uzun tüylü kedi, kuyruğunun ucundan sevimli küçük burnuna kadar 90 cm uzunluğa ulaşabilir. Bu, gösterişli duruşlarına katkıda bulunur.

Kürk

Van kedilerini diğer kedilerden ayıran en önemli özellik kürkleridir. Piebald geninin bir sonucu olarak Van kedilerinin rengi kırmızıdan siyaha, kaplumbağa kabuğuna, kreme, maviye veya tekire kadar değişebilir ve vücutlarını kaplayan büyük beyaz lekeler bulunur. En çok beyaz ve kırmızı (turuncu) ya da krem rengi görünümleriyle tanınırlar.

Pek çok insan, Van kedisinin renkli benekleri olan tamamen beyaz olduğunu düşünür. Aksine, bir renk ve vücudun çoğunu kaplayan büyük bir beyaz nokta ile iki renklidirler.

Buna Van deseni denir: yüz veya kuyrukta renklendirilmiş tamamen beyaz bir vücut. Bu desen, kuyrukta halkalar veya omuzda “parmak izi” şeklinde kendini gösterir. Folklorda Tanrı’nın onayının bir sembolü olarak tanımlanır, muhtemelen bu yüzden bu kedi cinsi Nuh’un Gemisi hikayesiyle ilişkilendirilir.

Kürk uzunlukları yarı uzundur; alt kürkü olmayan tek bir kürktür, bu da kürklerini kaşmir hissi veren son derece yumuşak ve kabarık hale getirir. Van kedileri, kürklerinin inceliği nedeniyle ipeksi görünür; parmaklarınızı geçirebileceğiniz mükemmel bir kürktür.

Yaşam Beklentisi

Van kedileri, belirli sağlık sorunlarına yatkın değildir, bu da tipik olarak sağlıklı, dayanıklı kediler oldukları anlamına gelir. Ortalama ömürleri 12 ila 17 yıl arasında değişir.

Onlara iyi yemek, sevgi, zenginleştirici oyuncaklar ve egzersizle dolu bir yaşam sağlarsanız mutlu ve uzun ömürlü bir arkadaş olabilirler.

Van Kedisinin Özellikleri

Van kedileri, yarı uzun tüylü ve güçlü bir yapıya sahip orta ila büyük boy arası kedilerdir. Zeki ve bağımsızdırlar ancak yine de insanlarla vakit geçirmekten hoşlanırlar. İlgi odağı olmayı umursamazlar.

Kehribar ya da mavi gözleri olabilir ya da bazen her ikisinden de bir tane olabilir, bu da çoğunlukla beyaz olan vücutlarına karşı öne çıkar. Kaşmir benzeri tüyleri, farklı renklerde olabilir ancak genellikle tamamen beyaza yakın kedilerdir. Uzun, ipeksi kürkleri, zarafetlerine katkıda bulunur.

Kişilik ve Davranış

Van kedieri, arkadaş canlısı ve dışa dönük olarak bilinir, bu da büyüleyici bir kedi arkadaşı olabilir. Nispeten yumuşak huyludurlar ve çoğu insanla, büyük çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi geçinirler. Bu, düzgün bir şekilde tanıştırıldıkları sürece bir evi başka bir kedi veya hatta bir köpekle paylaşmaktan mutlu olacakları anlamına gelir.

Çocuklarla birlikte yaşarken etkileşimlerini iyi denetlemek en iyisidir. Van kedileri, eğlenceyi severler ancak kuyruklarının çekilmesine ya da sürekli kucağa alınmaya veya itilip kakılmaya tahammül edemezler. Bir çocuk, kedinizin sınırlarını tanıyabilirse ikisinin iyi geçinmesi konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Van Kedileri Oynamayı Sever

Van kedileri, oldukça enerjiktir, bu nedenle biraz egzersize ihtiyaç duyacaklardır. Ayrıca, insanların sürekli ilgisine ihtiyaç duyan biraz muhtaç kedilerdir. Evde fazla vakit geçirmeyen meşgul biriyseniz Van kediniz, sıkılabilir ve yalnız kalabilir. Başka bir kedi arkadaş yardımcı olsa da kedi cinsi seçeneklerinizi yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Bu kediler, kendilerini havaya fırlatır, uçuşlarının ortasında oyuncakları yakalar ve bir yüzeyden diğerine zıplarlar. (Çeviktirler ancak sakar da olabilirler.) Sizin de dahil olmanızı isteyerek sizinle oyun oynamaya başlarlar. Ayrıca, zihinlerini meşgul eden ve zihinsel zenginleşmeye yardımcı olan interaktif oyuncakları ve oyunları severler. Onlar, gerçekten ulusal bir hazinedir!

Eğer siz de aktif ve oyuncuysanız Van kedileri, sizin enerjinize zahmetsizce ayak uyduracaktır. Kucağa alınmayı sevmeseler de bazen kendilerini kucak kedisi olarak görürler ve güzel bir sarılma için sizi arayabilirler.

Van Kedisi Bakımı 

Bir Van kedisine bakmanın çok fazla zorluğu yoktur. Onlar, uyum sağlayacakları bir aile arayan sağlıklı, mutlu ve aktif kedilerdir. Belirli bir aile üyesine diğerlerinden daha fazla bağlanabilirler, bu nedenle kedinizin tüm ihtiyaçlarını karşılaması gereken kişi siz olduğunuzda şaşırmayın.

Bakımı

Van kedinizi tımar etmek ve muhteşem görünmesini sağlamak zor olmayacaktır. İnce bir kürke sahip oldukları için tüyleri diğer kedi ırklarına göre daha az düğümlenme ve keçeleşme eğilimindedir. Van kedileri, mevsimsel tüy dökerler, bu da genellikle sadece kış aylarından sonra tüy döktükleri anlamına gelir.

Kış aylarında, daha fazla sıcaklık tutabilmek için tüyleri kalınlaşır. Havalar ısındıkça tüyleri dökülecektir. İlkbaharda Van kedinizin bakımına yardımcı olmak için hazırlıklı olun.

Banyo yaptırmaya çalışırsanız tüylerinin tamamen yıkanması zor olduğunda şaşırmayın. Tüyleri, doğal olarak suya dayanıklıdır, bu nedenle bu kediyi yıkamak beklenenden biraz daha uzun sürebilir. Suya dayanıklı tüyleri ve H₂O tutkusu bir araya geldiğinde bu kedinin lakabının “Yüzme Kedisi” olması şaşırtıcı değildir.

Aşırı uzamamaları için tırnaklarını en az ayda bir kestiğinizden emin olun. Her kedi gibi Van kedileri de temiz koşullarda yaşamayı tercih eder, bu nedenle kendini temizleyen bir kum kabına sahip olmak, kedinizin ihtiyaç duyabileceği bakım konusunda size yardımcı olabilir.

Sağlıkla İlgili Konular

Van kedilerinin yetişkinliklerinde onları rahatsız eden genetik sorunları olduğu bilinmemektedir. Onları aktif tutmak, iyi beslemek ve sevmek sağlıkları için harikalar yaratabilir.

Bu kediler, nispeten sağlıklıdır ancak onları yıllık veteriner kontrollerine götürmek çok önemlidir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.