Yaşlı Kedilerde Görülen Hastalıklar

10 yaş üstü olan kedilerin yaşlandıkça çeşitli hastalıkları olması ve bedensel fonksiyonlarının etkinliğini yitirmesi mümkündür. Ancak bu sık görülen rahatsızlıklar, doğru diyet, tıbbi destek ve ortam değişikliklerinin uygun bir birleşimi ile hafifletilebilir.

Kaynağı, belirtileri ve tedavisi farklı olabilir; ancak yaşlı kedilerde görülebilecek hastalıklar ile ilgili önceden bilgi edinmekte ve hazırlıklı olmakta fayda var.

Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus)

Kedilerde yaşlılık hastalıkları arasında en sık görülenlerden birisi diyabet yani şeker hastalığıdır. Her 200 kediden birini etkileyen bu hastalık obezite ile ilişkilidir. Bu nedenle kedilerin diyabete yakalanmamaları için ideal kilolarının korunmasına dikkat etmek gerekir. Yaşlı kedilerde diyabet belirtileri, genellikle aşırı idrara çıkma, yüksek idrar hacmi, artan açlık ve susuzluk hissi gibi belirtilerdir.

Artrit (Eklem İltihabı)

Yapılan araştırmalara göre 12 yaşını aşmış kedilerin önemli bir kısmında artrit belirtileri görülmektedir. Bir kedi, eskisi gibi merdivenlerden inip çıkamıyor, bir şeylerin üzerine atlamıyor ve kendi temizliğini yaparken zorluk yaşıyorsa tüm bunlar artrit belirtisi olabilir. Bunun önüne geçmek için kedilerin beslenme düzeninde değişikliğe gidilebilir. Örneğin, içeriğinde omega yağ asitleri,

kondroitin ve glukozamin barındıran yaşlı kedi mamaları ile beslenmeleri, eklem ve kıkırdaklarının sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Bunama

Yaşlı kedilerde görülen hastalıklar arasında bunama da yer alır. Bunama, kendisini farklı birçok belirtiyle gösterebilir. Örneğin, bunama problemi yaşayan bir kedide davranış değişiklikleri görülebilir. Önceleri çok fazla ilgi beklemeyen bir kedi, bunama nedeniyle aşırı ilgi isteyebilir ve zaman zaman agresifleşebilir. Bunama sorunu yaşayan bir kedi, kendisini temizlemeyi ve kum kabını kullanmayı da bırakabilir. Bunama nedeniyle kendi hijyenini sağlayamadığı için tüylerini sık sık silmek de oldukça önemlidir. Ayrıca yaşlılık bunaması yaşayan bir kedinin en çok ihtiyaç duyduğu şey ilgidir. Bu nedenle kediye her zamankinden daha fazla ilgi göstermek gerekir.

Kanser

Kanser, insanlarda olduğu kadar hayvanlarda da sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ancak kedilerde en sık görülen kanser türü lenf kanseridir. Kedilerde lenf kanseri kendisini iştahsızlık, kilo kaybı, iyileşmeyen yaralar; ağız, burun ve anüsten gelen kan; bitkinlik, nefes alma, yutkunma ve yemede zorlanma; vücutta yumru ve şişlikler ile gösterir.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kedilerde yaşlılık hastalıkları arasında en sık görülenlerden birisi de diş ve diş eti hastalıklarıdır. Kedilerin henüz yavruluk dönemlerinden itibaren dişlerinin uygun bir kedi fırçası ile düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bu, mamanın dişlerin arasında birikmesini önler ve diş sağlığını korur.

Görme Bozukluğu ve Duyma Kaybı

Yaşlı kedilerde katarakt, glokom ve retina yırtığı, sıklıkla görülen göz problemleri arasında yer alırlar. Bir kedinin bu tarz göz sorunları yaşayıp yaşamadığını anlamak için göz bebeklerinde genişleme ya da gözünün üzerinde beyaz bir tabaka olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Böbrek Hastalıkları

Yaşlı kedilerde böbrek hastalıkları, sıvı tüketiminde ve idrara çıkmada artış ile kendisini gösterir. Hastalığın gelişim süresince ise kedinin ani kilo kaybettiği ve iştahının azaldığı görülebilir. Böbrek yetmezliğinin, özellikle de kronik böbrek yetmezliğinin maalesef tam bir tedavisi yoktur. Ancak kedi henüz gençken yapılacak düzenli testler ile erken teşhis edilmesi sonucunda çeşitli önlemler alınabilir.

Kedilerde yaşlılık hastalıkları kısaca yukarıda belirtildiği gibidir. Kediler, canlarının yandığını dile getiremedikleri için sürekli kontrol halinde olmak ve davranışlarında meydana gelen ufak bir değişikliğin dahi nedenini araştırmak gerekir. Bunlara ilave olarak hastalıkların erken teşhisi için veteriner ziyaretleri aksatılmamalıdır. Yaşlı kedileri yılda en az 2 kez veterinere götürmek gerekmektedir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.