Hipoglisemi, köpeğin kan şekerinin, yani glikoz seviyesinin normal değerlerinden daha düşük olması durumuna verilen isimdir. Glikoz, köpeğinizin her bir hücresi özellikle beyindeki hücreleri için temel bir enerji kaynağıdır. Bu enerji vücuttaki belirli besinlerden oluşabilir ve yiyeceklerdeki karbonhidratlardan elde edilebilir.
Köpeklerde hipoglisemiye ne sebep olur?
Yavru köpeklerin büyümesi ve gelişmesi için büyük miktarlarda kalori almaları gereklidir. Bu, yavru köpekler için yetişkinlere kıyasla çok fazla glikozun gerekli olduğu anlamına gelir. Dört aylıktan küçük cins köpek yavruları, gün boyunca birkaç küçük öğün veya atıştırmalık yemezlerse hipoglisemik olma riski altındadır.
Belirli işlevleri yerine getirmek için yeterli glikoz olmadığında, karaciğer glikojen adı verilen depolanmış bir glikoz formunu serbest bırakır. Şiddetli iltihaplanma, enfeksiyon, karaciğer şantı veya kanser nedeniyle karaciğer hastalanırsa, glikojen seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bu, aç olan ve diyet yoluyla glikoz almayan köpeklerin hipoglisemiye sahip olacağı anlamına gelir.
Hipoglisemi belirtileri
Düşük kan şekeri olan köpekler biraz yorgun görünebilir. Bunun yanında, şiddetli hipoglisemi özellikle çok genç yavrularda uyuşukluğa neden olur. Uyuşuk veya tepkisiz küçük bir yavru köpeğiniz varsa, hemen bir veteriner hastanesine gitmeniz önemlidir.
Hipoglisemi ayrıca titreme, tökezleme ve baş dönmesi gibi nörolojik belirtilere neden olabilir. Şiddetli hipoglisemi vakalarında nöbet belirtileri görmek de mümkündür. Diyabet ve Addison hastalığı gibi altta yatan hipoglisemi nedenleri olan köpekler için artan susuzluk, artan iştah ve artan idrara çıkma gibi başka klinik belirtiler de olabilir.
Köpeklerde hipoglisemi tedavisi
Hipoglisemi belirtileri nedeniyle veterinere başvurulduğunda, veterinerler ilk olarak ek glikoz sağlamak için çalışır. Bu, hafif vakalar için gıda ile yapılabilir. Ciddi vakalar da ise doğrudan damarlara enjeksiyon yoluyla glikoz enjekte edilebilir. Daha sonra hasta stabilize olduğunda, hipogliseminin nedenini bulmak için test yapılır.
Kan testi ile glikoz seviyelerini kontrol edebilir, enfeksiyon ve karaciğer hastalığı belirtilerine bakılabilir. Bunun yanında Addison hastalığından şüpheleniliyorsa, ACTH stimülasyon testi adı verilen özel bir kan testi önerilir.
Hipoglisemi hemen hemen her köpeği etkileyebilir. Bu yüzden köpeğinizin son yemeğini ne zaman yediğini takip etmek önemlidir. Birkaç saat yemek yemeden duran köpek yavruları hipoglisemiye en duyarlı olanlardır. Şiddetli hipoglisemi yaşamı tehdit eden klinik belirtilere neden olabilir ve tedavi edilmezse ölümcül olur.