Yavru Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak İçin 5 Özel İpucu

Aileniz bir çift patiyle birlikte genişliyorsa yeni üyenize en iyi nasıl bakacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Evcil hayvan sağlığı uzmanlarının tavsiyeleriyle yavru köpeğinizi sonsuza dek yaşayacağı evinde mutlu ve sağlıklı tutmak için en iyi ipuçlarını paylaşıyor olacağız.

Yakın zamanda bir evcil hayvan ebeveyni olduysanız yeni yavrunuzu eve getirmenin heyecanının yanı sıra, bir köpeğe sahip olmanın ve onu yetiştirmenin de çok fazla sorumluluk gerektirdiğini bilirsiniz.

Tuvalet eğitiminden ip üzerinde yürümeye başlamasına, iyi beslenmesinden parazit kontrolüne kadar göz önünde bulundurulması gereken pek çok şey vardır. Bu nedenle, nereden başlayacağınız konusunda yardıma ihtiyacınız varsa tüy yumağınızı mutlu ve sağlıklı tutmak için size en iyi ipuçlarını ve tavsiyeleri sunmak için buradayız.

1. Yavru Köpeğinize Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru köpek yaşamının en göz alıcı ya da sevimli kısmı olmasa da, ev eğitimi ve evinizi yavru köpeklere karşı korumalı hale getirmek çok önemlidir. Çok küçükken, tüylü dostunuzun yatağının etrafına gazete kağıdı veya başka emici pedler koymak, kaçınılmaz kazaların zeminlerinizi daha az etkilemesi için alınacak iyi bir önlemdir!

Bağırmaktan her zaman kaçının. Bunun yerine, kazaları temizleyin ve eğitim rutininize devam edin. Tuvaletini yapması için bol bol fırsat tanıyın ve ne zaman hazır olduğunu gösterirse onu dışarıda belirlenen yere (ya da bir apartman dairesinde yaşıyorsanız bir çiş pedine) götürün. Yavru köpeğinizi bolca övgü ve ödülle ödüllendirdiğinizden emin olun; siz farkına bile varmadan tuvalet rutinine alışacaktır.

2. Yavru Köpeğe Ne Zaman Mikroçip Takılmalı?

Yeni yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde yapmanız gereken ilk şey, onu bir veterinere kaydettirmektir. Her ne kadar aceleyle eve getirip aileyle tanıştırmak isteseniz de uygun şekilde kayıt altına alınmalı, aşıları ve mikroçipi yapılmalıdır. Bu aynı zamanda yavru köpek sigortasını düşünmek için de iyi bir fırsattır!

İngiltere’de 2016 (ve Kuzey İrlanda’da 2012) yılından bu yana, sekiz haftalıktan büyük tüm köpek ve yavruların mikroçipli olması yasal bir zorunluluktur. Sadece bu değil, aynı zamanda bu mikroçipteki mevcut sahibi, adresi ve aşı geçmişi gibi tüm önemli ayrıntıların doğru olması ve güncel tutulması da çok önemlidir (GOV.UK).

Ne yazık ki trajik bir şekilde, köpekler en tedbirli evcil hayvan sahiplerinden bile çalınabilir. Bununla birlikte, doğru köpek yavrusu sigortası planı ile düşünülemez bir şey olursa yerel reklam masrafları ve hatta evcil hayvanınızın geri dönüşü için nakit ödüller karşılanabilir.

Mikroçiplemenin onlara zarar vermesinden endişe ediyorsanız kaybolması, çalınması veya zarar görmesi durumunda sizi sevgili yavrunuza kavuşturacak hızlı ve acısız bir randevu olduğunu unutmayın. Bu önemli işlerin hızlı ve verimli bir şekilde yapıldığından emin olmak, yavru köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede (ve en güvenli şekilde) eve götürüp sizinle birlikte yeni hayatının tadını çıkarabileceği anlamına gelir.

3. Pire ve Kene Tedavileri

Yavru köpeğinizin sağlığıyla ilgili bir sonraki adım, düzenli kene ve pire tedavisi uygulamaktır. Özellikle genç ve büyümekte olan köpeklerde kötü bir pire istilası anemiye yol açabilir ve bunu halsizlik, uyuşukluk ve soluk diş etleri gibi belirtilerden anlayabilirsiniz. İster yavru köpeğinizin tüylerine topikal tedavi uygulayın ister pirelerin istilasını ve üremesini önlemek için evinizin etrafına sprey sıkın, onları haşerelerden korumak, bir sahip olarak işinizin önemli bir parçasıdır.

Yavru köpeğinize düzenli olarak pire tedavisi uygulamanın yanı sıra bahar temizliği yapmak da ona fayda sağlayacaktır. Pireler, sıcak havayı sever bu nedenle mevsimler değişmeye başladığında pireleri (ve yumurtalarını) öldürmek için yatak takımlarını ve en sevdikleri battaniyeleri ılık, sabunlu suyla yıkayın. Ev temizlik ürünlerinizde narenciye kokusu kullanmak da pirelerin ilk etapta oraya yerleşmesini engellemeye yardımcı olabilir. Benzer şekilde, evinizi süpürürken yavru köpeğinizin düzenli olarak uyuduğu ya da oynadığı yerleri mümkün olduğunca temiz ve haşerelerden arındırılmış tutmaya özen gösterin.

4. Egzersiz

Yavru köpeğinizin uzun yürüyüşlere çıkmadan veya başıboş bırakılmadan önce eğitilmesi (ve tamamen aşılanması) gerekecektir, ancak bu, bu süre zarfında onu aktif tutamayacağınız anlamına gelmez. Onları uyarılmış halde tutmak isteseniz de yavru köpeğinizin kemikleri ve eklemleri hala gelişirken çok fazla egzersizin yarardan çok zarar getirebileceğini unutmayın. Muhtemelen, yeni tüy yumağınız için o kadar heyecanlı olacaksınız ki saatlerce birlikte oynamak ve yuvarlanmak isteyeceksiniz. Bununla birlikte, genç köpeklerin yaşamlarının ilk yılında çok fazla uykuya ihtiyaçları vardır, bu nedenle geri adım attığınızdan ve oyun randevuları arasında yeterince dinlenmelerine izin verdiğinizden emin olun.

Bu nedenle, bahçede veya kapalı bir alanda oyuncaklarla oynamak, yavru köpeğinizi aşırı yorulmadan veya görüş alanınızdan çok uzaklaşmadan aktif tutmanın harika bir yoludur. Birkaç temel komut öğretmek de iyi bir egzersiz şekli olabilir, çünkü bu itaate yardımcı olur ve zihinsel olarak uyarılmalarını sağlar.

Yürüyüşe çıkmadan önce onu evde ve bahçede tasma ve kayış takmaya alıştırmak akıllıca olacaktır. Daha sonra, daha uzun süre takmaya alışana kadar ödüller ve övgülerle ödüllendirebilirsiniz. Yürüyüşe hazır olduklarında küçük bir başlangıç yapın ve yerel bölgenizdeki kısa, sessiz rotalara sadık kalın, böylece bunalmazlar veya aşırı yorulmazlar. Her zaman yavru köpeğinizin hızını takip edin, yanınızda ödül maması ve su bulundurun ve daha uzun yürüyüşleri ya da doğa yürüyüşlerini büyüdükleri zamana saklayın.

5. Bakım ve Diş Bakımı

Bakım, sadece yavru köpeğinizin sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda siz ve yeni evcil hayvanınız için harika bir bağ kurma deneyimidir. Yavru köpeğinizin tüylerini taramak, onunla kaliteli zaman geçirmenin ve aynı zamanda tüylerinin bakımını yapmanın harika bir yoludur. Veterinerinizle köpeğinizin tüy bakımı için doğru fırçaların neler olabileceği hakkında konuşabilirsiniz, çünkü nazik ama yine de kiri ve pisliği temizleyebilen bir fırça isteyeceksiniz. Onlar için doğru fırçalar, köpeğinizin tüylerine ve büyümesinde hangi aşamada olduğuna bağlı olacaktır.

Yavru köpeğinizi tararken yavaş hareket edin ve fırçanın verdiği hisse alışmasını sağlayın. Yavru köpeğinizin sağlığını kontrol etmek için zaman ayırın ve dışarıda gezinirken almış olabileceği şişlikler, hassasiyet ve çizikler olup olmadığını kontrol edin; bu bakım rutinine alışmak, ortaya çıkabilecek sorunları erkenden bulmanıza yardımcı olacaktır.

Yavru köpeğinizi yıkarken yavru köpekler için özel olarak formüle edilmiş bir şampuan seçin; bu sabunlar, köpeğinizin cildini veya gözlerini tahriş etmeyecek şekilde tasarlanmıştır, ancak yine de temizler. Ayrıca köpeğinizin tüy tipine özel şampuanlar da alabilirsiniz, örneğin uzun veya kısa tüylü. Erkenden bir bakım rutini oluşturmak önemlidir, çünkü yavrunuzun bakımın tüm yeni yönlerine hemen alışmasını sağlar, bu da bakım sırasında rahatlayacakları anlamına gelir.

Taramanın yanı sıra diş bakımı da yavru köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir ve onları dişlerini temizletmeye alıştırmak, tarama rutinine alıştırmak kadar faydalıdır. Düzenli diş temizliği, plak ve tartarı temizleyerek ileride oluşabilecek diş sorunlarını önler. Veterineriniz, randevular sırasında köpeğinizin dişlerini profesyonel olarak fırçalayacak ve kontrol edecek olsa da arada dişleri fırçalamak da yardımcı olacaktır. Veterineriniz, bunun nasıl doğru şekilde yapılacağını gösterebilir. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak aynı zamanda size yavru köpeğinizin ağzında ağız kokusu, diş eti kanaması ve plak olup olmadığını kontrol etme fırsatı verir, bunların hepsi ekstra bir veteriner kontrolünü gerektirir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.