Kedilerde Vajinit Nedir?
Vajinit, iltihaplanma (şişme) ve sıklıkla kadınlarda rastlanan vajina ve vulva enfeksiyonudur. Genellikle köpeklerde görülmesine rağmen kedilerde de görülebilmektedir. Vajinit, kediniz için çok rahatsız edici olabilir ve genellikle idrar yaparken ağrıya neden olur. Tedavi edilmediğinde, bu enfeksiyonlar kediniz kısırlaştırılmazsa mesaneye, böbreklere ve hatta rahme de yayılabilir.
Vajinal bölgede herhangi bir şişlik veya iltihaplanma fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizden randevu alın.
Kedilerde Vajinit Belirtileri
Kedilerdeki tüm hastalıklarda olduğu gibi, vajiniti evde teşhis etmek zor olabilir. Bazı yaygın semptomlar şunları içerir:
- Zeminlere veya diğer yüzeylere sürtme veya sürtme isteği
- Kuyruk altında/vulva çevresinde aşırı yalama isteği
- Sık idrara çıkma, genellikle daha küçük miktarlarda
- Uygun olmayan yerlere idrar yapma
- Vulvadan akıntı
- Kuyruk altında kızarıklık ve şişlik
Kedilerde Vajinit Nedenleri
Kedilerde vajinitin en yaygın nedeni, vulva çevresindeki tüyde dışkı ve hatta idrar toplanmasına yol açabilen uygun bakımdaki azalmadır. Bu, en çok arka uçlarını düzeltmek için eğilemeyen ve genellikle rektum ve vajina çevresinde materyali tutan ekstra deri kıvrımlarına sahip olan obez kedilerde belirgindir . Şiddetli artriti olan kediler de düzgün bir şekilde bakım yapamayabilir ve daha duyarlı olabilir.
Vajinitin daha az yaygın nedenleri şunlardır:
- Vulva veya anal bölgede travma
- Alerjik hastalık
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Vajina veya anal bölge tümörleri
İnsanlardan farklı olarak, kedilerde vajinanın mantar enfeksiyonları (maya enfeksiyonu gibi) oldukça nadirdir.
Veteriner Hekimler Kedilerde Vajiniti Nasıl Teşhis Eder?
Vajinit teşhisi genellikle kedinizin vulvasının klinik belirtilerle birlikte görsel olarak incelenmesiyle konur. Veteriner hekiminiz için en zor kısım sebebi bulmaktır. Sorunun kaynağını bulmak için aşağıdaki teşhisler önerilebilir:
- Enfeksiyon veya idrar yolunun diğer anormalliklerini kontrol etmek için idrar tahlili veya idrar kültürü
- Böbrek hastalığı veya diğer organ işlev bozukluğunu aramak için kan kimyası ve tam kan sayımı
- Mesane taşları gibi fiziksel anormallikleri aramak için röntgen veya ultrason
- Vajina veya vulvanın deri kültürü (özellikle tedaviye iyi yanıt vermeyen durumlarda)
- Şiddetli vakalarda veya tümörlerden şüphelenildiğinde biyopsi
Kedilerde Vajinit Tedavisi
Vajinitin birçok olası nedeni olduğundan, tedavi altta yatan nedene göre değişecektir. Hastaneye yatış nadiren gereklidir. Vajina veya mesanenin bakteriyel enfeksiyonları için sistemik (tüm vücut) antibiyotiklere sıklıkla ihtiyaç duyulur. Bazı durumlarda, iltihabı azaltmak için steroidler veya ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Kediler rahatsız oldukları bölgeleri yalama eğiliminde olduklarından vajinitin aksamadan iyileşmesini sağlamak için koni kullanılmalıdır. İnsanlarda vajinit için reçetesiz satılan tedavilerden kaçınmak önemlidir çünkü bu hastalık kedilerde farklıdır ve bu tedaviler yan etki yapmasına neden olabilir. Veterineriniz, kediniz tımar edemezken bölgeyi temiz tutmanıza yardımcı olacak uygun ürünleri size reçete edebilir.
Kedilerde Vajinitin İyileşmesi ve Tedavisi
Yüzeysel yüzey iltihabı genellikle ilaca 1-2 hafta içinde yanıt verir. Daha derin enfeksiyonların çözülmesi bir ay kadar sürebilir. Veteriner hekiminizle yapacağınız takip muayeneleri önemli olacaktır çünkü kedinizin davranışı, altta yatan iltihap çözülmeden düzelebilir. İltihap kontrol altına alınmadan tedavi kesilirse vajinit tekrarlayabilir.
Tedavi edildikten sonra tekrarlama olasılığı vajinitin nedenine bağlıdır. Cerrahi olarak onarılabilen travma veya keçeleşmiş tüyden vajinit (kolayca çıkarılabiliyorsa) gibi komplike olmayan vakaların tekrarlama olasılığı çok düşüktür. Altta yatan hastalık karmaşıksa veya uzun bir tedavi gerektiriyorsa, kediniz her şey tam olarak kontrol altına alınana kadar daha fazla nöbet geçirebilir. Obezite, artrit ve alerjiler yönetilebilir, ancak tedavi edilmesi zaman alır. Altta yatan nedeni bulmak için birden fazla tedavi süreci bile olabilir.