Kedinizi Daha Fazla Su İçmesi İçin Nasıl Ve Neden Teşvik Etmelisiniz?

Kediler, su kabını çok sık ziyaret etmezler. Doğalarında çok az suyla hayatta kalmak vardır, bu da çoğunlukla vahşi doğadaki kuşlardan ve kemirgenlerden gelir. Ancak değerli tüylü bebeğiniz kendi başının çaresine bakmak zorunda değildir. Evcil kedilerin yeterince su içtiklerinden emin olmak da dahil olmak üzere her ihtiyaçlarını karşılayacak sevgi dolu evcil hayvan ebeveynleri vardır.

Kedilerin çok az suyla yaşayabiliyor olması, yaşamaları gerektiği anlamına gelmez. Dehidrasyon megakolon, böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları için bir risk faktörüdür. Birkaç yararlı ipucu ile kedinizi daha fazla su içmeye teşvik edebilir ve bazı ciddi sağlık sorunlarından kaçınabilirsiniz!

Kediniz Neden Daha Fazla Su İçmelidir?

Kediler, diğer hayvanlara göre daha az suya ihtiyaç duyar. Ataları, suya çok az erişimlerinin olduğu kuru iklimlerde yaşamıştır. Kediler, sularının çoğunu avlarından elde etmek üzere evrimleşmiştir, bu nedenle kediniz su kabını köpek arkadaşlarından daha az ziyaret eder.

Kediler, doğal olarak su alımını sınırlandırsa da kedi dostunuzun susuz kalması mümkündür. Yeterince su içmeyen kediler, idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riski taşır. Bu bakteriyel enfeksiyonlar genellikle mesaneyi veya üretrayı etkiler, bu da ağrılı ve sık idrara çıkmaya neden olur. Dehidrasyon ayrıca mesane duvarlarının iltihaplandığı bir durum olan sistite de neden olabilir.

Dehidrasyon, genellikle böbrek hastalığının öncüsüdür. Böbrekler, kandaki toksinleri süzer ve bu atıkları vücut dışına yönlendirmek için idrar üretir. Kediniz susuz kaldığında böbrekleri toksinleri ortadan kaldırmak için yeterli suya sahip olamaz. Böbrekler, daha az idrar üretecek ve toksik maddeler vücutta çok uzun süre kalacaktır. Uygun tedavi yapılmazsa bu hastalık böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Çok az su içen kediler, kabız da olabilir. Ortalama bir kedi, günde bir kez bağırsak hareketi yapar, ancak dehidrasyon bu sayıyı üç günde bire düşürebilir. Zamanla, dışkı maddesi kolon içinde sıkışabilir ve sert bir tıkanıklık oluşturabilir. Tedavi edilmeyen kabızlık, sonunda bağırsak kaslarının dışkıyı geçiremeyecek kadar zayıfladığı ciddi bir durum olan megakolona dönüşebilir.

Kedinizin Diyetine Nasıl Su Ekleyebilirsiniz?

Kediler, içme suları konusunda çok titizdirler. Su kabı hoşuna gitmiyorsa kedi, su içmekten tamamen kaçınacaktır. Cazip su kaynakları, susuz kalmamak için çok önemlidir. Bu ipuçları kedinizi su alımını artırmaya teşvik edebilir:

Kedinizi yaş mama ile besleyin: Kediler, atalarından dolayı su kabı yerine etten su almayı tercih ederler. Konserve yaş mama, kedilerin vahşi doğada nasıl beslendiğini benzetmek için en yakın seçenektir. Ayrıca, aromaları arttırmak ve tadını daha çekici hale getirmek için yaş mamayı biraz ısıtabilirsiniz. Kedinizin diyetine yaş mama eklemeden önce mutlaka bir veterinere danışın.

Kuru mamaya su veya et suyu ekleyin: Kediniz kuru mamasına bağlı kalmak isteyebilir. Bu durumda, kuru mamaya yavaşça biraz et suyu veya filtrelenmiş su karıştırarak su alımını artırın. Küçük bir miktarla başlayın ve kediniz alıştıkça zamanla miktarı artırın. Tavuk, et ve kemik suyu ekstra lezzet sağlar, bu da su kabından kaçınan kediler için harikadır.

Birkaç buz küpü koyun: Kediler, özellikle sıcak aylarda soğuk suyu tercih eder. Birkaç buz küpü, seçici kedileri daha fazla su içmeye ikna edebilir. Ayrıca, birçok kedi buz küplerinin su kabında yüzmesini izlemekten hoşlanır. Bu, zihinsel uyarım sağlar ve dikkatlerini temiz içme suyuna çeker.

Bir çeşmeye geçin: Vahşi doğadaki kediler, akan sudan içerler çünkü bu suda parazit ve diğer bulaşıcı hastalıkların bulunma olasılığı daha düşüktür. Bu nedenle, evcil kediler bir çeşmeye sahip olduklarında daha fazla su tüketme eğilimindedir. Su, kedilere taze içme suyu sağlamak için sürekli olarak bir filtreleme sisteminden geçirilir. Daha ucuz bir alternatif, lavabo musluğunu düşük bir akışta çalıştırmaktır. Soğuk bir sıcaklık kullanmayı unutmayın!

Doğru su kaplarını seçin: Kediniz plastik bir su kabından su içmeyi reddederse şaşırmayın! Plastik, suya kötü bir tat verebilir ve malzemenin bakteri barındırma olasılığı daha yüksektir. Plastik kabı cam, seramik veya paslanmaz çelikle değiştirerek kedinizi daha fazla su içmeye teşvik edin. Birden fazla kap satın alın ve suya erişimlerini artırmak için bunları evin trafiği az olan alanlarına yerleştirin.

Kediler, diğer evcil hayvanlara göre daha az suya ihtiyaç duysa da sağlıklı bir beslenme için doğru hidrasyon şarttır. Kedinizi daha fazla su içmeye teşvik etmek dehidrasyonu önleyebilir ve hayati sistemlerin sorunsuz çalışmasına yardımcı olabilir.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.