Vizsla Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Ailenize katmak için atletik büyük ırk bir köpek mi arıyorsunuz? Vizsla hakkında bilgi edinin ve sizin için doğru köpek olup olmadığına karar verin.

Vizsla Hakkında

Amerikan Kennel Kulübü’nün spor grubunun bir üyesi olan Vizsla, altın veya pas rengi düz kürklü, şık bir köpektir. Köpeklerin boyu 53 ila 60 cm arasındadır ve ağırlıkları 20 ila 27 kg arasındadır. Çoğu ırkta olduğu gibi erkekler, dişilerden daha büyüktür.

Bu köpekler, yüksek enerjilidir ve hem avcılıkta hem de köpek sporlarında başarılıdır. Sizinle birlikte aktif olmaktan keyif alacak bir köpek istiyorsanız Visla, mükemmel bir seçim olabilir. Bununla birlikte, Amerika Vizsla Kulübü şu tavsiyede bulunmaktadır: “Vizslalar, aynı zamanda çok yumuşak mizaçlıdır ve insan arkadaşlarıyla sık sık kucaklaşmayı severler. Eski bir Macar deyişi vardır: “Eğer bir Vizsla’nız varsa o başınızın üstünde yaşar.” “Bu, çok doğru bir sözdür ve Vizslaların genellikle “Velcro Vizslalar” olarak tanımlanmasının nedeni de budur. Dikkat edin, eğer evinize bir Vizsla alırsanız bir daha asla tuvalete yalnız gidemeyebilirsiniz!”

Bu cinsin nereden geldiğini merak ediyorsanız zamanda geriye giderek Macaristan’a gitmeniz gerekecektir. Vizsla, Macar süvarileri tarafından kullanılan köpeklerin torunlarıdır. Yetiştirilmeleri Macar soyluları ve savaş lordları tarafından geliştirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’ne 1950’lerde bu köpeklerden ilk kez ülkeye kaçak olarak sokulduğunda gelmişlerdir. Bugün Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmakta ve tüm AKC yarışmalarına katılmaktadırlar.

Diyet ve Beslenme

Her köpekte olduğu gibi, Vizsla’nızı da yüksek kaliteli ve porsiyon kontrolü yapılmış bir diyetle beslemelisiniz.

Vizslalar, derin göğüsleriyle, bloat olarak adlandırılan yaşamı tehdit eden durumdan daha fazla risk altında oldukları bilinmektedir. Bu nedenle, onları büyük bir öğün yerine günde en az iki kez beslemek en iyisidir, çünkü bunu yapmak şişkinlik oluşma olasılığını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Yiyeceklerini hızlı yutmaya yatkınlarsa yavaş bir besleyici veya interaktif ödül oyuncağından daha yavaş yemeye teşvik etmek de yardımcı olabilir.

Vizsla’nın 4 Artısı

  1. Aktiftir.

Vizsla, aktif sahiplerine kolayca ayak uydurabilen yüksek enerjili bir köpektir. Koşmaktan, yürüyüş yapmaktan, avlanmaktan hoşlanan veya çeviklik gerektiren bir köpek sporunda yarışacak bir köpek arayan kişiler için harika bir arkadaştır. Bu köpeklerin yaklaşık 4 yaşına kadar daha çok yavru köpek gibi davrandıklarını bilmek önemlidir. Bu nedenle, eve bir Vizsla getirmeden önce onu zihinsel ve fiziksel olarak uyarmak için planlarınız olduğundan emin olun.

  1. Sahipleriyle kolayca bağ kurar.

Bu köpekler, harika arkadaş köpeklerdir ve aktif olmaktan hoşlandıkları kadar sahiplerine sarılmaktan da hoşlanırlar. Yeni yavrunuzla yeterince zaman geçirdiğiniz sürece bu köpeklerle bağ kurmak nispeten kolay olacaktır. Zamanla bu köpekler sahiplerine karşı korumacı olabilirler ancak kişilikleri nedeniyle harika bekçi köpekleri değillerdir.

  1. Bakımı kolaydır.

Vizsla düz bir kürke ve daha kısa tüylere sahip olduğundan Goldendoodle gibi daha uzun tüylü köpeklere göre daha az bakım gerektirir.Bir efsaneye göre bu köpekler daha kısa tüylere sahip oldukları için daha az tüy dökerler. Bu tamamen doğru olmasa da tüyler daha kısa olduğu için daha az fark edilebilir. Bu yavruların hala düzenli banyoya, kulak temizliğine, tırnak kesimine ihtiyacı vardır ve dişlerini her gün fırçalamanız gerekir.

  1. Eğitilmesi kolaydır.

Zeka ve sahiplerini memnun etme arzusunun birleşimi, Vizsla’nın eğitimini kolaylaştırır. Köpeğinizin otur, yat ve kal gibi temel itaat ipuçlarını ya da daha gelişmiş numaraları bilmesini sağlamak istiyorsanız köpeğiniz, biraz pozitif pekiştirme ile işleri çabucak öğrenecektir.

Vizsla’nın 3 Eksisi

  1. Bol miktarda egzersize ihtiyacı vardır.

Aktif olmalarını bir artı olarak listelemiş olsak da yavrunuzu düzgün bir şekilde egzersiz yaptırmak için yeterli zamanınız yoksa bu bir eksiye dönüşebilir. Bully ailesindekiler veya Büyük Danualar gibi diğer bazı ırkların aksine, her gün uzun bir tasma yürüyüşü bu yavrular için yeterli egzersiz sağlamayacaktır. Köpeğinizin ne kadar egzersize ihtiyaç duyacağından emin değilseniz yavrunuzu formda ve meşgul tutmak için mükemmel bir plan oluşturmak üzere yetiştiricinizle veya deneyimli bir eğitmenle konuşun. Egzersiz eksikliği sadece kilo aldırmakla kalmaz, aynı zamanda havlama, kazma gibi rahatsız edici davranışlara katkıda bulunabilir veya anksiyete ve depresyona dönüşebilir. Köpeğinizin zihinsel ve fiziksel sağlığı, yeterince egzersiz yapmasına ve zihinsel olarak uyarılmasına bağlıdır. Egzersiz, köpeğiniz için yapboz oyuncakları ve diğer zenginleştirme biçimlerini de içerebilir.

  1. Ayrılık anksiyetesine yatkındır.

Vizsla’nın hassas doğası ve arkadaş canlısı kişiliği nedeniyle bu yavrular ayrılık kaygısına yatkın olabilir. İyi bir eğitim ve sosyalleşme üzerinde çalışmak, bunun büyük bir sorun haline gelmesini önleyebilir. Yavrunuzu birkaç dakikalığına tek bir odada veya kafeste bırakarak başlayın ve daha uzun sürelere kadar çalışın. Yavrunuz, gerçekten ayrılık kaygısı yaşıyorsa eğitmeniniz ve veterinerinizle konuşun. Bazı davranış değişiklikleri ve hatta gerekirse ilaç tedavisi konusunda yardımcı olabilirler.

  1. Çok fazla sosyalleşme gerektirir.

Viszla’nın kişiliği nedeniyle, sadece yavru bir köpek olarak değil, hayatlarının geri kalanında da çok fazla sosyalleşmeye ihtiyaç duyacaklardır. Onları güvenli bir şekilde farklı yerlere, yüzeylere, insanlara ve eşyalara maruz bırakmak, dünyayı onlara açacak ve güvenlerini inşa etmelerini sağlayacaktır. Çok hızlı sosyalleştirmemeyi veya bir kerede çok fazla şeye maruz bırakmamayı unutmayın, aksi takdirde stres belirtileri görebilirsiniz.

Vizsla İyi Bir Aile Köpeği Midir?

Evet, Vizsla bir aile köpeği için harika bir adaydır. Enerjileri ve kişilikleri, onları harika bir seçim haline getirir. Sizinle birlikte koşacak, çocuklarınızla oynayacak ve bir aile film gecesi için birbirlerine sokulmaktan son derece mutlu olacaklardır.

Diğer köpeklerde olduğu gibi, küçük çocukları ve köpekleri gözetimsiz bırakmamalısınız ve çocuklarınıza yavru köpeğinize karşı saygılı olmayı öğretmeniz önemlidir.

Eve bir Vizsla yavrusu getirirseniz ortalama 12-14 yıllık bir bağlılıkları olduğunu bilin. Bu süre zarfında hayatınız önemli ölçüde değişebileceğinden bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir. Aileye çocuk eklemek, taşınmak ve çocukların taşınmasını veya üniversiteye gitmesini izlemek, köpeğinizin yaşamı boyunca gerçekleşebilir. Bu nedenle, köpeğinizin ihtiyaçlarını hesaba katmanız ve hayat size ne getirirse getirsin bakımı için plan yapmanız önemlidir.

Son olarak, cins hakkında genel olarak yazmış olsak da, kişilikler bireysel köpekler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bir kurtarma ekibiyle ya da deneyimli bir yetiştiriciyle konuşmanız ve kişiliğiniz ve yaşam tarzınız hakkında doğru bilgi vermeniz, sizi doğru köpekle eşleştirmelerine yardımcı olacaktır.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.