Köpeklerde Deri Ülserleri

Köpeklerde Cilt Ülserleri Nelerdir?

Köpeklerde cilt ülserleri, ciltte genellikle kendi kendine iyileşmesi zor olan derin yaralar veya açık yaralardır. Cildin bir bölgesine kan akışını azaltan herhangi bir şeyden kaynaklanabilirler.

Cilt ülserleri daha eroziv veya ülseratif olarak gruplandırılabilir.

Erozyonlar ciltteki sığ yaralardır ve ülserler ciltte iyileşmesi genellikle daha yavaş olan daha derin yaralardır.

Genellikle ülser oluştuğunda, o bölgeye kan akışında bir sorun vardır veya ülserli (kırık) cildin iyileşmesini engelleyen kronik bir tahriş kaynağı vardır. Ülserler genellikle dokunulduğunda acı verir ve sıvı veya kan sızdırabilir. Başlangıçta bir cilt enfeksiyonunun neden olmadığı ülserlerin enfekte olması yaygındır. Ciltte ülserasyona yol açabilecek pek çok farklı cilt durumu olduğundan, bu yaygın bir durumdur.

Köpeğinizin yemek yemesi ve içmesi normalse ve enerjisi normalse, muhtemelen köpeğinizin düzenli veteriner hekimi tarafından görülmesini planlayabilirsiniz. Ancak çok uzun süre beklemeyin çünkü ülserler hızla kötüleşebilir ve enfekte olmayan cilt ülserleri hızla enfekte olabilir.

Köpeklerde Deri Ülserinin Belirtileri

Köpeklerde cilt ülserlerinin belirtileri şunlardır:

  • Kırmızı, sızıntılı ağrı veya yaralar
  • Derinin iltihabı (şişmesi)
  • Etkilenen bölge dokunulduğunda acı vericidir
  • Koku
  • Bölge kaşıntılı olabilir
  • Etkilenen alan basınç noktalarının (eklemler gibi) üzerinde bulunabilir.
  • Etkilenen bölgenin üstünde kurumuş kabuklar olabilir.

Köpeklerde Deri Ülserlerinin Nedenleri

Ciltteki ülserler birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Cilde kan akışını değiştiren herhangi bir durum ülser oluşmasına neden olabilir.

Köpeklerde cilt ülserleriyle bağlantılı birkaç durum şunlardır:

Kalıtsal bozukluklar: Nadiren bir köpek, ülserasyon olarak kendini gösteren doğuştan cilt sorunlarıyla doğabilir. Ailesel dermatomiyozit, genellikle altı aydan küçük yavru köpeklerde ortaya çıkan kalıtsal bir cilt rahatsızlığının bir örneğidir.

Collie ve Shetland Çoban Köpeği ırklarında daha yaygındır. Çinkoya duyarlı dermatoz, cilt ülserlerine neden olabilecek başka bir kalıtsal durumdur. Sibirya Husky  ve Alaskan Malamute ırklarının, yüzde ülserasyona neden olan bu cilt hastalığından etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Kendi kendine travma/piyotravmatik dermatit: Alerjiler köpeklerde çok yaygındır ve ciltte aşırı kaşıntıya ve kendi kendine travmaya yol açabilir; bu, bir köpeğin kendini yalaması veya çiğnemesi nedeniyle ciltte sıcak noktalar veya ülserasyon olarak ortaya çıkabilir.

Bu lekeler genellikle köpeğin derisinden ve ağzından gelen bakteriler tarafından enfekte olur. Bu, akut nemli dermatit, piyotravmatik dermatit veya sıcak nokta olarak bilinir ve cilt ülserasyonunun çok yaygın bir nedenidir. Eklem veya sinir ağrısı gibi kronik ağrı da cildin bir bölgesinin yoğun şekilde yalanmasına ve ülserlere neden olabilir.

Diğer travmalar: Yanıklar ve bası yaraları ülserasyona neden olabilir. Yoğun ısıya (havai fişek, ev yangını veya fırın gibi), elektriğe, aşırı soğuğa (donma) veya kimyasallara maruz kalma sonucu yanıklar meydana gelebilir.

Yılan ve örümcek ısırıkları aynı zamanda nekroza (doku ölümü) ve ciltte ülserasyona da yol açabilir. Cildin ince bölgeleri üzerindeki kronik basınç, sert zeminlerde yatmayı seven yaşlı köpeklerde cilt ülserlerine yol açan yaygın bir mikrotravma kaynağıdır.

Cilt enfeksiyonları: Cilt enfeksiyonlarına neden olabilecek birçok farklı şey vardır. Bakteriler, mayalar, mantarlar ve protozoa enfeksiyonlarının tümü cilt ülserlerine yol açabilir. Staphylococcus bakteriyel piyoderma, kandidiyaz, blastomikoz, kriptokokoz, neosporoz ve kutanöz leishmaniasis, ciltte ülserlere yol açabilen cilt enfeksiyonlarının örnekleridir.

Köpekler diğer köpekler, çevre ve hatta evcil hayvan ebeveynleri tarafından bu organizmalara maruz kalabilir.

Vaskülit: Bazen bulaşıcı hastalıklar, kene kaynaklı hastalık Rocky Mountain Benekli Ateşte olduğu gibi cilde kan akışını bozabilir. Bu, zayıf kan akışından dolayı deri döküntülerine ve ülserasyona yol açabilir. Kutanöz vaskülit, kan akışının enfeksiyon, gıda, aşı reaksiyonu veya kalıtsal bir durum nedeniyle değiştiği başka bir durumdur.

Vaskülitli köpeklerde kan damarları şişer ve bu durum ciltte, özellikle de kulak kenarlarında ülser oluşmasına neden olabilir.

Dış parazitler: Sinekler ve uyuz akarları ciltte ülserasyona neden olabilir. Sinek ısırığı dermatiti, kulak kanatlarını, yüzünü ve patilerini ısıran sineklerle boğuşan açık hava köpeklerinde cilde tekrarlanan travmadan kaynaklanır.

Uyuz, demodeks ve sarkoptlar gibi, akarların köpeklerin derisine girip sıklıkla cilt lezyonlarına neden olduğu bir durumdur.

Haberiniz Olsun
MamaPlus hakkındaki gelişmelerden haberdar olmak ve kampanyalarımızdan yararlanmak için lütfen e-posta adresinizi yazın.