Petleriniz sağlığı için her zaman ilk başvuracağınız kişi veterineriz olmalıdır. Her veteriner ziyaretinizde yapılan işlemleri petinizin kimliğine işletmeyi unutmayın. Bunun için bazı mobil uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. Unutmayın, bu veriler petinizin hayatı boyunca veterinerinizin işini kolaylaştıracaktır. Hele ki veteriner değişikliği yaparsanız bu veriler daha büyük önem kazanacaktır. Veteriner hekiminizin odak noktası, öncelikle evcil hayvanınızın sağlığı ve iyileştirici olmaktan ziyade önleyici bakımdır. Bir evcil hayvanın sağlığına, yaşam kalitesini artırmak ve hastalık olasılığını azaltmak açısından yaklaşırlar. Düzenli veteriner bakımı, tüylü sevdiklerinizin sağlık ihtiyaçlarını karşılamakla ilgilidir. Günlük veteriner bakımı kapsamına giren hizmetler şunlardır:
- Fizik muayene
- Laboratuvar testleri ve diğer tanı testleri
- Aşılar
- Parazit önleme
- Davranışsal danışmanlık
- Eğitim ve sosyalleşme
- Diyet ve beslenme
- Diş sağlığı ve temizliği
Bu maddeler, yaşamın her aşamasında özellikle köpekler için veteriner bakımı için yönergelerdir: Yetişkin köpekler yılda en az bir kez tam bir veteriner muayenesinden geçmelidir. Köpek yavruları, yaklaşık 4 aylık olana kadar genellikle her 3 ila 4 haftada bir veteriner ziyaretlerine ihtiyaç duyarlar. Geriatrik köpekler (7 ila 8 yaşından büyük) veterinerlerini yılda iki kez veya daha sık görmelidir. Çünkü hastalık daha yaşlı evcil hayvanlarda daha yaygındır ve daha erken teşhis edilebilir. Veteriner hekiminiz, erken böbrek veya karaciğer hastalığı gibi sorunları izlemek için rutin kan çalışması da dahil olmak üzere evcil hayvanınız için bir sağlıklı yaşam programı önerebilir.
Üç Haftalık
Yavrular, bağırsak parazitleri için fiziksel ve dışkı testi için yaklaşık üç haftalıkken bir veteriner tarafından görülmelidir. Oradayken, gelecekte hangi aşılara ihtiyaç duyulacağını, hastalıkları nasıl önleyeceğinizi, kısırlaştırma ameliyatının ne zaman yapılacağını ve anneden öğünlere diyet değişikliğinin nasıl ele alınacağını konuşabilirsiniz.
Altı ila Sekiz Haftalık
Altı ila sekiz haftada yavrular aşılanmaya başlar. Aşılar, aşıların ne zaman başlatıldığına ve hayvan için algılanan riske bağlı olarak her üç ila dört haftada bir verilebilir. Yavru köpeğinizi olası hastalıklardan korumak için veterinere gittiğinizde kucağınızda taşıyın. Kısırlaştırma, sekiz hafta kadar erken bir tarihte yapılabilir; köpek yavrusu en az iki kilo ağırlığında olmalıdır.
12 Haftalık
12. haftada yavru köpeğiniz parazit testi yaptırmalıdır. Yerel yasalara bağlı olarak 12 ila 16 haftalıkken kuduz aşısı yapılmalıdır. Veteriner ziyaretleri sırasında yavru köpeğinizi yerden uzak tutmaya devam edin. Eğer kısırlaştırma henüz gerçekleşmediyse, bu zaman civarında programlanabilir. 16 haftada, veteriner üçüncü ve son atış setini uygulayacaktır. Bazı köpekler (çoğunlukla Rottweiler ve Dobermans gibi siyah ve ten rengi köpekler) 20 haftalıkken ek bir aşı gerektirir.
Köpekler için Yıllık Veteriner Bakımı
Dört aylık ziyaretten sonra, köpeğiniz her yıl veterineriniz tarafından fizik muayene, aşılar, parazit testi, diş kontrolü ve gerekli kan tetkikleri veya veterinerinizin önerdiği diğer testler için görülmelidir. Daha yaşlı köpeklerin daha sık görülmesi gerekebilir.
Köpeğinizi yıllık kontrollere götürmenin yanı sıra, aşağıdaki durumlarda da onu veterinere götürmelisiniz:
- O bir köpek yavrusu ve kilo almıyorsa.
- Uyuşukluk yaşıyor ya da kilo alıyor ya da kaybediyorsa.
- Rahatsızlığı var gibiyse.
- Davranışında bir değişiklik fark ederseniz.
- Genel sağlığında bir değişiklik fark ederseniz. Örneğin, gözleri parlaklığını kaybetmiş veya tüylerinin parlaklığını kaybetmiştir.
Unutmayın, düzenli veteriner bakımı evcil hayvanınızın sağlığının önemli bir bileşenidir.