Braki, Latince’de “kısaltılmış” ve sefalik “kafa” anlamına gelir. Brakisefali köpekleri, diğer köpeklerin aksine deforme olmuşa benzer bir yüze ve burna, basılmış/itilmiş bir görünüme sahip kafatası kemiklerine sahiptir. Yüz ve burun kemiklerinin daha kısa olması nedeniyle anatomi ve diğer yumuşak doku yapıları ile ilişki değişmekte; Bu değişikliklerin bazıları, etkilenen köpek için fiziksel sorunlara neden olabilir.
Brakisefal cinsleri arasında Bulldoglar (Fransız ve İngiliz), Boxer Köpekler, Boston Teriyerleri, Pekingese, Çin Pugları, Lhasa Apsos, Shih Tzus ve Bull Mastiffler bulunur. Brakisefalik hava yolu sendromu, brakisefalik ırklarda sık görülen bir bulgudur. Birincil ve ikincil değişikliklerin bir kombinasyonu, yaşamı tehdit eden gırtlak çöküşüne ilerleyebilir. Stenotik burun delikleri, uzun yumuşak damak ve hipoplastik trakeayı içeren birincil anatomik anormalliklerin erken tanınması, klinisyenin etkilenen hayvanlarda yaşam kalitesini artırabilecek tıbbi ve cerrahi tedavi için erken önerilerde bulunmasına olanak tanır.
Belirtileri
Köpeğinizin brakisefalik sendromu varsa, nefes almakta zorlandığını, nefes alırken çok gürültü yaptığını ve egzersiz yaparken zorlandığını fark edebilirsiniz. Köpeğinizde ısı düzenlemesi ile birlikte solunum yolu enfeksiyonlarına ve problemlerine neden olabilir. Bu endişelerden dolayı, köpeğinizin en iyi yaşam kalitesini yaşamasına yardımcı olmak için ameliyat gerekli olabilir. Tüm belirtileri özetlemek gerekirse:
- Horlama; yüksek perdeli, gürültülü solunum (stridor); nefes alırken gürültülü nefes alma (steril solunum)
- Hızlı nefes alma (“taşipne” olarak bilinir), sık nefes alma
- Öksürük ve öğürme
- Yemek yeme ve yutma güçlüğü
- Aşırı tükürük salgısı (“ptyalizm” olarak bilinir), kusma (yemek borusundan veya mideden yiyeceklerin veya diğer içeriklerin tekrar ağız yoluyla geri gelmesi)
- Bazen bayılma (senkop) ve çökme epizodları
- Daralmış burun delikleri (stenotik burunlar)
- Artan nefes (solunum) çabası – her nefeste dudakların geriye çekilmesi, açık ağızdan nefes alma veya sürekli nefes alma, nefes alma hızının artması, dirseklerin vücuttan uzağa doğru dönmesi (ön ayakları kaçırma) görülebilir.
- Şiddetli solunum sıkıntısında, yatarken isteksizlik noktasına kadar yatarken (“ortopne” olarak bilinir) nefes almada güçlük artabilir; ve cildin ve vücudun nemli dokularının mavimsi renk değişimi (“siyanoz” olarak bilinir)
- Vücut ısısında artış (“hipertermi” olarak bilinir) mevcut olabilir.
Nedenleri
Brakisefalik Hava Yolu Sendromu, üst solunum yolunun kalıtsal kusurlarından veya gelişme esnasında ortaya çıkan kusurlardan kaynaklanır. Bu kusurları özetlemek gerekirse:
- Uzamış yumuşak damak – köpeklerde cerrahi vakaların% 90’ından fazlasında rapor edilmiştir
- Dar burun delikleri (stenotik burunlar) – köpeklerde vakaların yaklaşık% 50’sinde bildirilmiştir
- Ses kutusu veya gırtlak hastalığı – dışa dönük laringeal sakküller (etkilenen köpeklerin% 50’sinden fazlası) ve / veya laringeal çöküş (etkilenen köpeklerin yaklaşık% 10’u)
- Anormal derecede küçük nefes borusu (hipoplastik trakea); özellike İngiliz buldog cinsinde sık görülür.
Tedavi
Tedavi seçenekleri, köpeğinizin semptomlarının ne kadar şiddetli olduğuna ve yaşam kalitesini ne kadar etkilediğine bağlı olarak değişecektir. Tedavi ameliyatı içerebilir veya bazı durumlarda resmi bir tedavi yapılmaz.
Ameliyat
Ameliyat, yarık damak veya dudağın düzeltilmesini içerebilir, ancak ameliyattan önce alternatif beslenme seçenekleri veterineriniz tarafından sizinle tartışılabilir. Yavru köpeklerde sürekli büyüme ve gelişmeleri nedeniyle bu ameliyatın başarı oranı düşüktür. Ameliyat en iyi 20 haftadan büyük köpeklere ve hatta yetişkinlere bırakılabilir.
Gerekirse, köpeğinizin burnundaki bazı doku, ona daha geniş hava yolları sağlamak için çıkarılabilir. Burun deliği boyutunu düzeltmek, boğazını tıkayan sakkul kitleleri, solunum yolunun çökmesi ve trakea gibi ikincil hava yolu sorunlarına da yardımcı olur.
Köpeğinizin hava yolunu tıkayan uzun bir yumuşak damağı varsa, bu da cerrahi olarak düzeltilebilir. Bu, köpeğinizin daha az iltihaplanma ve şişme endişesi ile daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Solunum yollarını etkilemişlerse gırtlak keseleri çıkarılabilir. Hipoplastik trakea için cerrahi tedavi yoktur.
Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ihtiyaçları için, eğer varsa, hangi ameliyatların gerekli olacağını sizinle görüşecektir. Köpeğinizin yaşam kalitesinin, brakisefalik sendrom semptomlarından olumsuz etkilenip etkilenmediğini belirlemek size ve veterinerinize kalacaktır. Bazen köpeğinizin ihtiyaçları karşılanıyorsa ve yaşam kalitesinde sıkıntı yoksa, karar ameliyata devam etmemek olabilir.Veteriner hekiminizin yönlendirdiği şekilde takip gerekli olacak ve ameliyata bağlı olacaktır. İyileşme süresi, köpeğinizin aldığı ameliyatın ciddiyetine ve derinliğine bağlı olarak değişecektir. Ameliyattan sonra şişlik, iltihaplanma ve kanamayı izlemek için köpeğinize yakından bakmak isteyeceksiniz.
Köpeğiniz ne kadar gençse, ameliyat olduğu zaman, uzun vadede iyi bir prognoz olasılığı o kadar yüksektir. Cerrahi tedavinin uzun vadede iyi bir sonuca sahip olduğu bulunmuştur. Köpeğinizin semptomlarının zaman içinde sürekli olarak izlenmesi gerekecektir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin devam ettiğini görmek ve ortaya çıkabilecek yeni veya tekrarlayan semptomları incelemek isteyecektir.