Doğuştan sağırlık, çok genç köpeklerde ebeveynlerinden genler yoluyla miras alınan işitme kaybını ifade eder. Anne rahmi içinde gelişirken kulakları ve kulak kanalını geliştiren yapıların etrafındaki damar dejenerasyonuna bağlı işitme kaybına da işaret edebilir. Bu tür bir dejenerasyona neyin neden olduğu belirsizdir, ancak tipik olarak pigment üreten hücrelerin yokluğu gözlenir. Ayrıca, gentamisin gibi bazı toksinlerin ve antibiyotiklerin bu hassas yapıları olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.
Pigment melanin, cilt ve tüy rengine katkıda bulunmaktan daha fazlasını yapar. Melanin, köpeğinizin kulak yapılarının gelişiminin de önemli bir parçasıdır. Yetersiz melanin, uygun olmayan kulak gelişimine yol açabilir ve bu melanin eksikliği, yavrularınızın geliştirebileceği tüy rengini de etkiler. Merle veya benekli kürk desenli (diğer renklerden daha fazla beyaza sahip olan) köpeklerin sağır olma veya sağır yavrulara sahip olma olasılığının daha yüksek olmasının nedeni budur.
Doğuştan sağırlığa diğerlerinden daha yatkın olabilecek bazı köpek ırkları vardır. Dalmaçyalılar en çok etkilenen ırktır. Dalmaçyalıların yaklaşık %15 ila %30’u bir kulağında, %5’i ise her iki kulağında da sağırdır. Etkilenen diğer ırklar arasında Bull Teriyerler, Avustralya Sığır Köpekleri, İngiliz Cocker Spaniel’ler, İngiliz Setterler, Galce Corgis ve Boston Teriyerleri bulunur. Harlequin ve tamamen beyaz Danimarkalıların da doğuştan sağırlık olasılığı daha yüksektir.
Belirtiler
Doğuştan sağırlık belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilir ve yalnızca bir kulak etkilenirse hemen tespit edilmesi zor olabilir. Sağır köpek yavruları, diğer köpek yavrularının yaptığı aynı seslere tepki vermezler. Bu tür sesler arasında gıcırtılı oyuncaklar, kapı zilleri, alkışlar, ıslık çalma ve yiyecek kaplarını sallama sayılabilir. Uyandıklarında daha kolay ürkebilirler ve ilk başta eğitmek daha zor olabilir.
Teşhis
Veterineriniz, yavrularınızın sağır olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Kulak enfeksiyonu, kulak kanallarında veya kulak zarlarında gözle görülür bir sorun olmadığından emin olmak için köpeğinizin kulaklarını kontrol edebilirler. Veterineriniz ayrıca, örneğin tuşların şıngırdaması, el çırpması veya gözden uzak tutulan bir oyuncağı gıcırdatması gibi, bir yanıt verip veremeyeceklerini görmek için basit testler yapabilir.
Daha kesin testler için, köpeğiniz İşitsel Uyarılmış Beyin Sapı (BAER) testi için bir veteriner nöroloğuna sevk edilebilir. Kulaklar farklı frekans ve yoğunluktaki seslere maruz kaldığında elektriksel uyarıları ölçmek için küçük deri altı elektrotlar kullanılır. Bu test en az 35 günlük köpeklerde yapılabilir. Eğer bir köpek bu testi geçemezse, onun üremesine izin verilmemektedir.
Tedavi ve iyileşme
Doğuştan sağırlığın oluşmasını engellemek mümkün değildir ve bu nedenle sağır olan köpeklerin çiftleştirilmemesi gerekir. Sağır olmayan köpeklerin, sağlıklı olduklarından emin olmak için altı ayda bir kulaklarını kontrol ettirmeleri önemlidir. Kulak enfeksiyonu tedavi edilmezse, gelecekte sağırlık riskini artırabilecek kronik değişikliklere yol açabilir.
Sağır köpekler el işaretleri ve beden dili kullanılarak eğitilebilir. Eğitim başlangıçta siz zor gelirse, sağır köpeklerle çalışma konusunda uzmanlaşmış bir eğitmenle iletişime geçebilirsiniz. Sağır köpeklerin, yoldaki arabalar gibi yaklaşan tehlikeleri duyamadıkları için tasmasız yürümemeleri gerektiğini hatırlamak da önemlidir. Ayrıca, onları uyandırmaya çalışırken nazikçe uyandırmak en iyisidir.
Doğuştan sağırlık, köpeklerde kalıtsal bir hastalıktır. Ancak sağır köpekler normal, mutlu hayatlar yaşayabilirler. Tek ihtiyaçları olan biraz fazladan eğitim ve çokça sevgi!