Sağlıklı bir diyet ve bol miktarda çiğneme oyuncağı ile birlikte köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak, ağzını sağlıklı tutmak için etkili bir yol olacaktır. Bakteri ve plak oluşturan yiyecekler köpeğin dişlerinde birikir. Bu sertleşerek diş eti iltihabına, diş eti çekilmesine ve diş kaybına neden olabilir. Pek çok köpek, uygun ağız bakımı sağlanmadığı için dört yaşına geldiklerinde diş eti hastalığı belirtileri gösterir.
Köpeğinize düzenli olarak kontrollerini yaptığınızda sağlıklı bir ağız ile çok mutlu bir köpeğiniz olacak. Köpeğinizin dişlerini haftada iki ila üç kez fırçalamanızı öneririz. İlk olarak, evcil hayvanınızı dişlerini fırçalatma fikrine alıştırmak isteyeceksiniz. Bunu yapmak için, dişlerine ve diş etlerine geçmeden önce birkaç hafta boyunca günde bir veya iki kez 30 ila 60 saniye boyunca parmağınızla dairesel hareketlerle dudaklarına hafifçe masaj yaparak başlayın.
Birkaç seanstan sonra veya köpeğiniz rahat göründüğünde, tadına alışması için dudaklarına biraz köpek formüllü diş macunu sürün. Ardından, özellikle kediler veya köpekler için tasarlanmış bir diş fırçasını tanıtın; insan diş fırçalarından daha küçük olacak ve daha yumuşak kıllara sahip olacaktır. Parmağınıza takabileceğiniz diş fırçaları da mevcuttur ve evcil hayvanınızın diş etlerine güzel bir masaj yapmanızı sağlar.
Fırçayı veya gazlı bezle sarılı parmağınızı dişlere 45 derecelik bir açıyla yerleştirin ve küçük, dairesel hareketlerle temizleyin. Gerektiğinde dudağını kaldırarak, bir seferde köpeğinizin ağzının bir bölgesi üzerinde çalışın. Dişin yanağa dokunan tarafında genellikle en fazla tartar bulunur ve aşağı doğru son bir vuruş yapmak onu çıkarmaya yardımcı olabilir. Köpeğiniz dişlerinin iç yüzeylerinin temizlenmesine direniyorsa, bununla savaşmayın. Tekniği öğrendikten sonra haftada iki veya üç kez fırçalayın.
Diş Macunu Seçimi
Bir köpeğin midesini tahriş edebilecek insan diş macunu kullanmayın. Bunun yerine, veterinerinizden özellikle köpekler için yapılmış diş macunu isteyin veya kabartma tozu ve sudan bir macun yapın.
Kötü Nefes
Köpeğinizin nefesi zambak tarlası değilse, sorun değil. Normal köpek nefesi özellikle taze kokulu değildir. Ağız kokusu, bir ağız sorununun ilk belirtisi olabilir ve dişlerin arasına sıkışan yiyecek parçacıklarından büyüyen bakterilerden veya diş eti enfeksiyonundan kaynaklanır. Bazı köpekler – özellikle küçük olanlar – özellikle plak ve tartar oluşumuna eğilimlidir. Suçlu plaksa, evcil hayvanınızın profesyonel bir temizliğe ihtiyacı olabilir ve evde düzenli olarak fırçalamak harika bir çözümdür.
Kalıcı ağız kokusu, evcil hayvanınızın sindirim sorunları veya diş eti iltihabı gibi bir diş eti rahatsızlığı olduğunu gösterebilir ve bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerekir. Evcil hayvanınızın nefesi özellikle rahatsız ediciyse ve iştahsızlık, kusma veya aşırı içme veya idrara çıkma eşlik ediyorsa, köpeğinizi veterinere götürmek iyi bir fikirdir.
Ağız Hastalıklarının Belirtileri
Haftada bir evcil hayvanınızın dudaklarını kaldırın ve diş etlerini ve dişlerini inceleyin. Diş etleri beyaz veya kırmızı değil pembe olmalı ve hiçbir şişlik belirtisi göstermemelidir. Dişleri kahverengimsi tartar olmadan temiz olmalıdır. Köpeğinizin diş etlerinin iltihaplı olup olmadığını öğrenmek için önceden bir veteriner muayenesi yardımcı olabilir.
Ağız kokusu, aşırı salya akması, gevşek dişler, iltihaplı diş etleri, diş etlerindeki tümörler veya dilin altındaki kistler, köpeğinizin ağzında veya mide-bağırsak sisteminde bir sorun olabileceğinin işaretleridir ve bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir.
Bu yaygın ağız sorunlarına aşina olmak, evcil hayvanınızın veterinere gitme zamanının gelip gelmediğini belirlemenize yardımcı olacaktır:
- Periodontal hastalık, diş kaybına ve enfeksiyonun vücudun geri kalanına yayılmasına neden olabilen ağrılı bir diş eti enfeksiyonudur. İşaretler gevşek dişler, ağız kokusu, diş ağrısı, hapşırma ve burun akıntısıdır.
- Diş eti iltihabı, esas olarak diş eti çizgisinin üstünde ve altında plak, tartar ve hastalık üreten bakterilerin birikmesinden kaynaklanan diş eti iltihabıdır. İşaretler arasında kanama, kırmızı, şiş diş etleri ve ağız kokusu bulunur. Düzenli diş temizliği ile geri dönüşümlüdür.
- Tartar biriktiğinde ve dişler arasında yiyecek sıkıştığında şişmiş diş etleri gelişir. Köpeğinizin dişlerini evde düzenli olarak fırçalamak ve veterinerde yıllık temizlik yaptırmak, tartar ve diş eti iltihabını önleyebilir.
- Proliferatif diş eti hastalığı, diş eti dişlerin üzerinde büyüdüğünde ortaya çıkar ve diş eti enfeksiyonunu önlemek için tedavi edilmelidir. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Ağız tümörleri diş etlerinde topaklar olarak görülür. Bazıları kötü huyludur ve cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
- Tükürük kistleri dilin altında büyük, içi sıvı dolu kabarcıklar gibi görünür, ancak çene köşelerinin yakınında da gelişebilir. Drenaj gerektirirler ve hasarlı tükürük bezi çıkarılmalıdır.
- Bir köpeğin köpek yavrusu olarak distemper geçirmesi durumunda köpek distemper dişleri oluşabilir. Yetişkin dişleri aşınmış görünebilir ve sıklıkla çürüyebilir. Hasar kalıcı olduğu için çürük dişler bir veteriner tarafından çıkarılmalıdır.
Diş Sorunlarını Önlemenin Diğer Yolları
Köpek dişlerini sağlıklı tutmak için özel olarak formüle edilmiş köpek mamalarını verin ve veterinerinizden plak ve tartar oluşumunu yavaşlatabilecek özel formüle edilmiş kuru bir mama isteyin.
Çiğneme oyuncakları, köpeğinizin dişlerini güçlendirirken doğal olarak çiğneme arzusunu tatmin etmenin de harika bir yoludur. Bir çiğneme oyuncağını kemirmek, yumuşak tartarı kazıyarak diş etlerine masaj yapmaya ve dişleri temiz tutmaya yardımcı olabilir, ayrıca köpeğinizin genel stres seviyesini azaltır ve can sıkıntısını önler. Veterinerinizden toksin içermeyen ham deri, naylon ve kauçuk çiğneme oyuncakları önermesini isteyin.